Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Vatikanu

Ministar Kovač na pitanje o Vatikanskim ugovorima: Ne vidimo razloga da se bilo što mijenja

Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
23.02.2016.
u 21:36

Ministar Kovač je posjetio tajni vatikanski arhiv kroz koji ga je proveo arhivist fra Tomislav Mrkonjić.

Odnosi između Hrvatske i Svete Stolice su vrlo kvalitetni i ne vidimo razloga da se bilo što mijenja, odgovorio je ministar vanjskih poslova Miro Kovač danas u Vatikanu na pitanje hoće li doći do promjene ugovora Hrvatske i Vatikana, što je tema koja se u dijelu javnosti redovno dovodi na dnevni red.

Ministar Kovač danas je u Vatikanu posjetio Hrvatski zavod svetog Jeronima gdje se susreo s vice-rektorom Markom Đurinom i svećenicima na studiju, a razgovarao je i s nadbiskupom, msgr. Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice i kardinalom msgr. Jeanom-Louisom Tauranom, predsjednikom Pontifikalnog vijeća za međureligijski dijalog. nose RH sa Svetom Stolicom. - Razgovarali smo o odnosima između Svete Stolice i Hrvatske, koji su vrlo kvalitetni, te o situaciji u Europskoj uniji i dijelimo zabrinutost stanjem u EU. EU je potrebna ambicija i vizija, a ona se može dokazati angažmanom u jugoistočnoj Europi, konkretno u Bosni i Hercegovini - kazao je ministar Kovač.

Iznio je hrvatski stav da treba podržati ulazak BiH u EU- To će biti mukotrpan i dugotrajan proces, ali je važno da bude pokrenut. Složili smo se da je važno da BiH krene putem integracija u EU, što važi i za sve ostale zemlje jugoistočne Europe. Zato ih treba podržati i ohrabriti. EU se mora pokazati na tom planu, pokazati da ima dovoljno snage da u "svom dvorištu" odradi posao za svoju stabilnost i sigurnost, a mi kao susjedna država imamo snagu i motivaciju da napravimo veliki posao ne samo za sebe nego i za EU. Želimo djelovati konkretno u BiH a način da Hrvati budu motor integracije BiH u EU i mislimo da oni sebe mogu prepoznati u tom procesu i na taj način postići punu ravnopravnost i osjećati se zadovoljnima - pojasnio je Kovač.

Usto, ministar Kovač je posjetio tajni vatikanski arhiv kroz koji ga je proveo arhivist fra Tomislav Mrkonjić. U arhivu se ministar Kovač pobliže upoznao s građom ranog Srednjeg vijeka značajnom za odnose Svete Stolice i Hrvatske. Crkveni arhiv, čije su police duge čak 85 kilometara, osnovao je papa Pavao V. početkom 17. stoljeća ujedinjavanjem arhiva koji su se čuvali u pojedinim vatikanskim uredima. U Vatikan je iz Avignona 1783. prenesen posljednji dio gradiva, a 1798. preseljen je i Arhiv iz Anđeoske tvrđave. Otada svi vatikanski uredi – osim Kongregacije za nauk vjere, Svete Penitencijarije i Kongregacije za širenje vjere - odlažu svoje zapise u taj arhiv. 

>>Kardinal Bozanić primio ministra Kovača dan pred ministrov posjet Vatikanu

>>Miro Kovač: Suradnja Hrvatske i Njemačke mora biti još bolja

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Dameanu
Dameanu
08:21 24.02.2016.

Treba napraviti kao u Njemackoj. Svaki vjernik koji to zeli placa dodatni porez svojoj crkvi, djamiji ili cemu vec... tad bi vidjeli koliko zapravo ima vjermjika.

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
07:14 24.02.2016.

Kvalitetni odnosi, ali samo za Vatikan. Nekoliko stotina milijuna puta.

KO
kolarvedran
22:51 24.02.2016.

Vi ne vidite razloga dok to mi sve plaćamo.A mi itekako vidimo razlog! I dosta je više da sve ide preko naše grbače! Nek plaća tko želi,al ne da smo prisiljeni i da nas se i ne pita, za vaše interese

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije