Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Ministar koji je otvorio Pandorinu kutiju

Dragan Primorac
import
02.05.2008.
u 16:31

Prema anketama, najpopularniji i najbolje ocijenjeni ministar u Sanaderovoj vladi, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac morao se početkom ovog tjedna suočiti s izazovom na koji, vjerujemo, u svojoj karijeri prosvjetarskog ministra nije računao. Nakon što je poprilično bezbolno prebrodio nekoliko sindikalnih akcija kojima su učitelji pokušali izboriti veće plaće i bolje uvjete rada, pa i posljednji štrajk otprije godinu i pol, koji je završio sporazumom sa sindikatima, odnosno osiguranjem dugoročnijeg socijalnog mira, ministar Primorac spleo se ovih dana na svom, kako je to često naglašavao, najvažnijem projektu – uvođenju državne mature.

Prema još uvijek vrijedećem zakonu, prva generacija maturanata morala bi je polagati u proljeće 2009., no pritisnut, kako to mnogi kažu, ulicom, ministar Primorac je samo nekoliko sati od početka prosvjeda srednjoškolaca javnosti objelodanio: “Za godinu dana odgađam državnu maturu.” Iako ga se, s jedne strane, može razumjeti da je, pritisnut buntom mladih i očekivanjem nadređenih, morao presjeći tu neurotičnu situaciju, ipak iz današnje perspektive jasno je da bi puno bolje postupio da je odluku donio nakon prespavane noći, posebno kad se zna da su mu učenici ostavili mjesec dana (do 27. svibnja) za pronalaženje rješenja.

No, ministar je brzopotezno priznao. “Učenici su u pravu, državna matura nije dobro pripremljena, odgađam je za godinu dana jer želim sretnu i zadovoljnu djecu.” E pa, samo dan poslije, jedno od te djece, učenica iz Virovitice, putem TV ekrana poručila je, ne samo njemu nego i njegovim kolegama, ali i svima koji su u prilici donositi odluke – pazite što radite, sad znamo kako treba – ako razgovorom i e-mailom ne možemo riješiti problem, izlaskom na ulicu to ćemo svakako učiniti.

– Prije nekoliko dana došli su mi predstavnici maturanata s 123 potpisa i zatražili odgodu datuma predaje maturalnog rada s diskretnom porukom da, ako to ne prihvatim, mogu i drukčije postupiti. Nakon ovog presedana škole će sve teže zakonito funkcionirati – požalio nam se ravnatelj jedne od najboljih hrvatskih gimnazija.

Neki njegovi kolege pitaju se nije li predajom bez ijednog “ispaljenog metka” ministar Primorac otvorio Pandorinu kutiju iz koje, ako im se tako svidi, učenici, recimo, prosvjedima potkraj kolovoza mogu zatražiti da se početak školske godine odgodi za mjesec dana... Iako je ta mogućnost karikaturalna, ipak je činjenica da će ubuduće svi, u pokušajima postizanja bilo kakvih dogovora s ministrom Primorcem, računati i na opciju ulice. A to, u javnosti najomiljenijem ministru vlade nije trebalo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije