Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Sisku

'Ministar je poručio dajte im vremena, no ova djeca jedino što nemaju jest vrijeme'

prosvjed u Sisku
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/14
22.12.2018.
u 13:01

Nekoliko stotina Siščana dalo je u subotu potporu devetogodišnjem sugrađaninu Mati Bešliću, dječaku oboljelom od spinalne mišićne atrofije

Nekoliko stotina Siščana dalo je u subotu potporu devetogodišnjem sugrađaninu Mati Bešliću, dječaku oboljelom od spinalne mišićne atrofije, a koji, jer je na respiratoru, ne može dobiti lijek spinrazu, koji bi mu mogao pomoći. Naime,  u Hrvatskoj ovaj lijek mogu dobiti samo oboljela djeca koja nisu na respiratoru te oni koji su mlađi od 18 godina.

– Život svakog djeteta je neprocjenjiv. Kaže ministar Kujundžić  čekajte, što da čekam, da čekamo da nemamo kome dati lijek ministre. Neću čekati, godinu i pol dana slušamo laži, skiravanja iza nekog povjerenstva čija imena članova ni ne znamo.  Iza mene stoje djeca i odrasli koji žele živjeti, koji zaslužuju lijek koji ima učinak, a za dokaze samo trebate prijeći granicu – rekla je Ana Alapić, majka Mate Bešlića i predsjednica udruge Kolibrići koji se već godinu i pol bori za primjenu spinraze u RH. Iako im ispočetka nisu dobrili za nikoga, nakon prvih prosvjeda lijek je odobren za četvero oboljelih, a u konačnici samo za one koji odgovoraju određenim kriterijima.

– Ministar je poručio dajte im vremena, no ova djeca jedino što nemaju jest vrijeme. Godinu i pol dana traje naša borba, naša djeca su godinu i pol dana slabija, bolest je u progresiji, mi vremena nemamo.  Ne možemo više nahraniti sve Borgove, sve njihove guzice koji trebaju limuzine, a ti Mate čekaj, nisi vrijedan Mate. E pa vrijedan je, svaka sekunda njegova života i života druge djece je vrijedna ministre. Mijenjajte odluku do Božića, inače se vidimo na Markovu trgu – poručila je Ana Alapić.

Uz udrugu Kolibirći prosvjed u Sisku je suorganizirala i Udruga osoba s invaliditetom SMŽ čija je predsjednica Dijana Smajo upozorila na bezosjećajnu činjenicu da ako imate 17 i pol godina možete dobiti lijek koji pomaže, a ako imate 18 taj lijek - više ne pomaže. S takvom odlukom ministarstva zdravstva suočila se i 25-godišnja Kristina Horžić iz Novske, također oboljela od spinalne mišićne atrofije.

– Ja sam kriva jer sam rođena 1993. i imam 25 godina, to je moj grijeh. Umorna sam i dosta je... Ne želim da i ostali čekaju, ja čekam već previše godina. Mislim da i ja zaslužujem šansu, mislim da imam još puno dati na ovom svijetu i da imam pravo na šansu za život. Mislim da je vrijeme da ministar Kujundžić počne misliti na druge, a ne na vlastitu guzicu... – uz suze je rekla Kristina Horžić.  

Trenutačno 17-ero oboljele djece u Hrvatskoj prima spinrazu, još 12 ih je u kliničkoj studiji dok je 15-ero na respiratoru „otpisano“, kao i svi oboljeli od spinalne mišićne atrofije  stariji od 18 godina. Druge države namju takva ograničenja.

– Njihov stav je da moramo čekati, da oni nemaju dokaza o učinku lijeka, no cijeli svijet liječi sve, i odrasle i djecu na respiratoru i lijek je itekako pokazao učinka. Ovo je samo politička odluka, povezana s novcem. Srbija daje svima spinrazu, u Poljskoj se liječe svi bez ograničenja,  tui praimo jednog dječaka na respiratoru starosti kao Mate i lijek ima učinka. Dakle, kod nas su samo laži i isprike  – kazuje Ana Alapić.

 

Komentara 1

PI
PijaniMraz
13:36 22.12.2018.

Javljaju iz HDZ da sad nema love za lijek, proracun je opljackan za isplatu mita od 365 mil.€ vrhu HDZ za kupnju izraelskih starih letecih kanti! Bolesna djece, kako je poznato, niti lete niti daju izdasna mijunska mita pa su time jelte beskorisna za nase domoljube iz Vlade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije