Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berlinski proces

Ministar Horvat u Beču o digitalnoj transformaciji Hrvatske

Hrvatsko izaslanstvo u Veleposlanstvu RH u Beču
Foto: Snježana Herek
1/3
04.07.2018.
u 20:10

Horvat je istakao kako je naša zemlja „trenutno u procesu donošenja strategije e-gospodarstva“ i kako se nada da će taj posao biti završen do kraja ove godine

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat sudjelovao je danas u veleposlanstvu Velike Britanije u Beču na sastanku ministara gospodarstva u okviru Berlinskog procesa.

Bečki sastanak bio je dio 5. summita zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati 9. i 10. srpnja u Londonu. 

Glavne teme sastanka na kojem su se okupila izaslanstva 12 zemalja i to šest zemalja članica Europske unije (Austrija, Francuska, Hrvatska, Italija, Njemačka, Slovenija) i šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Srbija), bile su kolektivni pristup prema digitaliziranom Zapadnom Balkanu, regionalno gospodarsko područje-napredak i put unaprijed te pristup financiranju malog i srednjeg poduzetništva i start-upova.

Foto: Snježana Herek

Sastanak je održan u vidu tri panela, a na panelu pod nazivom „Kolektivni pristup prema digitaliziranom Zapadnom Balkanu“ hrvatski ministar Horvat posebno je istakao nužnu potrebu za digitalnom transformacijom, kao temeljem rasta gospodarstva, povećanja zaposlenosti i standarda građana.

„U tri diskusije održane danas u sklopu sastanka, otvorili smo tri ključna pitanja. Prvo pitanje odnosi se na poželjnu dinamiku transformacije gospodarstva i gospodarskih aktivnosti te prilagodbe revoluciji četvrte razine. S druge strane , postavlja se pitanje kako educirati radnu snagu i opremiti je vještinama tako da se adekvatno odgovori na transformaciju tehnologija. Treći aspekt današnjeg sastanka bio je kako sve to financirati, a da se koriste sredstva EU institucija te sredstva raznih izvanbankovnih fondova i inicijativa unutar kojih se prikupljaju određena donatorska i druga sredstva. Svih 12 zemalja muči isti problem“, rekao je ministar Horvat nakon sastanka za Večernji list i dodao:

„Svi osmišljavamo strateške dokumente kako na ta pitanja adekvatno, brzo i financijski efikasno odgovoriti. Tome u prilog ide i današnji sastanak unutar kojeg su, od strane financijskih institucija predloženi neki modaliteti, kroz koje bi se ove inicijative mogle financirati“.

Vezano uz digitalnu transformaciju Hrvatske ministar Horvat je istakao kako je naša zemlja „trenutno u procesu donošenja strategije e-gospodarstva“ i kako se nada da će taj posao biti završen do kraja ove godine.

Što se tiče Europske unije, ministar Horvat je u sklopu panela naglasio  kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava napore EU-a pri jačanju svijesti o potrebi razvoja novih poslovnih modela i vještina, te da u skladu s time naša zemlja i provodi digitalnu transformaciju, na različitim područjima. Posebno je podvukao kako Hrvatska svoj razvoj temelji na jačanju znanja i vještina te na razvoju ljudskih potencijala. Najavio je i projekt osnivanje Centra umjetne inteligencije u RH, pozvavši predstavnike nazočnih zemalja na suradnju.

Tijekom - i na marginama sastanka ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat susreo se je i s europskim povjerenikom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, s kojim je razgovarao o hrvatskim iskustvima iz pristupnih pregovora s EU, koja bi mogla biti korisna Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama regije na njihovom europskom putu. S austrijskom ministricom digitalizacije i gospodarstva Margaretom Schramböck razgovarao je o iskustvima Austrije u raznim sektorskim politikama te osmišljavanju koncepata kako migrante educirati i uklopiti u nacionalna tržišta rada kako bi poduzetnicima bili od koristi. Hrvatski je ministar razgovarao i s predstavnicima raznih financijskih institucija EU-a.
Kako je rekao, svi oni odaslali su „jasan signal“ kako su spremni izravno financirati naš realan poduzetnički sektor.

Ministar Horvat razgovarao je s Lucom Lazzarolijem, direktorom Europske investicijske banke, direktorom divizije za Zapadni Balkan i Jugoistočnu Europu Matejom Rivellijem, zamjenikom direktora Europskog investicijskog fonda Hubertom Cottognijem, potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj Pierreom Heilbronnom i direktorom njemačke Razvojne banke KfW za JI Europu i Tusku Cristophom Tiskersom.

Prema riječima ministra Horvata, predstavnici OECD-a obećali su da će poduzeti zajedno s ostalim asocijacijama na prostoru RH sve što je u njihovoj moći da Hrvatskoj „otvore vrata“ u članstvo Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koje blokiraju Slovenija i Mađarska.

Nakon sastanka hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom Horvatom posjetilo je Veleposlanstvo RH u Beču, gdje ga je pozdravila veleposlanica dr. Vesna Cvjetković te savjetnica za gospodarstvo Tatjana Mrvoš.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Hrvatsko izaslanstvo u Veleposlanstvu RH u Beču
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije