Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi paket mjera

Ministar Horvat: Nakon današnjeg dana nitko neće biti nezadovoljan

Darko Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.04.2020.
u 09:28

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je da je u prvom paketu bilo 63 mjere, a danas će na sjednici Vlade usvojiti sveobuhvatni paket pomoći hrvatskom gospodarstvu

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja u emisiji "U mreži Prvog" kazala je da su zadovoljni s dodatnim mjerama za očuvanjem radnih mjesta. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je da nitko neće biti nezadovoljan. Deranja je kazala da još ima prostora za parafiskalne namete, a kazala je da je nepoznanica paket mjera za turizam.

- To je jako bitno, jer je on među najugroženijima. Apeliram da se ne zaustavi nautički turizam, jer je on uvijek slijepo crijevo, nigdje ne pripada ni u jedno ministarstvo, a isto tako je zatvoren kao hoteli i restorani i sve drugo. Pratit ćemo za sada smo zadovoljni, na tragu smo svega onoga što smo mi pregovarali i razgovarala sa svim ministarstvima - rekla je.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je da je u prvom paketu bilo 63 mjere, a danas će na sjednici Vlade usvojiti sveobuhvatni paket pomoći hrvatskom gospodarstvu. - Ciljano i prvenstveno za spas svakog radnom mjesta i očuvanje likvidnosti svakom obrtu i trgovačkom društvu, rekao je Horvat.

Dodaje da nakon današnjeg dana nitko neće biti nezadovoljan. Horvat je rekao da ministarstvo gospodarstva jednako tako kao i zdravstveni stožer svakodnevno razgovara s realnim poduzetnicima  koji se suočavaju s mnogim nepoznanicama.

- S ovim drugim setom mjera, odnosno travanjskim, otvaraju se linije, puštaju se rezerve u banke i mi na ovom setu mjera nećemo stati, rekao je. Horvat je kazao da HNB dobro čuva tečaj kune i otpušta likvidnost poslovnim bankama sukladno potrebama i traženja realnog poduzetničkog sektora.

Ministar Horvat naglasio je da je neki dan potpisao 103 odluke,a još ih je 9 u situaciji dodatne kontrole. Kaže da će europski novac za 103 poduzetnika biti generator investicija na razini preko 700 milijuna kuna.

Video: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

- Da se investicije događaju potvrda je jučerašnjih potvrda poduzetnika koji ulaze u sustav oslobađanja poreza na dobit gdje su generirali milijardu i 500 milijuna kuna potencijala novih investitorima za izgradnji novih proizvodno-prerađivačkih kapaciteta.

Dodao je da je Zdravko Marić spreman za dodatno zaduživanje, ali da se spasi radnike, obrte i trgovačka društva.

- Ako uspijemo održati gospodarsku likvidnost na onoj razini temeljem koje su rađene ove projekcije, opseg za dodatnim zaduživanjem mogao bi biti relativno ma. No, činjenica je da hrvatski proračun za ovakve mjere ako situacija potraje cijele godine, ovo neće moći iznijeti bez dodatnog zaduživanja - naglasio je Horvat.

Kazao je da ova situacija nije samo zadesila Hrvatsku i Europu, već da su i svjetske ekonomije u sličnoj situaciji. Horvat je naglasio da će i javni sektor morati podnijeti solidarnost smanjenju svojih materijalnih prava, a da će morati sa socijalnim partnerima razgovarati.

- Kada zaključimo set mjera one imaju svoje djelovanje i na poduzetnike, javni, obrtnički sektor i sve one koje trpe posljedice koronavirusa - istaknuo je. Rekao je da s prvim setovima mjera za turizam će ministar Gari Cappelli već danas s nekoliko izmjena zakonskih i podzakonskih akata djelovati.

- Ono što je sigurno da turistička sezona neće biti onakva za kakvu smo se pripremali, određenih modifikacija će sigurno biti, a ono što je dobro da će svi opskrbni i proizvodni lanci koji su bili spremni za turističku sezonu sav taj svoj logistički potencijal može usmjeriti u osiguranju maloprodaje i veleprodaje i zato nema nedostatka niti jednog proizvoda na pliocama, dodao je Horvat.

Kazao je da u cijeloj ovoj situaciji vidi jednu veliku priliku i u segmentu poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, prerađivačke industrije i same proizvodnje.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dam63
12:34 02.04.2020.

Osim građana RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije