Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogromna uloga kanala

Investicija vrijedna 493 mil. kuna: U probni rad puštena crpna stanica na spoju kanala Dunav-Sava

crpna stanica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/17
06.09.2016.
u 16:46

Između ostalog, osigurat će se voda za navodnjavanje oko 8.500 hektara poljoprivrednog zemljišta – rekao je Romić.

U Jarugama u Brodsko-posavskoj županiji danas je u probni rad puštena crpna stanica koja vodu iz rijeke Save pušta u Biđ-bosutski kanal. Kapacitet joj je 5 kubičnih metara u sekundi, a njezin značaj posebno će doći do izražaja u ljetnim mjesecima, za niskih vodostaja Save. Time je ujedno označen završetak radova u sklopu prve faze gradnje višenamjesnog kanala Dunav-Sava, duljine 61 kilometar. Širina kanala je od 120 do 250 metara. Investicija vrijedna 493 milijuna kuna s 80 posto iznosa financirana je iz državnog proračuna. Spajanju dovodnog melioracijskog kanala s rijekom Savom i puštanju u rad ovog značajnog vodno-poljoprivrednog objekta prisusvovao je i ministar poljoprivrede Davor Romić.

- Uloga ovog dijela kanala od 15 kilometara koji smo otvorili i spojili ga sa Savom je ogromna. Između ostalog, osigurat će se voda za navodnjavanje oko 8.500 hektara poljoprivrednog zemljišta – rekao je Romić.

Dosad se u Vukovarsko-srijemskoj županiji navodnjavalo tek oko 1.000 hektara, no ni za tu površinu već od svibnja nije bilo dovoljno vode. Sada se omogućava dovod vode od rijeke Save preko Biđa i Bosuta sve do Dunava. To je temeljna pretpostavka za sjetvu, kako novih, tako i daleko dohodovnijih kultura na slavonskim njivama. Nacionalni pilot projekt navodnjavanja Biđ-bosutskog polja najveći je infrastrukturni projekt u sklopu Nacionalnog plana navodnjavanja (NAPNAV) u duljini od 14,7 kilometara. Kanalom će se osigurati i "dohranjivanje" dominantnih vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i umjetnih vodotoka, a njegova izgradnja značajna je i u smislu sprječavanja poplava. Uz puštanje u rad crpne stanice u Jarugama, povećanju slavonskih njiva pod navodnjavanjem uskoro će doprinijeti i radovi na još dva lokaliteta – u Sopotu te Blatu kod Cerne. Današnjom su svečanošću Hrvatske vode obilježile 140 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj i 20 godina od svog osnutka.

>> Poljoprivreda će komasacijom zemljišta biti isplativija

Komentara 3

Avatar jimyk127
jimyk127
21:08 06.09.2016.

Bravo i iskrene čestitke svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog važnog projekta za našu Slavoniju a time i cilu Hrvatsku .

FA
fatianegra51
23:19 06.09.2016.

Slavonija ,moja mila !

ZB
zbrkic
10:42 07.09.2016.

Ništa bez ministra (bez kojeg se ni Sava uopće ne bi ulijevala u Dunav). Ako je i za predizbornu kampanju, previše je. Što Davor Romić ima s time pa je zaslužio trajan spomenik u vašem članku? "ministar-davor-romic-otvorio-crpnu-stanicu-na-spoju-kanala-dunav-sava" je pravi način da se novine politički pozicioniraju. Lako je onda s 2.6 milijuna kuna biti sveprisutan, kad konkurencija plaća 6.5 milijuna za svoju promidžbu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije