Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitsko trostruko ubojstvo

Božinović: Oni jesu bili otprije poznati policiji, ali nije bilo nikakve veze koja bi ih spajala

Zagreb: Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao događanja u Splitu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
13.01.2020.
u 11:20

Komentirajući podršku dijela građana osumnjičeniku za masakr, Božinović je rekao da ne može prihvatiti tvrdnje da policija nije radila svoj posao

Policija je svoj posao radila profesionalno, rekao je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za medije o trostrukom ubojstvu u Splitu, za koje je osumnjičen Filip Zavadlav (25).

Božinović je rekao da je cijelo vrijeme bio u kontaktu s glavnim ravnateljem policije i načelnikom PU splitsko-dalmatinske te da ni u jednom trenutku nije sumnjao da će policija u najkraćem vremenu otkriti počinitelja i riješiti ono što je u prvoj fazi najvažnije – vratiti sigurnost na ulice Splita.

– Naravno da je događaj izazvao strah i sigurno je dio tog raspoloženja prisutan i nadalje. Međutim, ponavljam, imam potpuno povjerenje i u stručnost, profesionalnost i efikasnost hrvatske policije tako da ćemo i u sljedećem razdoblju učiniti sve kako bismo stanje sigurnosti, odnosno percepciju sigurnosti, doveli do razine da se građani osjećaju sigurnima, unatoč tome što statistike zapravo idu itekako u prilog policijskom radu vezanom upravo za donesene analize 2019. godine po kojima ispada da je policija, pogotovo u ovim tamnijim zonama kriminaliteta – u vezi s organiziranim kriminalom i korupcijom, napravila rezultate koji su nekoliko puta veći i bolji nego u proteklom razdoblju – rekao je Božinović.

Komentirajući kritike na račun splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je objavio informaciju da je osumnjičenik uhićen prije nego što je to objavila policija, Božinović je rekao da u trenutku kad se čuo s njime još nije bila uhićena osoba koja se povezuje sa zločinom.

Božinović je rekao da je policija radila posao profesionalno i da nije imala nikakva saznanja koja bi povezala počinitelja s osobama koje su poginule u ovom događaju.

– Oni jesu bili otprije poznati policiji, međutim, nije bilo nikakve veze koja bi ih spajala u konkretnom djelu ili koja bi bila neka vrsta naznake da bi se moglo dogoditi ovo što se dogodilo – rekao je Božinović.

Komentirajući podršku dijela građana osumnjičeniku za masakr, Božinović je rekao da ne može prihvatiti tvrdnje da policija nije radila svoj posao.

– Važno je naglasiti činjenicu da je policija lani imala 1823 zapljene droge. To nisu djela koja se događaju po nekoj dojavi, ona su isključivo posljedica proaktivnog djelovanja policije – rekao je Božinović.

– Moj cilj jest da uvjerim javnost da će policija nastaviti sa svim svojim aktivnostima koje su već počele davati i ozbiljne rezultate. Na području policijske uprave bilo je nekoliko uhićenja ozbiljnih kriminalnih skupina. Kad govorimo o zapljenama droge, bilo je učinkovitih zapljena i po broju i po količini, i nastavit ćemo taj posao – rekao je Božinović.

Na pitanje zna li se otkud je došla puška, rekao je da će se pokušati utvrditi kroz istraživanje kako je osoba došla u posjed naoružanja. Božinović je rekao i da je korupcija pojava koja vjerojatno postoji u svim institucijama.

Govoreći o policijskom radu, rekao je da je važno da postoji komunikacija institucija i da svi imaju odgovornost prema građanima u onoj mjeri u kojoj je to moguće, da se dio posla ne kompromitira.

Božinović je rekao da se osjećaj sigurnosti kod građana povećava kad vide da je netko tko je počinio zločin sankcioniran.

– Policija je tu samo prva koja djeluje u tom smislu. Kao i u ovom slučaju, policija je najveći dio posla obavila, a onda je nastavak na odvjetništvu, odnosno sudovima – rekao je Božinović.

Naglasio je da je Hrvatska po statistikama, ne samo domaćima nego i stranima, jedna od najsigurnijih zemalja i da turisti to dobro znaju.

Komentirajući odluku suda koji je oslobodio policajca koji je napastovao mladu policajku, Božinović je rekao da je sustav promptno reagirao i da zaključuje nešto potpuno drukčije od suda.

– Mi za takve i bilo kakve protupravne radnje, djelovanja policijskih službenika nemamo nikakve tolerancije i to pokazujemo. Zašto je sud odlučio drukčije, u tom i drugim slučajevima, pozivam vas da pitate one koji su donijeli takve odluke – rekao je Božinović.

Odgovarajući na pitanje o izjavi HDZ-ova europarlamentarca Karla Resslera da nitko, pa ni Andrej Plenković nema bianco podršku za šefa stranke, Božinović je rekao da sumnja da će, onda kad se objave kandidature, uključujući i kandidaturu Plenkovića, i Ressler i drugi ljudi stati iza njega.

Odgovarajući na pitanje o svom savjetniku Draganu Lozančiću, bivšem šefu SOA-e, jedne od agencija koju je zbog navodne korupcije kritizirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, rekao je da o tome nema saznanja niti ga je predsjednica informirala, ali da je otprije znao da je Lozančić profesionalan i stručan kadar, odnosno osoba s kojim je surađivao i u MORH-u.

– Kad je došlo do spajanja agencija, on je bio na čelu DUZS-a. Predložio sam mu da bude moj savjetnik, što je on i prihvatio – rekao je Božinović.

VIDEO Tko je Filip Zavadlav:

Komentara 36

VE
velikizec
11:30 13.01.2020.

Cujes ovoga, da su vratili sigurnost na ulice Splita. Uvreda za zdrav razum.

JD
john.drum.501
11:31 13.01.2020.

Kako ministar smije uopče inositi takve nevjerojatne gluposti? Nije ugrožavao građane niti su bili ugorženi. Ugroženi su bili samo dileri za koje je znao MUP, pravosuđe... I koliko je takvih kriminalaca u Splitu? Odgovornost moež biti samo na MUP-u i pravosuđu. Instuticije ne rade svoj posao a na vama je da pojasnite zašto. Zašto dilerima uvijek nikakve ili minimalne kazne? Od koga su to točno građani zapravo ugroženi ako nisu od kriminalaca, dilera... o kojima imate sve informacije kao i gotovo cijeli Split?

OK
Omladinac koji to nije
11:13 13.01.2020.

Samo ostavke pripadajucih ministara. Upravo su oni ti koji prave klimu u drustvenim odnosima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije