Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SUBOTU PROSVJED

Ministar Beroš će mlade liječnike primiti deset dana nakon prosvjeda

Zagreb: Ministar Beroš se obratio medijima nakon sastanka o skraćivanju listi čekanja za usluge
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
22.09.2022.
u 12:28

Iz MIZ-a su priopćili kako su u srijedu 21. rujna zaprimili dopis Inicijative mladih liječnika sa zahtjevom za sastanak, tri dana prije najavljenog javnog prosvjeda navedene Inicijative. Isti dan su im predloživši prvi slobodni termin, u ponedjeljak, 3. listopada u Ministarstvu zdravstva

Predstavnike Inicijative mladih liječnika koji u subotu prosvjeduju pred Ministarstvom zdravstva, ministar Vili Beroš primit će u ponedjeljak 3. listopada. No to neće utjecati na prosvjed već će se u subotu održati kako je i najavljeno, u pet do 12 na Ksaveru. 

- Da, u srijedu navečer primili smo njihov odgovor. Neće utjecati na prosvjed koji i dalje ide kao sto smo planirali - potvrdio nam je dr. Marin Smilović. 

Iz MIZ-a su priopćili kako su u srijedu 21. rujna zaprimili dopis Inicijative mladih liječnika sa zahtjevom za sastanak, tri dana prije najavljenog javnog prosvjeda navedene Inicijative. Isti dan su im predloživši prvi slobodni termin, u ponedjeljak, 3. listopada u Ministarstvu zdravstva.

- Od početka svojeg mandata govorim o potrebi reforme zdravstvenog sustava. Drago mi je da i Inicijativa mladih liječnika prepoznaje nužnost reformskih promjena i ukazuje na određene probleme koji se mogu riješiti jedino konstruktivnim razgovorom s mjerodavnim sugovornicima. Stoga pozdravljam činjenicu što su nam naposljetku uputili službeni zahtjev za sastankom. Predstavnicima Inicijative predložen je prvi slobodni termin u Ministarstvu zdravstva kako bismo uživo razmotrili pitanja koja muče mlade liječnike - poručio je u priopćenju ministar Vili Beroš dodajući da će do tada Ministarstvo zdravstva s punom pozornošću razmotriti zahtjeve Inicijative mladih liječnika "kako bi zajedno ostvarili konstruktivan dijalog i učinili pozitivne iskorake u zdravstvenom sustavu kojima svi težimo".

U priopćenju se navodi kako se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kao temeljem reforme, nastoje riješiti postojeće disfunkcionalnosti u zdravstvenom sustavu te će na sastanku kao i u skorašnjoj javnoj raspravi svatko imati priliku iznijeti konstruktivne prijedloge i doprinijeti zajedničkim rješenjima.

- Navest ću samo neke od naših nedavnih aktivnosti: u tijeku je rješavanje pitanja reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata i liječnika kao nositelja zdravstvene djelatnosti u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaćama, postupno rješavanje pitanja koja se odnose na Uredbu o koeficijentima kao i rješavanje plaćanja odrađenih kao i budućih prekovremenih sati - napomenuo je ministar Beroš.

Iskoristio je priliku i istaknuo da je upravo ova Vlada riješila sve zaostatke isplate dodataka za prekovremene sate kumuliranih od 2013. godine za što je za liječnike i medicinske sestre u državnom proračunu osigurano 758 milijuna kuna. "Također, Izmjenama i dopunama državnog proračuna u lipnju ove godine, osigurana su sredstva za rješavanje pitanja razlike u plaći uslijed porasta osnovice od 6% u iznosu od 194 milijuna kuna. Valja ponoviti i činjenicu da se od 2016. godine kontinuirano povećavaju plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju, dosad više od 40 posto za što je izdvojeno 3,5 milijarde kuna. Trend porasta se bilježi i u zapošljavanju liječnika i medicinskih sestara što dokazuje brojka od 1888 dodatno zaposlenih liječnika u posljednje četiri godine, od toga u prošloj godini njih 344, što je rezultiralo većim brojem liječnika i sestara u odnosu na prethodne administracije", navodi se.

- Dosad učinjeno najbolje govori koliko je zdravstveni sustav važan za ovu Vladu te predstavlja čvrst temelj za daljnje pozitivne iskorake. Javno iskazivanje nezadovoljstva je legitimno pravo svakog pojedinca. No, u više navrata smo istaknuli da su vrata Ministarstva zdravstva otvorena svima koji žele dobro zdravstvenom sustavu, djelatnicima i pacijentima pa malo čudi prvotno najavljivanje prosvjeda, bez pokušaja ostvarivanja direktnog dijaloga s Ministarstvom do jučerašnjeg dana - netom prije prosvjeda. Nikada nije kasno za konstruktivan razgovor te navedene aktivnosti pripisujem ishitrenosti mladih liječnika i njihovoj želji da ih se čuje. Jedan od načina je činiti to posredstvom medija, ali uz puno uvažavanje Inicijative mladih liječnika i novinarske profesije, ipak bi prvi korak ka rješavanju problema trebao biti za stolom s mjerodavnim sugovornicima. Vjerujem u razboritost mladih liječnika te da će se u potpunosti voditi sloganom „Izliječimo zdravstvo zajedno“ dajući prednost dijalogu s mojim suradnicima i sa mnom - zaključio je ministar Beroš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije