Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak sa sindikatima i poslodavcima

Ministar Aladrović: 'Recimo da je jedan od problema otpremnina u ovom pitanju'

Josip Aladrović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
23.09.2019.
u 11:36

Izmjene zakona će biti puštene u javnu raspravu u trajanju od 14 dana i potom u hitnu proceduru prihvaćanja kako bi stupili na snagu sa 1. siječnja iduće godine.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jutros je bio sastanak sindikalnih predstavnika i poslodavaca sa ministrom Josipom Aladrovićem o prijedlozima izmjena sedam zakona kao Vladinu odogovoru na Inicijativu "67 je previše". Ministar rada i mirovinskog sustava, Josip Aladrović, izjavio je nakon sastanka kako smatra da su postigli kvalitetne zakonske promjene oko stimulacije dužeg ostanka u svijetu rada kojima će sustav biti dugoročno kvalitetan i održiv.

"Smatramo da smo postigli kvalitetne promjene zakona. Manje-više smo se usuglasili da ćemo se i kroz nekoliko dana ponovno vidjeti na bilateralnim sastancima i raspraviti sve prijedloge. Generalni prijedlozi su stimulacija dužeg ostanka u svijetu rada, iz tog razloga mijenjamo zakonsku regulativu da se radnici do 68. godine zadrže u svijetu rada. Potičemo adekvatnije mirovine", kazao je resorni ministar Aladrović.

Zakon o radu, Zakon o državnim službenicima, Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o odgoju i obrazovanju te Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Zakon o mirovinskom osiguranju, prema izjavi ministra Aladrovića za N1, imali su unaprijed spremne svoje izmjene koje su se jutros predstavljale sindikatima i poslodavcima te koje su nakon razgovora, kako je rekao, puštene u javnu raspravu u trajanju od 14 dana i potom u hitnu proceduru prihvaćanja kako bi stupili na snagu sa 1. siječnja iduće godine.

Aladrović je nakon sastanka izjavio  kako statička procjena učinka Zakona o mirovinskom sustavu i dalje stoji te će državni proračun koštati 45 milijardi kuna.

"Što se tiče Zakona o mirovinskom osiguranju zapravo se prihvaćaju samo izmjene koje su bile dio referendumskog pitanja, a što se tiče Zakona o radu mijenjalo se u pravilu po jedan dva ili tri članka u svakom od navedenih šest zakona. To su blage izmjene u smjeru normativne djelatnosti", ustvrdio je Aladrović. Nakon javne rasprave zakonske će izmjene, najavio je ministar, u hitnu saborsku proceduru.

Na novinarsko pitanje jesu li poslodavci bili zadovoljni pregovorima i predstavljaju li im problem otpremnine ministar Aladrović je izbjegao konkretan odgovor. "Recimo da je jedan od problema otpremnina u ovom pitanju, no Zakon o radu definira puno šire radno zakonodavstvo tako da se mi ne bi ograničavali samo na ovaj dio", poručio je Aladrović.

Zakoni već danas u javnoj raspravi

"Mi kao Vlada smo se vrlo jasno odredili koji su naši ciljevi i stavovi i kako smatramo da možemo dugoročno omogućiti da sustavi budu kvalitetni i održivi na zadovoljstvo svih građana Hrvatske, stoga smo takav prijedlog i napravili. Naravno pričekati ćemo prijedloge sindikata i poslodavaca", naglasio je Aladrović.

Nakon sastanka, među ostalim, jasnije je kako će se omogućiti rad iznad 65. godine života na dobrovoljnoj bazi i što to uostalom znači za poslodavce. Još jedno pitanje koje su bez sumnje "potegnuli" sindikati jesu povlaštene mirovine, njih 17 kategorija, za koje traže da se izuzmu iz mirovinskog sustava. 

"Prezentirali smo predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o radu, odnosno šest zakona u domeni radnog zakonodavstva", pojasnio je Aladrović.

Objasnio je i tko će moći raditi do 68. godine te na koji način će se to radnicima i omogućiti.

"To će se odnositi na sve radnike. Ukoliko poslodavac nije zadovoljan s radnikom ima druge institute da mu se eventualno zahvali. Ako poslodavac ima potrebe za tim radnikom, dakle u tom slučaju mogućnost ostanka u svijetu rada traje do 68. godine, ili ako se drugačije dogovore", zaključio je Aladrović. Napomenuo je i kako se te izmjene odnose na sve državne i javne službenike.

Video - Sindikati o referendumskom pitanju inicijative '67 je previše'

Komentara 10

PE
pežo
12:45 23.09.2019.

zašto smo potpisali -da se radi do 65 za sve ostalo neka se pobrine tržište ponude i potražnje -sindikati zloupotrebljavaju naše potpise da bi se službenici i oni sami mogli uhljebiti

ST
stefj
12:43 23.09.2019.

I eto, tako nam opet politika u dogovoru s sindikatima državnih i javnih službi kroji gospodarski smjer i budućnost. Sve isto kao i do sada, sve ista politika koja nas je dovela do dna EU-a i te javne strukture na samo svjetsko dno... Čak ih i nije briga, niti za jedno, niti za druga, kada im se to spomene, samo kažu da to nije istina, da su to tamo nekakve neoliberalne liste. No brojke su neumoljive... I sada imamo opet ovo, gdje se sve stavlja na teret poslodavca i/ili državnog proračuna. Idemo sada pitati tko će sve to platiti, koji porez će se povećati, koliko će poskupjeti poslovanje, koliko će poskupjeti život... I nakon svega, opet se forsira taj HZMO, ta rupa bez dna iz koje se netransparentno dijele novci i koji služi za političke kupovine... Dajte, ugasite taj solidarni stup i prebacite na štednju. Tada je sve jesno i transparentno... Krenuti s time da u 1. stupu ostanu samo prave mirovine, sve ostalo prebaciti direktno na proračun, na resore koji se time bave. Zatim vezati isplatu mirovina s uplatama i postepeno gasiti 1. stup... Sada su već žrtvovane generacije da bi se održalo nemoguća, koliko se još generacija želi žrtvovati? Sada je ljudima bolje raditi na crno i spremati novac u čarapu ili otići van i zaraditi normalnu mirovinu...

NO
Nordik
16:55 23.09.2019.

Nekoliko mjeseci prije redovne mirovine se nude basnoslovne otpremnine. Logika žutih mrava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije