Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija HUP-a:

'Minimalac povećan bez ozbiljnog dijaloga, o prijedlozima smo doznali iz medija'

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
30.11.2018.
u 14:46

HUP nije protiv povećanja minimalne plaće i svi koji mogu danas dižu plaće, ali je protiv jednostranih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćila je dana kako nije protiv povećanja minimalne plaće, ali i upozorila da je ona povećana bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom.

"HUP nije protiv povećanja minimalne plaće i svi koji mogu danas dižu plaće, ali je protiv jednostranih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom", izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić komentirajući današnju odluku Vlade o povećanju iznosa minimalne plaće.

Majetić upozorava da Vlada nije dostavila na očitovanje socijalnim partnerima prijedlog uredbe o visini minimalne plaće i konačni prijedlog zakona o minimalnoj plaći niti je prije današnje sjednice dostavila posljednju verziju kompenzacijskih mjera.

Na temu iznosa minimalne plaće poslodavci i Vlada imali su samo jedan uvodni kratak sastanak pa "nema govora o tome da smo na sastanku imali diskusiju o visini iznosa minimalne plaće niti je Vlada iznijela svoj prijedlog iznosa", kaže Majetić.

"O konačnim prijedlozima smo doznali iz medija što je pokazatelj razine socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj", istaknuo je Majetić te dodao kako je minimalna plaća tema koja se isključivo odnosi na realni sektor, a poslodavci su u tome najmanje imali riječ.

Koji će biti efekt za one koji isplaćuju minimalnu plaću i koji su vezani koeficijentima uz minimalnu plaću, očitovat ćemo se kada napravimo analizu među članovima, poručio je Majetić.

Vlada je na današnjoj sjednici povećala neto minimalnu plaću s 2.752 na 3.000 kuna, odnosno za 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Pogledajte video: Što nam donosi smanjenje PDV-a

Komentara 29

VI
Vito
15:32 30.11.2018.

Onima koji se ne slažu s poslodavcima --- objasnite zbog koga imamo toliko "nepoznatih" "fiskalnih" poreza??? __ Gdje bi završili svi lokalni šerifi da nema "fiskalnih" poreza??? __ Ti paraziti su krivci što u Hrvatskoj plaće nisu više __ Što više poslodavac daje radniku to je veća pljačka od strane državnih parazita. __ Zašto još uvjek nisu ukinuli parazitske "gardove", općine, mjesne odbore??? __ Zašto još uvijek nisu ukinuli plaćanje političkim "strankama" iz državnog proračuna??? __ Kad bi ukinuli državne parazite kao što ovdje pišete - poslovdavac koji ne može platiti radnika nek stavi ključ u bravu - Hrvatska bi "procvala". __ No državni paraziti su ti koji isisavaju novac poslodavcima. __ Nek političari donesu zakon o finaciranju svojih stranaka isključivo članarinom pa da vidimo koliko će biti stvarno novca za državne parazite, a koliko za poslodavce i radnike. __ No, od toga anemičar & co. strahuju - nestanak novca iz državnog proračuna za parazitske "stranke" dovodi u pitanje opstanak državnih parazita u i na vlasti

SA
sambo
15:19 30.11.2018.

Sad nije Vlada sa njima razgovarala? Ma nemoj?! A još se nije ni tinta osušila u tekstovima o njihovim potragama za radnicima, a kad treba radnika platit onda "nije se sa njima razgovaralo"? Do nedavno je onaj lik tamo se tukao sa radnicima a sada može i poticaj čak i na 48. djete...ma nemoj sad su im radnici dobri...u svemu samo da ne moraju ih platit... da im bar nemao tko više radit, i nek uvoze sad moldavce, kirgistance i afganistance kao radnu snagu, sve dok ljude ne plate pošteno...do prije par godina su u poljoprivredi, tektilnoj industriji i ugostiteljstvu ljude mjenjali kao na traci, zašto? jer je bilo stotine na zavodu, sad kada nema onda su radnici dobri, ali opet samo na papiru...ne žele oni platiti svoje radnike, nego ajmo onako zdravo balkanski iskorištavat ljude....užas...fuj

VI
Vito
15:39 30.11.2018.

Vidim da državni paraziti i ovdje pokušavaju "zaraditi plaću" __ Bez brige, mladi će pronaći "penicilin" za vas parazite vrlo skoro __ Već na slijedećim izborima možete biti sigurni da niste uzalud kupili kartu za egzil iz Hrvatske __ Sišete Hrvatsku već punih 20 godina (10 +8 + 2) pa ste se uljulali u osjećaju sigurnosti. __ Pravda je spora, ali će vas dostići __ Sad samo tražite države koje nemaju ugovor o izručenju pljačkaške organizacije pred sudom osuđene za pljačku Hrvatske s Hrvatskom. __ I Interpol proširuju pa će te imati sve manje mogućnosti za bjegom od pravde - Remetinec vas svesrdno očekuje i prihvaća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije