Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za siguran život

Mine uklonili s kupališta, obala rijeka, šuma i livada

mine
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
17.04.2014.
u 11:59

Krajnji je rok koji je EU dao da se Hrvatska u potpunosti razminira je 2019. Dijana Pleština vjeruje da ćemo to ostvariti, a Karlovačku županiju navodi kao primjer

Mještani u čak 13 naselja u općinama Barilović, Generalski Stol, Josipdol, Cetingrad i Rakovica, zahvaljujući projektu vrijednom 1,5 milijuna eura mogu do svojih oranica, pašnjaka, šuma. U godini dana razminiran je teren u tim općinama zahvaljujući IPA-a projektu, državi, te Hrvatskom centru za razminiranje.

Zapuštene parcele

– Mještani se sve više okreću poljoprivredi, okrupnjavaju zemljišta, uzimaju ih u najam zbog sadnje povrća ili za potrebe stoke. Prekrasno je vidjeti izorana polja. No, zbog straha od mina neka su polja gotovo 20 godina zapuštena, obrasla raslinjem.

To je slika koju bismo svi htjeli mijenjati - kazao je Zlatko Mihaljević, načelnik Josipdola. Dražen Peraković, načelnik Barilovića, na kupalištu Šćulac uz Koranu ugostio je čelne ljude HCR-a, Dijanu Pleštinu, ravnateljicu Vladinog ureda za razminiranje, Branka Baričevića, šefa predstavništva EU komisije u Hrvatskoj, te načelnike i župana I. Vučića.

– Obale Korane, koja je u ratu bila granica s neprijateljem, posebno zbog razvoja turizma i kvalitetnijeg života, morale su biti očišćene od mina - kazao je Peraković. Damir Stojković iz Hrvatskog centra za razminiranje, te ravnatelj Dražen Jakopec, kazali su kako je zahvaljujući ovom projektu očišćeno 1,8 milijuna četvornim metara minski sumnjivog prostora, uglavnom polja, oranice, šume, livade.

Karlovačka je županija na sedmom mjestu po ugroženosti od minsko - sumnjivih površina, te jedna od rijetkih koja i sama izdvaja značajna sredstva io proračuna za razminiranje.–

Nakon akcije Oluja u županiji je bilo 150 četvornih kilometara pod minama, te oko 25.000 mina, danas je to svedeno na 61 četvorni kilometar u 11 općina i gradova, a naše su procjene da se u tim mjestima nalazi oko 3.735 zaostalih mina - kazao je Damir Stojković.

Najugroženiji u Plaškom

Minski je naugroženije područje Plaškog sa 30 četvornih kilometara neistraženog područja, zatim Josipdol gdje je još 11 četvornih kilometara pod minama.

U Karlovačkoj je županiji od mina stradalo 265 osoba, od čeka čak 61 osoba smrtno. Dijana Pleština kazala je kako je ovaj projekt dokaz da se mogu dobiti sredstva iz EU za razminiranje.

To će, obzirom na sve manje donacija, biti jedini način da Hrvatsku razminiramo do 2019., dodala je Pleština.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije