Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milošević:

Milošević: Većina Srba bojala se pri popisu izjasniti o nacionalnosti

Milorad Pupovac, Saša Milošević (1)
Tomislav Miletić/PIXSELL
17.12.2012.
u 20:30

Predstavnici srpske manjine poručuju da ih u Hrvatskoj živi znatno više nego što to pokazuju obrađeni podaci

U Hrvatskoj živi 186.633 Srba! Barem ih se toliko izjasnilo po narodnosti na posljednjem popisu stanovništva, čiji su rezultati nakon godinu i pol što su prvi popisivači izašli na teren napokon predstavljeni javnosti.

No, Saša Milošević, zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća, kaže da je taj podatak sporan. Tvrdi da u Hrvatskoj živi znatno više Srba te ističe da se “zbog društvene klime u Hrvatskoj većina njih boji nacionalno izjasniti”.

– I prije smo upozoravali na nepravilnosti vezane uz taj popis stanovništva i zato i sada, kad su pristigli rezultati, smatramo da je bilo ozbiljnih propusta – objašnjava Saša Milošević.

Poručuje kako će tek kada pomnije prouče podatke moći iznijeti svoje konačno mišljenje o popisu.

– Srbima tijekom popisa nije omogućena sloboda izjašnjavanja. Dapače, sugerirano im je opredjeljenje – rekao je Saša Milošević.

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, danas nam nije bio telefonski dostupan. Sve komentare prepustio je Miloševiću, koji je pak najavio da će Vijeće tek za nekoliko dana moći opširnije komentirati statistiku.

Ipak, Pupovac je prije nešto manje od mjesec dana izjavio kako u Hrvatskoj živi 250.000 Srba i da su oni “solidno organizirana zajednica”. Dapače, na nedavno organiziranoj tribini o položaju Srba u Hrvatskoj poručio je da je Srbima u Hrvatskoj “bolje nego što je bilo jučer, ali i daleko od onoga kako mislimo da bi im trebalo biti”.

>> Puno je više Istrana, a Srbi znatno stariji od prosjeka

Komentara 99

NE
neki
23:32 17.12.2012.

Sigurno se radi o lovi. Veći postotak - neka veća prava i slično.

EL
EJAKULARNA LOBOTOMlJA
23:34 17.12.2012.

sa 4% nemaš što odlučivati i nemaš što kome nametati !

KA
karlovcankica
22:47 17.12.2012.

zasto je to bitno? Ako su rodjeni u Hrvatskoj..onda bi se trebali smatrati da su hrvati, zar ne?..svi oni koji su rodjeni u USA..se smatraju da su amerikanci..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije