Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilježen Međunarodni dan sjećanja

Milošević: Neću u Knin, ali ostaje ista politika

Glina: Komemoracija povodom 80. godišnjice ustaškog zločina iz ljeta 1941.
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/2
02.08.2021.
u 18:45

Ako to sad ne odradimo, nijedna Vlada to neće učiniti, zabrinut je predstavnik Roma u Saboru

U Romskom memorijalnom centru u Uštici, otvorenom 2020., obilježen je u ponedjeljak Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu. Romi ga nazivaju Samudaripen, a obilježava se u spomen na noć između 2. i 3. kolovoza 1944., kada je u plinske komore u Aushwitzu poslano i pogubljeno 2.897 Roma. Uštica se nalazi pokraj Jasenovca, a ondje je za vrijeme NDH bio romski logor.

Prema tvrdnjama saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, od 1941. do 1945. na tom su prostoru ubijena 16.173 Roma, a nakon rata je u Uštici pronađena 21 masovna grobnica.

– Radilo se o pravom genocidu s ciljem istrebljenja romskog naroda s ovih prostora. Za razliku od većine drugih zatočenika tog koncentracijskog logora, Romi po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i drugim lokacijama na području današnje Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine te u dijelovima Srbije – rekao je Kajtazi dodajući da je broj romskih žrtava sigurno i veći.

Photo: Edina Zuko/PIXSELL
Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Komemoraciju u Uštici desetu godinu zaredom organiziraju Savez Roma u Hrvatskoj “Kali Sara” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Kajtazi je istaknuo da treba unaprijediti sadašnji položaj Roma u hrvatskom društvu, no romska zajednica to ne može učiniti sama, već je potrebna pomoć šire zajednice i Vlade RH. A u ime Vlade RH na komemoraciji su bili potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Uz komemoraciju tema je bila i pozdrav “za dom spremni”.

– Romski i židovski narodi koje zastupam u RH te predstavnici srpskog naroda u 2021. očekuju zabranu i kažnjavanje isticanja znakovlja zločinačkog ustaškog pokreta. Po uzoru na njemački zakon očekujemo i kažnjavanje pojedinaca za isticanje bilo kakvih parola i pozdrava koji je s tim u vezi i negiranje zločina genocida – rekao je Kajtazi, dodavši kako se o tome – razgovara.

– Tih razgovora proteklih godina nije bilo. Ako to sad ne odradimo, do iduće godine nijedna vlada neće to odraditi – dodao je Kajtazi.

Milošević je potvrdio da je dogovor da se najesen svi nađu i razgovaraju o tome, a ponovio je i da ove godine neće na obilježavanje Oluje.

– Ne idem u Knin. Lani smo htjeli poslati jasne poruke i u tome smo uspjeli. Tako je dogovoreno u Vladi, ove godine ne ide cijela Vlada. Mislim da to nije korak unatrag, da se od politike uključivosti i pomirenja neće odustati, uvijek će se slati poruke kao na početku mandata. To što ne idem ne znači odustanak od te politike – rekao je Milošević.

 

 

Komentara 17

Avatar Belski
Belski
20:54 02.08.2021.

Koalicijski partneri HDZ-u ... ma krasota.

DU
Deleted user
20:14 02.08.2021.

Ni nakon 26 godina neće u Knin ? I kako onda očekuju normalizaciju odnosa ? Ako ni nakon 26 godina ne žele priznati državnopravni poredak svoje Domovine ? .....

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:03 02.08.2021.

Oćeš doći ili nećeš tak svejedno, onako iskreno rađe bi da ne dođeš ionako ti je muka kad dođeš onda rađe nemoj doći da ne mučiš sebe a i nas ostale , ostani doma misli na druge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije