Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sučeljavanje VII, izborne jedinice

Troskot: 'Hrvatsku turističku zajednicu treba ukinuti.' Zmajlović: 'Fina nelojalno konkurira poduzećima'

Sučeljavanje na Večernjem TV
03.07.2020.
u 09:01

Nositelji lista za sedmu izbornu jedinicu sučelili su se u emisiji Večernjeg TV-a, a glavne teme bile su gospodarstvo, pitanje važnosti javnih tvrtki te Hrvatska u svijetu

U još jednoj kućnoj atmosferi Večernjeg TV-a, nositelji lista za 7. izbornu jedinicu Domagoj Ivan Milošević (HDZ), Mihael Zmajlović (SDP), Slaven Dobrović (Domovinski pokret) i Zvonimir Troskot (MOST) sučelili su se oko pitanja pokretanja hrvatskog gospodarstva, ukidanja javnih tvrtki i brendiranja Hrvatske na globalnom tržištu, a emisiju je moderirala novinarka Lana Kovačević.

Pitanje o upravljanju državom u krizi otvorio je Domagoj Ivan Milošević.

– Moramo se usmjeriti k malim i srednjim poduzetnicima, što može pokrenuti i reindustrijalizaciju, digitalizaciju pa i zaštitu okoliša. Mislim da je napokon vrijeme da pokrenemo strukturne reforme koje se nisu mijenjale godinama, rekao je HDZ-ovac, na što je Zmajlović odgovorio kako po tome izgleda da HDZ nije u proteklih pet godina ni vodio državu.

– Ono što ja hoću reći jest da ste vi pet godina proveli u pozitivnim stopama rasta i pozitivnim globalnim okolnostima, a niste napravili nijednu strukturnu reformu – tvrdi Zmajlović.

– Mislimo da Vlada nije poduzela dobre mjere jer vidimo da nam nije ništa bolje, a trenutačni je ključ zaustaviti pad gospodarstva i to tako da na sve moguće načine oslobodimo likvidnost i građanima i poduzećima kako bismo zapravo ubrizgavanjem novca u gospodarstvo mogli ga pokrenuti – smatra pak Troskot.

VIDEO

Na pitanje koje bi javne tvrtke trebalo ukinuti, Dobrović je naveo primjer Babine Gore.

– Ona ima svoju javnu tvrtku gdje već godinama rade direktori, tajnice, a imaju i budžet za svoj PR, pa onda putem njega financiraju kojekakvu krivu sliku i to rade mnoge tvrtke financirane javnim novcem. Svi ti župani jako su revni u tome da baš oni potroše pola milijuna javnog novca, a  nemaju ni znanja ni odgovornosti.

– U vezi s Inom, ja tu vidim opasnost. Prvenstveno moramo vidjeti koje su to strateške kompanije i koji su to naši interesi. Mi ih u MOST-u vidimo, primjerice, u nekakvoj strategiji EU, a to su digitalna i zelena Europa. Osim toga, mislimo da bi se i Hrvatske šume trebale same financirati jer vidimo i sami sve afere koje su se dogodile, a i mislimo da bi se Hrvatsku turističku zajednicu trebalo ukinuti, s obzirom na to da imamo Ministarstvo turizma – nadovezao se Troskot, dok je Milošević mišljenja da država treba izaći iz tvrtki poput Podravke i Končara, kao i svih ostalih tvrtki koje su već tržišni orijentirane, a budućnost vidi u HEP-u, u izvoru energetike.

Iako se Zmajlović slaže sa stavom da bismo se trebali držati energetike, on problem vidi u tvrtki Fini, za koju govori da ''nelojalno konkurira svim poduzećima koja bi to mogla napraviti jeftinije i efikasnije''.

Hrvatska mora postati država koja može iskoristiti svoje resurse za proizvodnju hrane kako bismo mogli sami sebe hraniti, tvrdi Zmajlović i spominje primjer Istre, gdje mali proizvođači plasiraju svoje proizvode zbog turizma te smatra kako bi to moglo biti primjenjivo u cijeloj zemlji.

Troskot pak navodi primjer jedne hrvatske srednje škole koja je povukla iz fondova više od pet milijuna eura te sada funkcionira kao tvrtka – škola koja kroz inovacije proizvodi hranu i plasira je na tržište.

Dobrović pak smatra kako je Vlada napravila velike pogreške, što je dovelo do velikih ulaganja, a male rezultate.

– Zašto smo mi išli štiti velike koji okrupnjuju svoja gospodarstva i voze traktore od četiri metra? A u ove male poduzetnike ne ulažemo praktički ništa. Pa ne može cijena biti jedini parametar kvalitete – napominje.

Na pitanje ovisi li uspjeh o podrijetlu i stranačkoj iskaznici, svi nositelji lista složili su se da zaista ovisi, osim HDZ-ova Miloševića, koji za primjer daje uspjeh Mate Rimca. Kako bi pak brendirali Hrvatsku u svijetu, Troskot odgovara kako bi to bila IT industrija, na što se složio i Zmajlović te nadodaje kako su i naši resursi naša najveća prednost.

– U IT sektoru s pomoću pametne transformacije moguće je doći u situaciju da nam za nekoliko godina IT industrija nosi 10 posto BDP-a.

Milošević pak negira toliki rast IT industrije te smatra kako ne smijemo pobjeći od onoga što imamo, a to su turizam i sport, dok Dobrović govori kako se ''od interneta ne možemo ni napiti ni najesti'' te budućnost vidi u promoviranju zdrave hrane.

Komentara 16

KL
klo11
09:39 03.07.2020.

Neće valjda ukinuti TZ!! Gdje će se onda zapošljavati dijeca i konkubine raznih lokalnih političara, i kako će gradovi organizirati manifestacije....

ST
stefj
09:51 03.07.2020.

Ma napokon netko javno kaže da treba ukinuti sve te uhljebničke paradržavne tvrtke za koje se stalno izmišljaju nameti i samo se gleda kako im osigurati novac. A sve do jedne potpuno beskorisne, birokratizirane, izuzetno smetaju poslovanju, smanjuju konkurentnost i poskupljuju... Interesantno je da to, između ostalih, govori i Zmajlović, član SDP-a koji će koalirati s Možemo, a u programu tih Možemo je, uz otimanje štednje građana, jedan od glavnih smjerova jačanje državnih i paradržavnih tvrtki i masovno zapošljavanje na proračun...

EE
eem
09:59 03.07.2020.

Nego, je l ova Penelopa malo ćuk-ćuk?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije