Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brza reakcija

Miloradu Pupovcu život spasio običan sistematski pregled

'24.02.2010.,Zagreb, Hrvatska,Milorad Pupovac sece Cvjetnim trgom. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
VL
Autor
Diana Glavina
05.03.2010.
u 21:35

Bolest je, srećom, otkrivena rano, rak je bio lokalan pa je zdravstveni problem riješen operacijom.

Dr. Milorad Pupovac ovaj će vikend ili u ponedjeljak biti otpušten iz bolnice na kućnu njegu, nakon operacije u kojoj mu je liječnički tim Klinike za urologiju KBC-a Rebro zbog karcinoma odstranio lijevi bubreg. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća, potpredsjednik 
SDSS-a i saborski zastupnik dobro se oporavlja.

Nismo to uspjeli čuti izravno od njega, jer se Pupovac samo ljubazno zahvalio na našemu pozivu, ali iz medicinskih je krugova potvrđeno da je karcinom bio lokalno ograničen, da je operacijskim zahvatom riješen zdravstveni problem te da dr. Pupovac neće trebati dodatnu terapiju.

Otkrio ga ultrazvuk

Iz Srpskog narodnog vijeća također je priopćeno da je operacija bila uspješna i da se dr. Pupovac dobro oporavlja.

Pupovac bi se mogao vratiti svom redovnom poslu za oko dva tjedna, a zanimljivo je istaknuti da je Pupovcu tumor bubrega otkriven u ranoj, lokaliziranoj fazi zahvaljujući tome što se nedavno podvrgnuo sistematskom pregledu zajedno s drugim saborskim zastupnicima. Bolest mu je dijagnosticirana jednostavnim ultrazvučnim pregledom bubrega. I to je svakako još jedna poruka za sve koliko su važni redoviti sistematski pregledi i rano otkrivanje bolesti, osobito karcinoma.

Prisjetimo se da je i premijer Ivica Račan bolovao od raka bubrega koji mu je, na žalost, otkriven u prilično poodmakloj fazi, kada je bolest bila metastazirala pa je vrlo brzo podlegao bolesti.

Odziv na pregled preslab

U Hrvatskoj se provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke te ranog otkrivanja raka debeloga crijeva. No, odziv žena tek je oko 50 posto, a kod drugog programa odziv je samo dvadesetak posto.

Komentara 5

JA
japa
09:56 06.03.2010.

Krilnik, bolje je šutjeti iako znaš da svi misle da si budaletina nego nešto reći ili napisati i time potvrditi takvo mišljenje ......

OB
-obrisani-
08:34 06.03.2010.

Nevidjeni su putevi - vrazji!

MA
manjihrvat
07:41 06.03.2010.

Da poducim nemuste novinare VL-a. Znate, sistematski pregled i suzi tome da lijecnici rano otkriju bolest. Stoga mi nije jasan tekst \"bolest otkrivena tijekom obicnog sistematskog pregleda\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije