Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENTITET SLAVI

Milorad Dodik: Republika Srpska bit će samostalna država

'21.10.2010., Banja Luka - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i premijer RS. Photo: Dejan Moconja/VLM/PIXSELL'
09.01.2014.
u 21:13


Dodiku stigle slike leševa i kostiju s porukom: ovo su temelji Republike Srpske

Republika Srpska bit će trajna, ojačat će svoju autonomiju i s vremenom ostvariti samostalnost – poručio je predsjednik RS Milorad Dodik na svečanosti kojom su u Banjoj Luci obilježene 22 godine otkako je, 9. siječnja 1992. godine, na Palama osnovan taj entitet. Dodik tako nastavlja s izvođenjem Srba iz Bosne i Hercegovine, za koju kaže da ne može opstati jer za nju, kaže, nema ljubavi.

Uoči proslave, koju u Sarajevu vide kao antidaytonski, antiustavni i neprihvatljiv datum, kako je to rekao jedan od čelnika SDP-a BiH Denis Bećirović, Dodik i drugi čelnici RS dobili su “čestitke” anonimnog pošiljatelja. Riječ je o fotografijama ljudskih kostiju i leševa s natpisom: “Ako obilježavate Dan RS, ne zaboravite – ovo su njeni temelji.”

– Naravno da je bilo stradanja, ali se ovim potencira da je netko drugi stradao, a ne i Srbi – rekao je Dodik ističući da je u federalnom Sarajevu u ratu ubijeno šest tisuća Srba. Dodik je na osnivačkoj skupštini Republike Srpske bio zastupnik Saveza reformskih snaga, stranke nekadašnjeg premijera SFRJ Ante Markovića i sve do Daytona oporba Karadžićevoj politici. Sad pak kaže da je “u stvaranju Republike Srpske bilo dovoljno dokaza o njezinoj širini i otvorenosti za sve pripadnike drugih naroda koji u njoj žive, bez diskriminacije”, kao da srpski entitet nije detaljno etnički očišćen i takav i ostao do danas.

Ta tvorevina, za koju Bećirović kaže da nikad nije bila niti će biti država, 9. siječnja slavi i svoju krsnu slavu, svetog arhiđakona Stefana. Među gostima bio je i Milorad Pupovac koji je novinarima nakon svečanosti izjavio da Republiku Srpsku vidi “kao dio jedne zemlje koja može igrati izuzetno važnu ulogu u daljnjem sređivanju međunacionalnih odnosa i odnosa naroda u regiji”.

>>'Nisam ruski čovjek, ali za razliku od Amerikanaca, Rusi nas ne ucjenjuju'

Komentara 52

CR
crocro
09:15 10.01.2014.

Očito je da je u BiH sve gore i gore iz dana u dan. Svaki entitet vuče na svoju stranu a država u cijelini se otuđuje i zapravo nestaje. Najveća pogreška međunarodne zajednice je što je dopustila Republiku srpsku koja je temelj razdora u toj državi. Bosna i Hercegovina je trebala ostati cijela država s tri entiteta bez Republike srpske. Tako je živjela i prije tako bi ostala i dalje. Protuteža Republici srpskoj je Bošnjački entitet, a Htvati kao entitet su zanemareni, sve je slabiji faktor ostatka te države. Što će se dogoditi ako se, a to je u budućnosti vrlo predvidljivo osamostali Republika srpska. Slijedeći korak biti će pripajanje srbiji. Ako je međunarodna zajewdnica već uplela svoje prste i teritorijalno odlučila o vlasništvu teritorija BiH, onda neka ta ista međunarodna zajednica potpuno rastoči BiH i neka odredi kojim susjednim državama će pripadati koji teritorij. Republika srpska će se u budućnosti pripojiti srbiji, neka Hrvatska područja pripoje Republici Hrvatskoj, a Bošnjaci neka sami odluče referendumom kome će se priključiti. Ovako očito opstanka nema. Pa naravno da bi najbolje rješenje bilo cjelovita i samostala i suverena Republika Bosna i Hercegovina. Ali ona sve viuše postaje nestabilno područje puno nezadovoljstva a svi događaji i postupci vlasti na tragu su udaljavanja od EU, umjesto da se približavaju EU. I taj razdor i različitosti će se nastaviti i ovo područje opet pretvoriti u trusno područje puno nepredvidivosti. Zato mislim da je najbolje podijeliti i neka svatko ide svojem jatu. A poslije nema "nismo ztnali". Bolje je i tako nego uvijek spavati u blizini bureta baruta. Mir mora zavladati.

KA
kafka
08:54 10.01.2014.

Ako se to ikada iz bilo kojeg razloga ipak dogodi - bit će to poruka da se isplati napadati, ubijati, otimasti, silovati! Bit će to nagrada ubojicama, lopovima i silovateljima. Bit će to poruka i drugima da je tvoje onoe ono što sam otmeš. Izgubit će se u potpunosti vjera u međunarodne faktore koji su se zalagali za .... Ne zaboravimo, mir se uspostavio tek onda kada su hrvatske snage preuzele inicijativu i bile na domak Banja Luke. Tada se mogla uz međunarodnu pomoć (da nas ne optuže za agresiju) osloboditi BiH od agresora koji i njoj živi. Previše prljavih interesa je u igri. Ako se to ikada ipak dogodi poruka je jasna. Tko prije ubije drugoga njegova zemljica!

Avatar poglavito
poglavito
09:25 10.01.2014.

Ko' je dozvolio stvaranje RS a ukinuo HRHB , nek se razmišlja o tome kako će im srbi srušit bosnu ali ne i hercegovinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije