Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savez hrvata i srba u BiH

Milorad Dodik i Dragan Čović stvaraju koaliciju

Dragan Čović i Milorad Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
22.10.2018.
u 20:58

Bošnjačku ljevicu i desnicu mogla bi ujediniti samo matematika po kojoj bi HDZ izbacili iz federalne vlasti

Čelnici pobjedničkih stranaka u hrvatskom i srpskom biračkom tijelu, Dragan Čović i Milorad Dodik održali su dva tjedna nakon izbora u BiH, prvi neformalni sastanak i pozvali na što žurnije formiranje programske koalicije koja će “posvećeno raditi na provedbi reformi na putu ka EU, imati jasan i usuglašen pristup u rješavanju problema izmjena Izbornog zakona”.

Time je potvrđeno savezništvo HDZ-a BiH i SNSD-a, stranaka koje su i do sada imale najveću potporu hrvatskih, odnosno srpskih birača. Očekuje se da te dvije stranke čine okosnicu i buduće državne vlasti. Iako Čović zbog “slučaja Komšić” izlazi iz Predsjedništva BiH, a Dodik ulazi u tu instituciju, sva ostala tijela vlasti na državnoj razini skoro je nemoguće uspostaviti bez ovih stranaka.

Težak i spor proces

Pitanje je tko će im se i kako pridružiti s bošnjačke političke scene koja je prilično rasjepkana nakon ovih izbora. Uz SDA i SDP, kao stranke s najvećim brojem mandata, u državni parlament ulazi još šest probošnjačkih stranaka. Dok SDA šuti, druge bošnjačke stranke su uglavnom fokusirane na sastavljanje koalicija na županijskoj razini, jer je, kažu, za uspostavu federalne i državne vlasti rano. Osim što čekaju kako će se riješiti pitanje popune federalnog doma naroda, ključne institucije za uspostavu vlasti u Federaciji BiH, ljevičarske bošnjačke stranke pokušavaju iskoristiti ovo vrijeme kako bi međusobno poljuljane odnose popravili stvaranjem županijskih koalicija bez SDA.

Šaroliko je to društvo u kojem ne nedostaje sujeta i međusobnih antagonizama, a dodatna prepreka njihovom dogovoru je i činjenica da bez SDA mogu formirati vlast samo ako se ujedine s nekolicinom novih stranaka koje su osnovali nezadovoljnici iz SDA.
Proces uspostave vlasti očito će ići teško i sporo, poglavito ako se zna da bi bošnjačku ljevicu i desnicu mogla ujediniti samo matematika po kojoj bi HDZ izbacili iz federalne vlasti. Takav scenarij već je viđen prije osam godina kada su "ljuti protivnici" SDA i SDP stvorili koaliciju s dvije marginalne hrvatske stranke.

Slaganje kockica

Pojedini analitičari u Sarajevu tvrde kako je to i ovaj put moguće ako se "poslože kockice" u Domu naroda. Drugim riječima, ako pod pritiskom iz Sarajeva Središnje izborno povjerenstvo BiH propiše formulu za izbor izaslanika u Dom naroda koja će bošnjačkim strankama omogućiti da izaberu trećinu hrvatskih izaslanika u tom tijelu. Tada bi im bio otvoren put da, nakon Predsjedništva BiH, izigraju izbornu volju Hrvata i u federalnoj, a možda i u državnoj izvršnoj vlasti.

>> Pogledajte što je Željko Komšić govorio o Hrvatima 2006. godine

Komentara 271

PP
pp
21:13 22.10.2018.

I neka su. Bolje Dodik nego talibani.

PP
pp
22:02 22.10.2018.

U čem je problem? Zašto Hrvati i Srbi ne bi mogli surađivati iz interesa? Hrvatima i Srbima u BiH prijeti zajednički neprijatelj, veliko muslimansko ludilo i želja za hegemonijom. Razumno je da su se skupa dogovorili da se suprotstave onima koji bi ih gazili. Kako je rekao antikomunist Churchill kad su mu prigovorili da je saveznik sa Staljinom protiv Hitlera rekao je: Da gospodin Sotona objavi rat Njemačkoj, ja bi rekao koju lijepu riječ u parlamentu za njega...

AN
Antiflašist
21:28 22.10.2018.

A s kim bi trebali, pa bosnjaci su pokazali sto misle o Hrvatima tako sto su im nametnuli sejdu bajramovica, što drugo i s kim bi to Hrvati u bosni trebali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije