Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tuberkuloza

Milka je dobila sapun i jabuke i rado poslušala kako se liječiti

'tuberkuloza1_ivj_zag_200910'
''
21.09.2010.
u 16:10

Tuberkuloza se više ne pripisuje lošim socijalnim i nehigijenskim uvjetima, sada se povezuje sa stresom, brzim tempom te životu i radu u zatvorenom

Krapinsko-zagorska županija, što se tiče oboljelih od tuberkuloze, zadnjih deset godina nije više u samom vrhu prema broju oboljelih u Hrvatskoj.

Bolest stagnira

– Zadnjih godina, što se tiče te zarazne bolesti, dosegnut je državni prosjek i možemo reći da bolest sada stagnira – rekla nam je dr. epidemiologinja Gordana Popijač Cesar, voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske župnije. U ne tako davnoj prošlosti od tuberkuloze su obolijevali najčešće siromašni slojevi društva koji su živjeli u nehigijenskim uvjetima, no kako ističe dr. Popijač Cesar, loši socijalni uvjeti ne moraju biti uzročnik tuberkuloze. Današnji brzi tempo života, stres, život i rad u zatvorenim prostorima, neredovita prehrana te neaktivnost mogu pridonijeti razvoju tuberkuloze.

– Ne možemo reći da je tuberkuloza prošlost, ona je i dalje prisutna. Mi u Zavodu imamo registar svih tuberkuloznih bolesnika, a surađujemo i sa svim školskim liječnicima – ističe dr. Popijač Cesar.

– Gradsko društvo Crvenoga križa Krapine u Tjednu borbe protiv tuberkuloze organiziralo je predavanja u osnovnim školama i Srednjoj školi u Krapini o zaraznim bolestima, kupili smo i jabuke, a od Hrvatskoga crvenog križa dobili smo obnovljenu brošuru i sapune, za bolesnike slabijeg imovinskog stanja koje smo obišli – rekla nam je Dijana Semenić, voditeljica programa "Pomoć u kući starijim osobama" koji provodi krapinski Crveni križ.

Milka Živičnjak (86) rado je poslušala savjete djelatnica Gradskoga društva Crvenog križa Krapine koje su joj u Tjednu borbe protiv tuberkuloze donijele jabuke i sapun.

Osmijeh joj ne silazi s lica

Djelatnice koje sudjeluju u programu "Pomoć u kući" redovito joj čiste i prozračuju kuću, donose lijekove i sve potrebno. Žena živi sama od 350 kuna socijalne pomoći, a unatoč poodmakloj dobi i narušenu zdravlju ne silazi joj osmijeh s lica te joj dani prolaze u različitim poslovima oko kuće.

– Nekada smo imali punu štalu, a bila je puna i kuća, danas je sve pusto – priča Milka, koja unatoč godinama još često sjedne za stari šivaći stroj i nešto zakrpa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije