Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTOJNIK MILANOVIĆEVOG UREDA

Miljenić: Ako ne možemo u Schengen na lijep način, možemo na drugi. Ali moramo ući

Zagreb: Predsjednici Milanović i Erdogan obratili se sudionicima Hrvatsko-turskog poslovnog foruma
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 23:04

Radi se o čistoj politici i političkom pitanju, gdje se neke stvari pokušavaju prelomiti preko Hrvatske, a to se najmanje Hrvatske tiče, komentirao je

Predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić komentirao je za Dnevnik Nove TV ulazak Hrvatske u šengenski prostor, navodeći kako je Hrvatska za ulazak tehnički spremna od 2016.

- Nakon toga se radilo toliko da smo sigurno spremniji nego mnoge druge zemlje koje su već u Schengenu. Radi se o čistoj politici i političkom pitanju, gdje se neke stvari pokušavaju prelomiti preko Hrvatske, a to se najmanje Hrvatske tiče. Hrvatska je spremna i mora ući - komentirao je.

Je li se dovoljno zajedničko radilo da bi se to pitanje riješilo, Miljenić je odgovorio:

''Ja znam za predsjednika Milanovića, on je. A ono što vidimo tehnički, to je ministar Božinović i ekipa, sigurno su odradili odličan posao''.

Iako je Austrija ranije najavljivala, premijer Karl Nehammer potvrdio je uoči posjeta Zagrebu kako neće biti veta na ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

- Mi smo spremni i ne smije nam se dogoditi situacija kao s EU-om, gdje su nam zapravo otete godine života. Dok smo mi bili u čekaonici, neke druge zemlje su ulazile, a nisu bile potpuno spremne. Sad jesmo spremni i mi moramo ući. Moramo inzistirati. To je zadaća hrvatske politike. Ako ne ide lijepo, može na drugi način, ali moramo ući - komentirao je Miljenić.

Mišljenja je kako je inače šengenski prostor u mnogočemu nefunkcionalan.

- Mnoge zemlje su uvele međusobne granične kontrole. Nije riješena morska granica, imamo sukob Italije i Francuske oko morske granice, Austrija vidi kopneni problem ulaska. To je nešto što je u pozadini, a sutra ćemo to raščistiti, svaki na svojoj razini. Vidjet ćemo na čemu stojimo, ali mislim da ne bi smjelo doći do problema oko ulaska - pojasnio je Miljenić.

Komentirao je i odbijenicu Milanovića oko obuke ukrajinskih vojnika

- Da bi bilo koja strana vojska došla u Hrvatsku, mora biti definirana kao saveznica po nekom međunarodnom ugovoru. Ne znam čime je definirano da je Ukrajina saveznica. Možda je, ali Vlada to mora napisati ako očekuje odgovor predsjednika i ako očekuje da Sabor raspravlja o tome i donese odluku i da javnost zna. Mi kažemo, zadovoljite formalne uvjete koje traži Ustav. Zadovoljite te formalne uvjete, a kad to zadovoljite, predsjednik može donijeti odluku - kazao je.

- Od svih zemalja EU-a, samo je 14 pristalo sudjelovati u obuci. Pitanje je treba li Hrvatska biti u tih 14 - zaključio je Miljenić.

>> VIDEO U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Komentara 4

LP
ljerka.p2911
00:12 23.11.2022.

Na Pantovčaku svi pate od alergije

KO
Kološanin
00:16 23.11.2022.

Miljanić je samo državni službenik, savjetnik predsjednika. Nema ovlasti davati nikakve izjave o ulasku Hrvatske u Schengen, osobito uoči dolaska austrijskog kancelara. I kakav je to ulazak na silu? Još nešto. Miljenić ponavlja Milanovićevu laž da je Hrvatska ispunila uvjete za ulazak u Schengen 2016. Nije teško provjeriti da je Europska komisija tek 2019. konstatirala da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete.

PR
prahrvat
00:16 23.11.2022.

hvala Bogu da ovi likovi mogu samo laprdati, a da politicari poput Plenkovića imaju stvarne ovlasti - ma kakve god mane imao, hrvatska će ga povijest cijeniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije