Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerka odlučila

Milinović i Šuker potpredsjednici Vlade, Popijač ministar gospodarstva

milinovic, suker, popijac
Autori: Luka Capar, Nikola Sever Šeni
13.11.2009.
u 11:22

Premijerka Jadranka Kosor objavila je i imena članova svojeg savjeta za gospodarstvo. To su Borislav Škegro, Željko Lovrinčević i Sandra Švaljek.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker i ministar zdravstva Darko Milinović novi su potpredsjednici Vlade, a Đuro Popijač je imenovan za novog ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, objavila je danas premijerka Jadranka Kosor.

Tako su konačno razriješena i dugoočekivana nagađanja tko će zamijeniti bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca koji je podnio ostavku. Kuloari su dugo nagađali tko će zasjesti u vruće fotelje, a premijerka Kosor puna je dva tjedna obavljala konzultacije i danas je donijela konačnu odluku.

Direktor HUP-a na mjestu ministra gospodarstva
Premijerka je od Đure Popijača zatražila da do ponedjeljka napiše svoj program koji će provoditi kao ministar gospodarstva.

Popijač inače na Polančecovo mjesto dolazi s pozicije glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te predsjednika Programskog vijeća HRT-a gdje je također postavljen kao svojevrsni "vatrogasac". Kao najveće prednosti spominju se njegove menadžerske sposobnosti, besprijekorna direktorska karijera gdje god je radio te komuniciranje sa suradnicima koje se ne svodi na puko naređivanje nego i suradnju u donošenju odluka.

Na kritike kako će Popijač donositi odluke koje će pogodovati jednoj interesnoj skupini, odnosno poslodavcima, Kosor je rekla kako takve tvrdnje ne stoje te kako će Popijač odluke donositi kao ministar u najboljem interesu za Hrvatsku.

Savjet za gospodarstvo: više mišljenja, kvalitetnija rješenja

Kao svojevrsnu novinu Kosor uvodi i savjet za gospodarstvo, a danas je objavila i imena članova tog savjeta: Borislav Škegro, Željko Lovrinčević i Sandra Švaljek.

Škegro se dugo vremena spominjao kao mogući potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, pa čak i ministar, dok su Lovrinčević i Švaljek s Ekonomskog instituta već duže vrijeme neslužbeni premijerkini savjetnici za gospodarska pitanja, pa je ovim činom njihova uloga zapravo formalizirana.

I dok se o Škegri više manje zna sve, Lovrinčević, a posebno Švaljek relativno su nepoznati široj javnosti.

Sandra Švaljek je ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu, jedina je žena u Vladinu Ekonomskom vijeću, odnosno njegova potpredsjednica. Članica je Savjeta HNB-a te vanjska suradnica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Njezin kolega Željko Lovrinčević, također s Ekonomskog instituta, dosad se spominjao kao neslužbeni Vladin ekonomist te je kao makroekonomski stručnjak davao česte analize kako izaći iz krize i recesije i upozoravao na strukturne probleme hrvatskog gospodarstva i kako ih riješiti.

Komentara 60

C0
cs5.0
16:01 15.11.2009.

popijac je dokazani gospodarstvenik, sto je jos vaznije nije politicar nego strucnjak i nema sumnje da ce odraditi svoj posao kako spada

WE
webber17
11:59 13.11.2009.

Nije bitno tko sjedi u vrhu vlade... Ljudima je navažnije da dobro obavljaju svoje dužnosti i ništa više... Neka vlada samo nastavi sa svojim radom ...

SV
svan
13:47 13.11.2009.

Sada tek dolaze teška vremena za radnike.Do sada nisu imali baš puno prava da dignu svoj glasa, a sada smo tek obrali bostan.Teeeeeška vremena nas čekaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije