Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski novac

Milijarda eura za centre kompetencija

Vlado Prskalo, nekadašnji ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog broda, zadužen je za reformu strukovnog školstva
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
07.07.2018.
u 20:15

Najveći interes za status centra iskazale su turističke, elektrotehničke i zdravstvene škole, Lička i Virovitička županija bez kandidature

Čak 42 strukovne škole iz cijele Hrvatske želi se “transformirati” u centre kompetencija, središta u kojima bi učenici strukovnih škola, ovisno o zanimanjima, trebali dodatno nadograđivati svoja praktična znanja radeći s mentorima i svladavajući osnove struke za koju se školuju.

Podvučena je to crta nakon završenog javnog poziva, no konačna odluka o izabranih 25 škola, koliko će ih biti i za čiju će se transformaciju u centre potrošiti milijarda kuna osigurana u fondovima EU bit će donesena sredinom srpnja.

– Radna skupina Vijeća za strukovno obrazovanje utvrdila je kako su na javni poziv pristigle ukupno 42 kandidature, a 41 je zadovoljila uvjete. Slijedi postupak ocjenjivanja dostavljenih razvojnih planova kandidatura, a imenovanje 25 centara kompetentnosti očekuje se do sredine srpnja – poručili su tako iz Ministarstva obrazovanja.

I dok su se na javni poziv prijavile škole iz većine županija osim Virovitičko-podravske i Ličko-senjske, koje nisu podnijele samostalne kandidature, u ministarstvu obrazovanja još imaju jako puno posla kako bi argumentirano mogli predstavljati dualno obrazovanje u Hrvatskoj.

Naime, još uvijek nije poznato po kojim će se kriterijima birati mentori koji bi trebali raditi u centrima, koji će biti kriteriji za ravnatelje centara, kao što točnog odgovora nema što je s financiranjem centara kompetencija nakon isteka europskog novca – padaju li na teret državnog proračuna ili pak na teret lokalne samouprave, kao ni kako će se i kojim modelima riješiti rad maloljetnih učenika kod poslodavaca koji bi već u prvoj godini strukovnog obrazovanja trebali primati plaću.

– Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja – kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon završetka javnog poziva pokazalo se da je najviše elektrotehničkih škola koje su se prijavile za status centra kompetencija, nakon čega slijede poljoprivredne, turističke i ugostiteljske, zdravstvene te srednje strojarske škola.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Vlado Prskalo, nekadašnji ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog broda, zadužen je za reformu strukovnog školstva
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije