Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerili smo

Milijan Brkić i HDZ iznijeli su točne podatke o pozajmicama, ali prekasno

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/6
07.07.2016.
u 18:04

Državni ured za reviziju nije imao prigovora zbog spornih pozajmica od "dvaju trgovačkih društava" za predsjedničku kampanju

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i sam HDZ u priopćenju iznijeli su u bitnome točne činjenice o spornom dugu PPD-u. Naime, Državni ured za reviziju u izvješću za 2014. navodi da su obveze HDZ-a značajno veće “jer se Stranka zadužila kod poslovne banke i dva trgovačka društva za financiranje obrtnih sredstava te za financiranje izborne promidžbe kandidatkinje Stranke za predsjednika Republike Hrvatske”.

Tri ugovora

Precizira se da je 2014. HDZ zaključio tri ugovora o pozajmici u iznosu od pet milijuna kuna, s time da je do kraja 2014. otplaćen milijun, te je tomu dodan iznos kamata, pa je na kraju godine dug bio 4,148.027 kuna. Taj se iznos navodi i u financijskom izvješću HDZ-a za 2014. kao “kratkoročni kredit s pripadajućom kamatnom stopom od 7,5 posto” po zadužnicama 3370 od 11. lipnja, 6122 od 27. listopada i 6488 od 12. studenoga 2014. godine.

Ali, ni HDZ u tekstualnom dijelu izvješća, a ni Državna revizija, ne navode o kojim je trgovačkim društvima riječ, jedino što potonji za kredit uzet od banaka navode da je Predsjedništvo HDZ-a to odobrilo, dok se za kratkoročne pozajmice ne navodi tko je u HDZ-u o tomu donio odluku.

Predsjedništvo i financije

Milijan Brkić se u intervjuu za NovuTV pozvao na Financijski statut prema kojem Predsjedništvo HDZ-a nije trebalo biti obaviješteno o tim pozajmicama. U financijskim obrascima takvi se podaci ne navode, već samo brojke pod općim stavkama. Financijski statut, prema Statutu HDZ-a, “uređuje način i uvjete stjecanja i trošenja sredstava, način vođenja financijskog poslovanja i druga pitanja vezana za stranačke financije”. Financijski statut nije objavljen na HDZ-ovoj web stranici tako da nismo mogli provjeriti Brkićeve tvrdnje.

Jedino smo našli podatak da je donesen u studenome 2014., što znači da se na dvije pozajmice sigurno, a možda i na treću iz studenoga 2014. nije mogao ni primijeniti. Međutim, u Statutu HDZ-a navodi se i da Predsjedništvo HDZ-a “raspravlja i odlučuje o tekućim dnevnopolitičkim pitanjima i vodi materijalno-financijsko poslovanje stranke”. U statutarnim odredbama HDZ se, među ostalim, poziva i na zakonske odredbe kojima se uređuje “nadzor i transparentnost stjecanja i trošenja sredstava”, što u odnosu na javnost nije zadovoljeno navrijeme. 

>>HDZ negira da je Brkić radio na svoju ruku: Za pozajmice su znali Karamarko i vrh HDZ-a

Ključne riječi

Komentara 17

PO
pozornik66
18:42 07.07.2016.

Skinili su Karamarka sa lažnim aferama sada će Brkića i onda će Plenković preuzeti hdz i pretvoriti u sdp # 2

Avatar juricamesko
juricamesko
22:45 07.07.2016.

prije presude u Munchenu u slučaju Perkovič -Mustaćtreba na bili koji način nanijeti štetu Hdz pa i proizvodnjom afera.Sdp je svjestan da nema u Hrvatskoj dovoljno tekuće vode kojom može opravdati ubojstva emigranata i učešće CK SKH na čijem je čelu bio Ivica Račan.još manje će Jadransko more moći oprati Milanovićevo inzistiranje na Lex Perkoviću.

NY
no_yes
23:23 07.07.2016.

Ovaj hdz i treba propasti jer nije sposoban pravilno reagirati niti na jednu iskonstruiranu aferu a rejting stranke ruši se ni za što. Plenković ne pripada desnici i stranka sa njim na čelu garantira opstanak sdp-a dugoročno. Sve to donijelo im je poltronstvo i sluganstvo kao u centralnom komitetu, a ako netko može iznjedriti na izborima nešto to su Milošević, Kovač i dr. Hasanbegović. Ostalo je sve propast za njih. Možda se izvuku s aferom sdp-a ako uspiju tu temu dići na nacionalnu razinu, u slučaju Jakovčić zbog obustave 500 mil. kn iz EU jer kako je izjavila gđa. Petir; EK je pokrenula nadzor i blokirala novac a USKOK započeo s određenim istražnim radnjama i da gosp. Jakovina to nije mogao raditi sam što upućuje na teško kazneno djelo zločinačkog poduhvata. - Ako na osnovu ovoga hdz ništa ne napravi, ne trebaju niti opstati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije