Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet raketa

Milicije pod iranskom kontrolom u Iraku pogodile američka naftna postrojenja

Irak nafta
Foto: Reuters/Pixsell
06.04.2020.
u 14:03

Napad je došao u vrijeme ponovnog rasta napetosti na relaciji SAD-a i Irana, unatoč tome što su obje zemlja pogođene pandemijom koronavirusa

Šijitska militantna skupina u Iraku s pet je raketa pogodila naftna polja američke kompanije Halliburton u provinciji Basra u Iraku. Taj se napad dogodio samo dva dana nakon što je ta skupina u Iraku, koju podržava Iran, zaprijetila da će američke snage u toj zemlji biti tretirane kao okupacijska sila te kako neće samo oni biti meta već svi američki interesi u Iraku.

Prema izvorima iračkih sigurnosnih službi, objekti američke kompanije Halliburton, koji se nalaze na naftnim poljima u Iraku, pogođeni su s pet projektila, a jedna je raketa pala pored naftne bušotine 20, najveće po proizvodnji nafte. Isti izvor navodi kako je 11 raketa namijenjenih za lansiranje pronađeno u blizini mjesta ali su ih sigurnosne snage deaktivirale.

Halliburton je američka multinacionalna korporacija, jedna od najvećih na području istraživanja i eksploatacije nafte, koja posluje u preko 50 zemalja. Šijitske militantne skupine zaklele su se da će, kao u znak odmazde Amerikancima za likvidaciju zapovjednika brigade Al Quds, u iranskoj revolucionarnoj gardi, Qassema Soleimanija, te zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa , boriti sve dok se američke snage ne povuku iz Iraka.

Napad na naftna postrojena došao je u vrijeme ponovnog rasta napetosti na relaciji SAD-a i Irana, unatoč tome što su obje zemlja pogođene pandemijom koronavirusa. Iranska revolucionarna garda rasporedila je na obalama Perzijskog zaljeva svoje napredne sustave protubrodske raketne obrane i višestruke raketne bacače na otoku Qeshm u Hormuškom tjesnacu.

Američki pak je predsjednik Donald Trump početkom ovog mjeseca kazao kako je njegova zemlja sigurna da Iran ili njegovi opunomoćenici pripremaju napade na američke snage i interese, te je Teheranu zaprijetio odgovorom na te navodne napade. Zbog učestalih napada na američke vojne baze od strane šijitske militantne skupine, SAD je bio prisiljen povući vojnike iz pete baze u utvrdu u bazi Ain Al-Assad u Anbaru. Američka vojska oko svojih je baza u Iraku rasporedila protuzračni raketni sistem Patriot.

Istodobno, politička situacija u Iraku dodatno se zakomplicirala nakon što su moćne proiranske šiitske milicije odlučile kako neće prihvatiti Adnana Al-Zurufija za novog premijera u zemlji, nazivajući ga “kandidatom američke obavještajne službe” te su pozvale zastupnike u parlamentu da povuku svoje povjerenje za njegovo imenovanje na čelo izvršne vlasti. Kao što je poznato, Iran se od početka protivio imenovanju Adnana Al-Zurufija za premijera.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar GeniKameni
GeniKameni
15:10 06.04.2020.

Pogodili americka naftna postrojenja u Iraku! Otkud americka naftna postrojenja u Iraku?! Ja mislio da su Ameri dosli u Irak da donesu demokraciju?!

CE
Cekercina
15:03 06.04.2020.

"Isti izvor navodi kako je 11 raketa namijenjenih za lansiranje pronađeno u blizini mjesta ali su ih sigurnosne snage deaktivirale. " dobri su vam izvori, samo mi objanite kakve su to rakate koje se deaktiviraju haha

IG
igorl
14:51 06.04.2020.

Toliko o nafti za 20$ Uskoro ce bit na 200

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije