Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mora platiti kaznu

Miličić pravomoćno osuđen za klevetu jer je Šeparovićev doktorat nazvao plagijatom

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.02.2020.
u 08:01

Budući da je presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu postala pravomoćna Miličić mora platiti kaznu od 14.500 kuna te sudske troškove.

Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta (PF) u Zagrebu Vjekoslav Miličić pravomoćno je osuđen na novčanu kaznu od 50 dnevnih iznosa, odnosno 14.500 kuna koje mora platiti u roku od šest mjeseci, jer je doktorski rad predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića u svojoj knjizi prikazao kao primjer plagijata.

Županijski sud u Puli odbio je obje žalbe, jedino što Miličić ipak neće morati o svom trošku objaviti presudu u tri medija, jer je neistine objavio u knjizi, a mediji su ih interpretirali, a nije ih Miličić osobno iznosio.

Mora platiti i 2000 kuna troškova postupka. Već ranije Miličić je u parnici presudom Županijskog suda u Varaždinu morao Šeparoviću platiti odštetu od 50.000 kuna s kamatama, trošak postupka od 10.333 kune te povući iz prodaje svoju knjigu “Ćudoređe i deontologija znanstvenog rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja”. Predsjednik Ustavnog suda cjelokupni iznos s kamatama, oko 62.000 kuna, donirao je Dječjoj bolnici u Donjoj Bistri.

U kaznenom predmetu obrazlaže se da je Miličić neistinito prikazao dio Šeparovićeve doktorske disertacije kao plagijat, i to tako što je prenio dio izvornog teksta disertacije, a ispustio dijelove u kojima su navedeni izvori tih tekstova. Prema dopisu dekana PF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Igora Glihe ne postoje ujednačena pravila citiranja za doktorske disertacije na razini fakulteta, čime su potvrđeni iskazi profesorica Dubravke Hrabar i Aleksandre Korać Graovac.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Akademika Vlatka Silobrčića nije bilo potrebno ponovno saslušavati, jer je na raspravi svjedočio da uopće nije čitao Šeparovićev rad, već je reagirao na tekstove u novinama te se nije mogao izjasniti nit o načinu citiranja. Sud je zaključio da nije riječ o plagijatu jer je Šeparović u fusnotama točno označio ime autora, naziv teksta, godinu izdavanja i stranicu s koje je uzet citat, dakle jasno naznačivši da se radi o citatu tuđeg djela.

Komentara 1

JO
jocoudriga
08:38 21.02.2020.

Znači može se brzo do presude!?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije