Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve se zakompliciralo

Milanovićeva Vlada je e-mailom dala "otkaz" prof. Đurđević

Zagreb: Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio pojedine odluke suda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.03.2021.
u 13:17

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović upozorio je da i kandidati mogu podnijeti ustavnu tužbu

Nakon objave odluke Ustavnog suda čak je i SDP-ov zastupnik Arsen Bauk priznao da se spor oko izbora predsjednika Vrhovnog suda može jednostavno riješiti objavom novog javnog poziva, nakon čega bi predsjednik Zoran Milanović, tada u skladu sa zakonom, mogao ponoviti: “Moja kandidatkinja ostaje Zlata Đurđević i HDZ će, koliko god mu to teško palo, morati glasati o njoj”. Ali, zašto jednostavno, kad može komplicirano. Nakon što se i Andrej Plenković očitovao da HDZ neće podržati kandidata koji ne poštuje pravni poredak, očito nas čeka dug put do rješenja, koji je popločen, čime drugim nego dobrim namjerama.

Naravno, pristane li na to prof. Đurđević, političke igre s njom mogu se nastaviti. Iako su vladajući dobili jake argumente pa je i prije Plenkovićeva očitovanja odvjetnica Vesna Alaburić za N1 rekla: “Iskreno rečeno, ni meni nije drago da na čelo Vrhovnog suda dolazi osoba koja je prihvatila kandidaturu a da nije prijavljena na javni natječaj”. Da bi DSV objavio novi javni poziv, mora prethodno dobiti odluku da je postupak po prethodnom pozivu neuspješno okončan. Ne može DSV o tomu odlučiti, jer njegova je uloga administrativno-tehnička te upravo stoga zakonom mu dana uloga u izboru predsjednika VS-a nije protuustavna, kako je odluku Ustavnog suda objasnio njegov predsjednik dr. sc. Miroslav Šeparović.

Milanović odbija komunicirati s DSVom jer ga Ustav ne spominje. Ako Hrvatski sabor izvijesti DSV da je propao izbor po prvom pozivu, mogao bi uslijediti prigovor da je predsjednik države jedini koji može donijeti tu odluku, a on je nije napisao. Iako se iz njegovih istupa i postupaka može zaključiti da je za njega postupak po prvom pozivu završen. Stoga bi najbolje rješenje bez repova bilo okončati aktualni postupak u skladu sa zakonom kako bi DSV mogao objaviti novi javni poziv. Doduše, i Milanović se već pitao kakvog smisla ima inzistirati na formalnoj proceduri ako je on odlučio da neće predložiti ni Đuru Sessu ni dr. sc. Šimu Savića.

Ali, mišljenja se ne traže samo radi predsjednika i/ili Hrvatskog sabora, već i radi kandidata i javnosti. Može se jednom tolerirati bilo predsjedniku bilo Hrvatskom saboru da zbog subjektivnih i/ili političkih razloga odbiju pozitivno ocijenjene kandidate, ali višekratno odbijanje i novih pozitivno ocijenjenih kandidata moglo bi postati puki inat, destrukcija i prepucavanje institucija s dvaju brda. Šira javnost to može znati tek ako dobije svestranu ocjenu o svim kandidatima.

Šeparović je naglasio da, prema stajalištima europskih sudova i Venecijanske komisije, odluke o imenovanjima sudaca u kojima sudjeluju izvršna i zakonodavna vlast moraju biti transparentne, obrazložene, vidljive i dostupne svima ne samo radi demokratske kontrole, već i sudske kontrole na kojoj mogu inzistirati neizabrani kandidati. Najveći je paradoks da je Milanovićeva Vlada, tada ministar Orsat Miljenić, svojedobno e-mailom dala “otkaz” prof. Zlati Đurđević na čelu radne skupine za izmjene ZKP-a s obrazloženjem da izrada zakona kasni, što je ona opširno demantirala. 

Komentara 1

TT
tik tak
15:19 25.03.2021.

E moj Milanoviću...Nije to za tebe...Gdje god bio i što god radio sve si upropastio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije