Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne jenjava sukob

Milanovićev čovjek Varga ruši Ostojića, a on mu prijeti otkazom

'18.01.2013., Zagreb - Ministar zdravlja Rajko Ostojic predstavio je na konferenciji za novinare rezultate rada Ministarstva zdravlja u 2012. godini.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
09.07.2013.
u 14:15

Ministarstvo bi za šeficu zdravstvenih financija postavilo Ostojićevu pomoćnicu Ljubicu Đukanović.

Nakon što je u javnost procurila vijest da se šef HZZO-a Siniša Varga boji smjene jer je po nalogu Ministarstava zdravlja i financija za lijekove na recept, kršeći zakon o proračunu, veledrogerijama uplatio 3,3 milijuna kuna duga, iz izvora bliskih Zavodu doznajemo da sukob na relaciji Varga – Rajko Ostojić ne jenjava.

Sanacija "legalizirana"

Iako je, doznajemo, nakon teksta objavljenog u Večernjem listu, Vlada u HZZO poslala potrebne papire i time "legalizirala" sanaciju bolničkih ustanova, šef HZZO-a prije samo nekoliko dana doveden je u poziciju da iz Narodnih novina dozna da je resorno ministarstvo donijelo pravilnik po kojem će se formirati nove cijene lijekova na listi iako listu sastavlja HZZO. To je, kažu upoznati, samo posljednji događaj koji pokazuje da šef financija i šef zakonodavstva u zdravstvenom sustavu nisu na istoj valnoj duljini. No sukob na relaciji Ostojić – Varga nije novijeg datuma jer je još nakon parlamentarnih izbora bilo jasno da Rajko Ostojić u šefovskoj fotelji HZZO-a želi ostaviti Tihomira Strizrepa koji je kao nestranački kadar tu ustanovu vodio u vrijeme bivšeg ministra Darka Milinovića. No, ta se ideja, iako je Strizrepov brat Nenad esdepeovac i zamjenik ministra za zaštitu prirode, nije svidjela Zoranu Milanoviću koji je na to mjesto postavio Vargu. Iz izvora bliskih HZZO-u doznajemo da su se Varga i Ostojić rijetko sastajali, a u posljednje vrijeme to više uopće ne čine te da šef HZZO-a smatra da Ostojić zdravstvenu politiku provodi samo na papiru.

Iako je Ostojić obećao srediti dezintegrirani zdravstveni sustav, ništa se posebno, kad je u pitanju spajanje bolnica, koje je ključno za uštede u sustavu, nije promijenilo. Nijedan sastanak na temu izlaska HZZO-a iz riznice nije u ove dvije godine održan, što Varga smatra ključnim za uspješno poslovanje. Iz izvora bliskih Ministarstvu zdravlja doznajemo da oni nisu zadovoljni kako Varga vodi HZZO, a na njegovu mjestu voljeli bi vidjeti Ostojićevu pomoćnicu Ljubicu Đukanović. Službeno i Varga i Ostojić kažu da sukoba nema.

Bez pogovora?

– HZZO bespogovorno provodi politiku zdravstvenog sustava kako je definira Ministarstvo – rekao je Varga. Ostojić pak kaže da se on i šef HZZO-a redovito čuju telefonom.

>>Šef HZZO-a nezakonito uplatio 3,3 milijarde pa mu prijeti smjena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije