Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG NAPADA

Milanović pisao Plenkoviću, zatražio sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Zagreb: Sjednica Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju
Davorin Visnjic/PIXSELL
20.10.2020.
u 16:24

- Radikalizacija u društvu koja dovodi do ovakvih zločina predstavlja, po mom mišljenju, ugrozu nacionalne sigurnosti - navodi predsjednik Milanović u dopisu upućenom premijeru Plenkoviću

Zbog prošlotjednog napada na Markovom trgu kada je 22-godišnjak iz vatrenog oružja pucao na policajca pred Vladom i samu zgradu Vlade predsjednik Zoran Milanović predložio je danas predsjedniku Vlade sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Potvrdili su nam to u Uredu predsjednika koji smo danas i kontaktirali s pitanjem ima li predsjednik namjeru tražiti sazivanje hitne sjednice u kojem su otkrili i kako je to već učinjeno. 

U nastavku donosimo i službeni dopis predsjednika Milanovića premijeru Plenkoviću.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

uvjeren sam da ćete se složiti da je prošlotjedni napad na policajce i Vladu Republike Hrvatske zločin s mogućim elementima terorizma koji je, prema do sada dostupnim informacijama, potaknut radikalizacijom u našem društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma. Uvjeren sam da su nadležne službe sposobne zajamčiti sigurnost državnog vrha i stoga to ne vidim kao problem o kojem bi trebalo posebno razgovarati. Međutim, moramo voditi računa o našim sugrađanima koji su u okolnostima radikalizacije i krize koja se osjeća, ne samo u Hrvatskoj, izloženi nasilju koje u bilo kojem trenutku može eskalirati u ovakve ili slične napade.

>> FOTO Napad na Markovu trgu

Zagreb: Sjednica Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju
1/14

Poštovani gospodine Plenkoviću, radikalizacija u društvu koja dovodi do ovakvih zločina predstavlja, po mom mišljenju, ugrozu nacionalne sigurnosti. U takvoj situaciji, ne samo Ustav nego i povjerenje koje su nam građani iskazali na izborima, obvezuje nas da pokušamo pronaći odgovarajuća rješenja. Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguća ugroza nacionalne sigurnosti i dobrobit naših građana, moramo razgovarati i zajednički djelovati.

 

Stoga Vam, i ovim putem, predlažem sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bismo razmotrili utjecaj radikalizacije na stanje sigurnosti i donijeli odgovarajuće odluke u okviru nadležnosti Vijeća.

S obzirom na važnost teme spreman sam u najkraćem roku izdvojiti koliko god treba vremena. Smatram da se kod našeg razgovora ne trebamo baviti samo onim što se već dogodilo već se prvenstveno trebamo usmjeriti na zajedničko djelovanje kojim bi se smanjio rizik pojave nasilnog ekstremizma.

 

>> VIDEO Plenković o Milanoviću:  Djeluje mi malo patetično sa svim ovim napadima

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar odvratni_ZG_kurir
odvratni_ZG_kurir
16:53 20.10.2020.

Što će se dogoditi ako Vijeće donese zaključak kako predsjednik dovodi u opasnost ustavni poredak te političku i socijalnu stabilnost? Hoćemo li onda imati situaciju "Milanović prije podne - Milanović poslije podne"?

MI
Milas
17:17 20.10.2020.

On veli da ce naci vremena, jer majke ti, inace je zaposlen preko glave, treba se naspavati, otici u Tac, pa smisliti uvrede sa stilskim figurama za iduci dan. Tezak je zivot ovog slucajnog predsjednika.

FN
Fr@njo
17:02 20.10.2020.

karijes...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije