Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEĆE PREDLOŽITI NIJEDNOG PRIJAVLJENOG KANDIDATA

Milanović zatražio od DSV-a da žurno ponovi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda

Zoran Milanović
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/3
25.03.2021.
u 13:24

Podsjećaju da Ustav predsjednika države obvezuje da se brine „za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti“

Predsjednik RH Zoran Milanović zatražio je u četvrtak od Državnog sudbenog vijeća (DSV) da žurno ponovi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda te ih izvijestio da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s prijašnjeg natječaja.

Iz Ureda predsjednika izvijestili su da su DSV-u uputili dopis u kojemu ga obavještavaju kako Milanović neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda ni jednog od prijavljenih kandidata te predlažu žurno ponavljanje poziva budući da predsjednik „u skladu sa svojom ustavnom obvezom, brine za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti te u tom kontekstu želi osigurati uvjete za bolje i učinkovitije djelovanje sudbene vlasti, ali i osigurati nesmetano djelovanje Državnog izbornog povjerenstva”.

U dopisu navode da Zakon o sudovima, na temelju kojeg postupa DSV, ni na koji način ne uređuje komunikaciju predsjednika RH s tim tijelom te da ne uređuje ni situaciju u kojoj predsjednik ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao ni institut ponavljanja javnog poziva.

Podsjećaju da Ustav predsjednika države obvezuje da se brine „za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti“.

Stoga, „želeći omogućiti funkcioniranje sudbene vlasti te uzimajući u obzir da je predsjednik Vrhovnog suda po funkciji ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva” DSV-u predlažu da se žurno ponovi javni poziv te da se njegovo trajanje skrati na 15 dana, s obzirom na to da je već jednom upućen javni poziv.

Ističu da tim dopisom Milanović „nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i zakonom određenu nadležnost” DSV-a već želi u „neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima pridonijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda”.

Na prvi javni poziv DSV-a javio se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, kojemu mandat prestaje u srpnju, te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu.

 

Cijepili su se Plenković, Beroš i Jandroković AstraZenecom: "Svaki cijepljeni pojedinac pridonosi zaštiti populacije"

Komentara 26

MI
Miaka
13:33 25.03.2021.

Ovaj zoka samo sramoti funkciju predsjednika što mu je jedini cilj jer ovo nije njegova država njegova se raspala za sva vremena

CS
Cijepio_sam_ se
13:41 25.03.2021.

Htio si progurati mimo pocedure, svojeg kandidati, a većina u saboru ti neće prihvtiti, bez obzira što će Čaćić ići na tvoju ruku,i drugi desni neće prihvtiti tvoj prijedlog.

PE
pepomacan
14:06 25.03.2021.

Deran nema karaktera!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije