Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Milanović: Za izbore smo spremni. Okupit ćemo najširu narodnu, progresivnu koaliciju

Sabor Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
16.06.2016.
u 15:02

– SDP će glasovati za odlazak ove Vlade, formalno premijera, ali s ciljem da ode cijela Vlada kako bi hrvatska nacija što prije mogla izaći na izbore – kazao je Milanović.

SDP-ovi zastupnici u Saboru će glasovati za opoziv premijera Tihomira Oreškovića, najavio je predsjednik te stranke Zoran Milanović tijekom rasprave o HDZ-ovu prijedlogu da se Oreškoviću izglasa nepovjerenje.

"Slučajna država" kao mračna stvarnost

– SDP će glasovati za odlazak ove Vlade, formalno premijera, ali s ciljem da ode cijela Vlada kako bi hrvatska nacija što prije mogla izaći na izbore. Za izbore smo spremni, ali nismo sretni zbog toga jer u ovoj situaciji nitko ne može biti sretan – rekao je Milanović uime Kluba SDP-a.

Ocijenio je da se zemlja nalazi "u čudnom, levitirajućem stanju". – Ne znamo ni gdje smo ni kamo idemo i kad sam prije nekoliko godina govorio o slučajnoj državi, bio sam kritiziran, iako znate na što sam mislio, a sada to, nažalost, izgleda kao neka mračna stvarnost koju živimo. Ne možemo biti slučajna država i da bismo to prestali biti, moramo ići na izbore što prije – poručio je Milanović. Uvjeren je da nakon opoziva Vlade nema razloga da se odmah ne raspusti i Sabor i "prekine s ovim neredom i neradom". Iako ističe da među zastupnicima iz svih stranaka ima vrijednih i profesionalnih ljudi, Milanović smatra da im trenutačne političke okolnosti ne dopuštaju da rade.

Za izbore spremni

– To se nikakvim preslagivanjem neće promijeniti. Rekoh, za izbore spremni, ili pripravni, ali ne sretni. Tko će dobiti, odlučit će hrvatski politički narod, jedna od opcija – SDP, HDZ, partneri. Bez umanjivanja njihova značaja, vrijednosti i doprinosa, mi ćemo pokušati okupiti najširu narodnu, progresivnu koaliciju i ići po povjerenje za narodnu vladu, što smo glavom, dušom i srcem, vjerujem, htjeli biti i bili cijelo vrijeme – poručio je Milanović.

Replicirao mu je Mostov Miro Bulj koji je Milanovićeve riječi o "slučajnoj državi" protumačio kao uvredu za branitelje. "Hrvatska nije slučajna država, ona je stečena u obrambenom Domovinskom ratu i ovo su ružne riječi", rekao je Bulj, na što mu je Milanović uzvratio optužbom da izvrće njegove riječi i "prodaje jeftinu muljažu".

Za opoziv premijera glasovat će i SDSS, čiji je Milorad Pupovac ocijenio kako je ovakav kraj Vlade bio neizbježan.

Oreškovićeva Vlada bez manjinske politike

Tvrdi kako je Oreškovićeva Vlada prva koja u svoj program nije integrirala manjinsku politiku. – Nije tragedija što danas imamo opoziv, ali bit će ako to ponovimo za mjesec dana ili tri mjeseca, jer Hrvatska ovu vrstu eksperimenta iz ekonomskih i političkih razloga sebi više ne smije dopustiti – rekao je Pupovac. Dodao je i kako će SDSS "biti spreman podržati novi početak, nove politike i nove ljude".

Opoziv će podržati i drugi zastupnici nacionalnih manjina, a predsjednik njihova kluba Furio Radin ustvrdio je da je Vlada "dala krila konzervativnoj struji, nacionalistima, konzervativnim idejama u obrazovanju, diskriminaciji na osnovi spola, roda, medijskom sužavanju prostora i afirmaciji politika koje su trebale nestati 1945." Za ekstremističke stavove posebno je prozvao ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a Oreškoviću zamjera što je "stao na Hasanbegovićevu stranu".

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je kako se opozivom Vlade daje šansa da kurikularna reforma ide dalje te da se u fokus politike i javnosti vrate industrija, izvoz, zapošljavanje i investicije. – Da zaboravimo zadnjih osam mjeseci sramoćenja političkih elita, jer smo bili isključivo na naslovnicama s političkim previranjima – rekao je Vrdoljak.

Opoziv eksperimentalne Vlade

Opoziv Tihomira Oreškovića, ističe, u suštini je opoziv "cijele eksperimentalne Vlade i njezinih dvaju koalicijskih partnera HDZ-a i Mosta". "Stoga je potpuno nebitno obrazloženje podnositelja zahtjeva koje smatram besmislenim i neistinitim", poručio je Vrdoljak.

Uvjeren je da je Vlada prouzročila paralizu države na svim razinama i teško narušila ugled Hrvatske. – Ni jedna od najavljivanih reformi nije napravljena ni pripremljena, a ona glavna kurikularna spriječena je i iz slijepo ideoloških razloga zaustavljena – rekao je.

Naglasio je da se s Oreškovićem smjenjuje i ministre Šustara i Hasanbegovića te potpredsjednika Vlade Tomislava Karamara, a za Oreškovića kaže da je u tome "kolateralna žrtva, isto kao što je bio i kolateralni premijer".

Komentara 50

Avatar George Bailey
George Bailey
15:09 16.06.2016.

Boljševik ne može bez "progresa". Neka nam Bog pomogne ako taj zgubidan ponovo dođe na vlast.

BO
bojuki1
15:56 16.06.2016.

Tvojoj progresivnoj koaliciji glas mogu dati samo Srbi te mješanci srba i jugoslavena. Biračko tijelo sdp-a u prosjeku ima 60 godina, zato je Milanović preko apisa i izbornog povjerenstva pokrao jako puno glasova zadnje izbore. Za nove izbore samo treba kontrolirati apis i sdp gubi izbore. Usprkos tome što se mediji i njihove partijske anketarske agencije trude svim silama utjecati na javnost, situacija na terenu je ovakva: HDZ ima sigurnu bazu od 25 posto, naime toliko je hdz samostalno dobio 2011. Inače, 2011. je Kosorica vodila HDZ i mobilizacija članova na terenu je bila očajna. HDZ na novim izborima ima više od 25 posto odnosno sigurnih 710 tisuća birača s današnjim partnerima u koaliciji (bez hss-a),a to je 31/32 posto, znači sigurnih 58 mandata s dijasporom, a ako formiraju novu koaliciju s Bandićem, to je novih 100 tisuća glasova plus još moram naglasiti da će HDZ dobiti glasove 100 tisuća Posavljaka ako u svoju koaliciju pozovu Lovrinovića, Mišića, Prgometa koji su jako puno glasova mostu donijeli i bez problema se penju na 65 do 70 mandata. Naime most je dobio preko 150 tisuća glasova upravo zahvaljujući Posavljacima Lovrinoviću, Prgometu, Martinoviću i Mišiću. Uglavnom,HDZ u novoj koaliciji i nadam se novim vodstvom u kampanji može osvojiti 850 tisuća do milijun glasova jer toliki je desni birački bazen. Sdp pak gubi birače i nešto će nadoknaditi od most-a, Josipovića, orah-a, ali SDP ne može dobiti više od 750 tisuća glasova s ids-om u koaliciji, tu je i ŽZ koji im uzima birače. Sdp-ov prosječni birač ima 60 godina i izumiru, zato preko partijskih medija i anketarskih agencija pokušavaju svim silama utjecati na javnost, ali nitko ih ne šljivi ni 1 posto. Sdp-ovci gube svake godine 35 tisuća birača zbog demografije. Trenutno crveni misle da su u nekom naletu potpomognuti medijima i partijskim anketarskim agencijama i neugodnom situacijom oko vlade, ali na terenu kad dođu izbori, sdp gubitnici nemaju šanse plus još apis i izborna povjerenstva će biti pod strogom kontrolom.

Avatar juricamesko
juricamesko
15:35 16.06.2016.

slucajni bivsi premijeru.dezrrteru od kada onaj kojega vrijeda pijesma "Lijepa li si" moze okupiti narodnu koalicju.nenarodnu moguce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije