Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOREDBA IMOVINSKIH KARTICA

Milanović uštedio 850 tisuća kuna, naslijedio kuće i njive

Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.03.2020.
u 22:46

U svakoj od sedam nekretnina Milanović ima udjele, uglavnom od 16,66 posto

Mjesec dana otkako je prisegnuo bit će mu sutra, a za vikend točno tri godine od posljednjeg ispunjavanja imovinske kartice. Pretposljednjeg, točnije, jer predsjednik Zoran Milanović "osvježio" je svoja primanja, nekretnine, pokretnine, kao i ušteđevine te dionice, koje su, od vremena kad je bio prvi čovjek Vlade, uglavnom narasle. Nije, međutim, Milanović bogatiji postao isključivo jer je posljednje tri godine, kako je prijavio, bio direktor svoje konzultantske firme EuroAlba Advisory, čija je lanjska dobit 119.384 kune, već je većinu pobrojanog u kartici, zapravo, naslijedio.

Imao je nula kuna

Što se nekretnina tiče, kao i u kartici iz 2017., i u ovoj najnovijoj zapisan je stan od 127 kvadrata za 1,9 milijuna kuna u centru Zagreba, čije suvlasništvo predsjednik dijeli sa suprugom, a na listi nekretnina našli su se, od ove godine, i još jedan stan, garaža i livada te po dvije vikendice i njive. Krenimo od stana, koji je također, kao onaj koji ima sa suprugom, u Zagrebu, površine je 77,56 kvadrata te vrijedan 1,2 milijuna kuna. Njega je Milanović naslijedio, ali ne čitavog, nego 16,66 posto nekretnine jer ga dijeli s drugim osobama. U istom postotku vlasnik je i garaže od 14,25 kvadrata na zagrebačkom Črnomercu, vrijedne sto tisuća kuna, kao i oranice u Solinama od 43 četvorna metra, također vrijedne sto tisuća kuna. Na istu je cifru procijenjena i livada koju je u istom postotku naslijedio u istom mjestu, a upravo u Solinama ima i 16,66 posto vikendice s pripadajućim zemljištem vrijedne šesto tisuća kuna. Ta vikendica i zemljište imaju ukupno 92 kvadrata, a za jedan je četvorni metar manja vikendica opet u Solinama, također procijenjena na šesto tisuća kuna, koje predsjednik isto ima otprilike šestinu. Naslijedio je Zoran Milanović i 33,33 posto oranice u Glavicama kod Sinja, koja ima 6700 kvadrata te je procijenjena na tristo tisuća kuna. Izračuna li se koliko bi predsjednik mogao zaraditi proda li sve nabrojene naslijeđene dijelove, dođe se do cifre od 522 tisuće kuna. Odnosno, u sedam naslijeđenih nekretnina Milanović ima nešto više od pola milijuna kuna.

Gotovo dvostruko više ili, precizno, 850 tisuća kuna bivši je premijer unazad tri godine spremio na banku jer 2017., kad je ispunjavao karticu, na štednoj je knjižici imao nula kuna, dok je sad prijavio kako je osobno "ušparao" gotovo milijun kuna, i to "od samostalne djelatnosti" ili, u prijevodu, od plaće.

Plaća supruge

A radio je protekle tri godine, kako također stoji u kartici, kao direktor svoje firme EuroAlba Advisory, u kojoj je prijavio sto posto vlasništva pod rubrikom "poslovni udjeli". Ima i dvije obveze, jedna je kredit od 700 tisuća kuna, a drugi leasing na automobil Ford Focus od 80 tisuća kuna. Oba su, stoji u kartici, podignuta 2016. godine, ali u imovinskoj iz 2017. upisan je samo jedan, odnosno leasing tada nije prijavljen. Promjene su se dogodile i u primanjima, kako Zorana Milanovića tako i njegove supruge Sanje Musić Milanović. Plaća Milanovića kao saborskog zastupnika bila je 16.276 kuna neto, dok su mu mjesečna primanja kao predsjednika države gotovo deset tisuća kuna veća, to jest iznose 25.174 kune. Plaća Sanje Musić Milanović u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo smanjila se s 18.358 na 14.010 kuna, ali porasla joj je ona koju dobiva od nastavne djelatnosti. Od tog drugog primitka sad zarađuje 6806 kuna mjesečno, a prije tri godine taj je iznos bio 6705 kuna.

Od 11 savjetnika predsjednika nedavno su kartice objavili Dragan Lozančić, koji ju je ispunio u veljači, te Bartol Šimunić, čija je izašla ovog mjeseca. Šimunić je pomoćnik glasnogovornika Ureda predsjednika, plaća mu je 12.574 kune, nekretnina nema, a od pokretnina posjeduje Volvo iz 2012., koji je kupio na kredit. Štednje nema, a ovaj je inženjer prometa prije Pantovčaka radio kao community and public affairs manager u New Genu.

Dragan Lozančić, kojeg je Kolinda Grabar Kitarović smijenila s mjesta šefa SOA-e, savjetnik je predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost. Plaća mu je 18 tisuća kuna, a u odnosu na posljednju karticu, koju je predao 2019., nema puno promjena. Kupio je dvije nekretnine od po 13 kvadrata u Zagrebu, sa suprugom je uštedio još 6100 dolara, a stan na Črnomercu od 2,1 milijun kuna "narastao" mu je sa 140,8 na 173,9 kvadrata.

Komentara 5

DU
Deleted user
22:56 17.03.2020.

Ja ne mogu uštedjeti ni 850 kuna godišnje.To je naš crveni proletarijat.

Avatar mofo
mofo
01:16 18.03.2020.

Kako se to digne kredit od 700 000 kn sa minimalcem?

IV
ivica.vranjic
05:28 18.03.2020.

Prijavljen na minimalac, uštedi u tri godine 850.000,00 HRK, podigne kredit od 700.000,00 HRK i leasing od kojeg još, nakon tri godine otplate, ostaje za otplatio 70.000,00 HRK. Izaberete ga za predsjednika jer očito je čovjek sposoban i pošten! Zaštoo mi nesposobni i nepošteni plaćamo državi sva davanja, ne držimo se minimalca i ne možemo podizati tako nesrazmjerno primanjima velike kredite i leasinge? A da ne spominjem kako o uštedama od samostalnog rada je nemoguće spremiti u tri godine 850.000,00 HRK! Osobno nemam ništa protiv dotične persone, ali takve imovinske kartice vrijeđaju zdrav razum!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije