Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Stanje nacije'

Milanović: Karamarko je govorio kao šef statistike u Sovjetskom Savezu

milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
24.09.2014.
u 13:42

Ovo je drugo premijerovo izvješće o stanju nacije – praksa podnošenja takvog izvješća u parlamentarni život uvedena je prošle godine

Premijer Zoran Milanović Hrvatskom saboru predstavio je Godišnje izvješće Vlade u kojem je zastupnike upoznao što je Vlada učinila u proteklih godinu dana, odnosno o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu.

Premijer je u njemu  podsjetio na ovogodišnji rast izvoza i industrijske proizvodnje te da država mora biti drugo ime za povjerenje između građana i vlasti.

 - Ne dajmo se zaplašiti galamom. Hrvatska je jača od onih koji je otvoreno potcjenjuju, prošli smo kroz puno veće teškoće od onih s kojima se danas suočavamo, kazao je Milanović i dodao kako će Vlada iskoristiti sva sredstva u obrani države od onih koji šire netrpeljivost.

Njegovo je izvješće oporba dočekala 'na nož' pa je tako šef HDZ-a Tomislav Karamarko vladu zbog neučinkovitosti pozvao na ostavku te je optužio da vodi politiku suprotnu nacionalnim interesima.

 - Izvješće je farsično i prepuno iluzija i zato ga nismo mogli dobiti ni dan ranije na uvid. Vi kao da ste prije mjesec dana postali premijer. Hrvatski građani nisu spremni za vašu poeziju, kazao je Karamarko.

U nastavku pratite tijek sjednice Sabora:

13.40 - Premijer vrijeđa zastupnike, a cijela rasprava pokazuje koliko je nedomokratska procedura da premijer reagira bez replike te da odlazi iz sabornice, kazao je Gordan Jandroković (HDZ) javivši se za povredu poslovnika nakon završnog izlaganja Milanovića.

13.20 - Premijer Milanović održao je završno izlaganje

 - Šef opozicije me je nadmašio brojkama. Govorio je kao šef statistike u Sovjetskom savezu, mnoge brojke koje je iznio su fabricirane. Ovaj nastup je pokušaj da se premijer obrati i javnosti i saboru. Onima kojima to nije po volji neka pročitaju američki ustav pa vide kako se predsjednik SAD-a obraća Kongresu. Tamo govori samo predsjednik, a šef oporbe sazove konferenciju. Svi koji su govorili nakon mene obraćali su se svojoj publici, a ja sam se obraćao naciji. Stojim iza svake prekrasne ili proklete brojke koju sam iznio. Ovo me podsjeća na onaj film 'Bekrajni dan' na kraju kojeg dolazi lijepa budućnost. Kada je u pitanju Sisak, ja sam protiv zatvaranja rafinerije. Ja sam za to da radi, ali kad je INA prodavana, nisam odlučivao i nisam se pitao. Kad je prodana za tko zna koji novac, mene nitko nije pitao. Imamo kompaniju koja je prodana nekome u inozemstvu, kazao je Milanović i napustio sabornicu.

Osvrnuo se i na hrvatski angažman u koaliciji za borbu protiv Islamske države

 - U toj koaliciji je i Finska kako poznata 'borbena' zemlja, ironično je komentirao. Hrvatska vlada nije donijela formalnu odluku, kazao je.

 - O izbornom zakonu nismo donosili nikakva obećanja. Treba na umu imati stabilnost vlasti. Prihvatit ću sve što je rezultat našeg šupljeg ustava za kojeg se ne smatram odgovornim. Ako ljudima odgovara preferencijalno glasovanje, neka. Ja nemam ništa protiv toga, a o drugom neću pričati. A za to su postavne ustavne promjene koje su odavno kuvertirane, kazao je Milanović.

Istaknuo je i kako nisu govorili o reformi lokalne uprave.

 - Ima li u ovom saboru netko čiju općinu treba ukinuti?, upitao je Milanović sabornike i dodao kako je taj problem za njega prisutan samo u pogledu kompetencije. Neću tražiti ukidanje općina. Tko je ikada iz ovih redova govorio javno o ukidanju županija, kazao je. 

13.00Milorad Batinić (HNS) na početku svog izlaganja predložio je da bi bilo dobro reći što je bilo i da se okrenemo prema naprijed. Obično zaboravljamo ono što je dobro, jer to smatramo normalnim. Godinama smo živjeli iznad svojih mogućnosti i bespotrebno se zaduživali, a sve to dolazi na naplatu. Ova vlada je u dobroj mjeri uspjela promijeniti način funkcioniranja države, a naročito državnih financija. Neke od stvari koje je ova vlada pokrenula, dosadašnje nisu. Među njima je i brodogradnja i pozicioniranje Hrvatske na energetsku kartu Europe, kazao je Batinić.

12.40 - Nezavisna Jadranka Kosor kaže da je očekivala da će se klubovi vladajućih nakon Milanovićevog izlaganja uključiti u raspravu no to se neće dogoditi.

 - Očekivala sam najavu poteza Vlade vezano uz najave Vijeća Europe oko mirovinskog sustava, odnosno odlaska u mirovinu sa 67 godina. Pred nama je rebalans proračuna i donošenje proračuna za iduću godinu. Očekivala sam najavu kontura za to. Očekivala sam i nešto o silnim najavama izbornog gospodarstva. Očekivala sam da će premijer o tome nešto reći jer za koji trenutak izlazimo u izbornu godinu. Očekivala sam i poneku rečenicu vezano za naše sudjelovanje u antiterorističkoj koaliciji.

- Čuli smo puno toga manje nego što je trebalo reći - spočitnula je Kosor Milanoviću

 - Začuđena sam što je premijer rekao da nemamo ambiciju biti lider u regiji. Mislim da mi to moramo biti, kazal je.

12.30 - Vesna Škare Ožbolt (DC) kaže da građani svaki dan proživljavaju isti strah. 

- Strah od krize, strah od nezaposlenosti. Svaki dan je isti - kaže Škare Ozbolt

12.15 - Referendumi ne mogu zamijeniti političke stranke, crkva ne može zamijeniti naciju, a još manje državu. Frustracije građana ne mogu biti kriterij ispravnosti, a mi smo došli do toga da je to uspostavljeno kao normalno stanje. Politička ponašanja koja se čuju su nesvojstvena europskim političkim ponašanjima, kazao je Milorad Pupovac (SDSS) i dodao kako iz dana u dan postajemo sve više neproduktivno društvo.

 - Važno je da prestanu rasprave koje destabiliziraju državu,. Hrvatska ne može biti hrvatskija ni liberlarnija nego što jest. Ako se ne nađe mjera, neć biti ništa od europske Hrvatske

11.50 - Sabornicima se obratio Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti)

 - Glasanje o ovom govoru idealna je točka prebrojavanja da se vidi tko će podržati ovaj govor i koju većinu vlada ima. Dostaviti pisanu verziju govora bila bi lijepa gesta, a ove smo je godine dobili 23 minute nakon završetka govora. Lesar se kronološki osvrnuo na neke od dokumenata Vlade za koje je zaključio kako više ne vrijede.

 - Prestanimo lagati ljude da je neisplata plaće kazneno djelo. Ono je kazneno djelo samo ako poslodavac nije u blokadi i nema blokirani račun. Uvijek se uspoređujemo s Europom kad su u pitanju plaće, kazao je Lesar i dodao kako je danas hrvatski radnik jednu plaću udaljen od ulice.

 - HNB smo učinili eksteritorijalnom, ona ne radi za građane, već za banke, kazao je Lesar.

11.34 - Nakon Vukšića za govornicu je došao Dražen Đurović (HDSSB)

 - Hrvatska diplomacija nije se znala suvereno izjasniti o nijednom vanjskopolitičkom pitanju. Naša vanjska politika gotovo je dogmatski orijentirana na regiju. Hrvatska se ne nalazi u krizi, već u 6-godišnjoj gospodarskoj recesiji koja se pretvorila u depresiju. Što se tiče hrvatskog sela, bolje i da nemamo minstarstva poljoprivrede, kazao je Đurović i dodao kako HDSSB ne podržava ovu vladu niti izvješće.

11.10 - Nakon Kajina, govorio je Branko Vukšić

 - Govorili smo da nema smisla da premijer podnosi izvješće koje ćemo čuti prvi put, a mi bi se trebali osvrnuti na njega. Ovo što je premijer govorio je izvješće što se dogodilo na današnji dan iz crne kronike. Izgleda da živimo u dvije Hrvatske. Jedna je ona koju nam je predočio premijer Milanović, a druga ona koju su govornici vidjeli na drugi način. Koliko bi tek bilo optimizma da je izvješće podnosio Branko Grčić koje je zadužen za optimistične vijesti čak i kad ih nema. U čemu se razlikuje stanje nacije unatrag godinu dana? Samo u broju siromašnih građana i onima koji se služe uličnim švedskim stolovima. Tri godine slušamo da niste mogli povući poteze zbog onih prije vas. Više je siromašnih, ovršenih i blokiranih. Niste govorili kako spriječiti poplave. Sve svoditi na prirodne nepogode je licemjerno. Kada bi se tako vodila Nizozemska, pola te zemlje bi bilo pod vodom. Hrvatska mora biti pripravna za nepogode koje nas čekaju u budućnosti. Prije ćemo dočekati Godota nego investicije. Trebali biste smjeniti Andreu Zlatar Violić, Ivana Vrdoljaka i Branka Grčića koji kao dobri vojak Švejk širi optimizam iako svi pokazatelji to ne pokazuju, kazao je Vukšić i dodao da Vlada vodi državu kao tvrtku, ali kao tvrtku gubitaša.

11.00 - Smatram da obraćanja premijera postaju hvalevrijedna praksa.  Građani su nam prezaduženi, plaće male, ovrhe su svakodnevnica, a gospodarstvo stagnira. Jedan ključni trenutak je ova solidarnost koji su građani pokazali sa unesrećenima u poplavi. Za vrijeme krize u državnom sektoru zaposleno je 22.000 ljudi, a broj zaposlenih u realnom sektoru pao je za 10 posto odnosno 120.000 ljudi. Bez reforma državnog aparata nećemo se izvući, a ako se ne obračunamo s korupcijom nećemo se izvući. Čini se da se i DORH preselio na neki drugi planet. Siguran sam da korpucije nema na najvišoj razini vlasti, ali je zato ima još više na ostalim razinama. Ono što je malo bolje je hrvatski izvoz, kazao je Kajin.

10.50 - Ovdje vladaju dvije suprostavljene opcije i nikako da se ujedinimo u rješavanju zajedničkih problema. Uglavnom se slažem s izvješćem Milanovića, ali nije govorio o aktualnim problemima. U Hrvatskoj se skupljaju potpisi za preferencijalne glasove, a crkva je za to dala svoje prostore. O toj akciji premijer  i Karamarko nisu rekli niti reći. Hrvatskoj su potrebne korjenite i strukturalne promjene bez kojih izlaska iz krize neće biti. Predložio sam da se vjeronauk vrati u crkvene prostore i da crkvene poreze plaćaju samo oni koji to žele, ali svi moji prijedlozi su ostali bez odjeka, a danas vidimo da obje strane izbjegavaju govor o tim stvarima. Važno je naglasiti da ni premijer ni Karamarko ne spominju etičku dimenziju problema koji drmaju Hrvatsku. Ne govorim ovdje kao svećenik, ali potrebna su bitna etička i moralna načela: Ne kradi, ne laži, ne uzimaj što nije tvoje i tako dalje..... I jedna i druga strana spremne su uzeti ono što nije njihovo to jest novac poreznih obveznika, kazao je Grubišić.

Nakon Karamarka govorili su Ivan Grubišić i Damir Kajin kao nezavisni zastupnici:

10.47 - Vlada vodi politiku suprotnu nacionalnim interesima. Svojim djelovanjem je moralno devastirala hrvatsko društvo. Vlada mora shvatiti da je postala manjinska. Svojim mjerama krizu samo povećava. I dalje ćemo imati negativne makroeknomske pokazatelje. Ako je vladi doista stalo do dobrobiti naroda, trebala bi podnijeti ostavku. Kriza nije naša sudbina. Hrvatska mora bolje, kazao je Pupovac.

10.41 - Vlada je svojim mjerama samo produbljivala krizno stanje u društvu. Silni eksperimenti i zapošljavanje po političkoj podobnosti dovedeno je do apsurda. Porezno opterećenje postalo je neodrživo. Prihodi od PDV-a su u padu unatoč fiskalizaciji.Sve što ova vladi radi je kontradiktorno i zbunjujuće. Mjere se uvode na brzinu i bez provjere te provode kao eksperiment. Jedino u čemu je vlada dosljedna je lakoća prebacivanja odgovornosti na druge.

10.39 - Stanje u Hrvatskoj je pogoršano u odnosu na lani. BDP je nastavio padati. Time je vlada postala rekorder jer je ona jedina u posljednjih 60 godina u Europi koja je zabilježila tako dugotrajan pad, a da je još uvijek na poziciji. Došlo je do smanjenja broja zaposlenih osoba. Očito je da usporavanje posljedica brisanja iz evidencije i velikog vala iseljavanja. Ukupni inozemni dug krajem svibnja iznosio je  46,6 milijardi eura.

10.38 - Izvješće je farsično i prepuno iluzija i zato ga nismo mogli dobiti ni dan ranije na uvid. Vi kao da ste prije mjesec dana postali premijer. Hrvatsi građani nisu spremni za vašu poeziju, kazao je Karamarko.

10.36 - Obraćanje premijera komentirao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko

 - Činjenica da nisu moguće replike i da govor premijera traje sat vremena, a replike 20 minuta jasno dokazuju da si je premijer želio osigurati dominantnost u saboru

10.34 - Ne dajmo se zaplašiti galamom. Hrvatska je jača od onih koji je otvoreno potcjenjuju, prošli smo kroz puno veće teškoće od onih s kojima se danas suočavamo.

10.34 - Kultura mora biti dostupna što većem broju ljudi i mora imati tendenciju širenja izvan granice zemlje

10.33 - Iskoristit ćemo sva sredstva da obranimo državu od onih koji šire netrpeljivost.

10.30 - Država mora biti drugo ime za povjerenje između građana i vlasti. Ugled se teško može steći dogmom o nepogrešivosti. Poštuješ oca i majku, povjerenje prema svima ostalima pa tako i prema meni treba se zaslužiti.

10.28  - Zaštita okoliša ne može biti izolirana od ekonomske stvarnosti. U posljednjih godinu dana pokrenuli smo projekte vrijedne 5 milijarde kuna. U cijeloj Hrvatskoj napravljen je velik iskorak kad je riječ o razvrstavanju otpada.

10.27 - Turistička sezona može trajati cijele godine. Ovo je zadnji put da koristim izraze predsezona i postsezona.

10.23 - Ušli smo u poodmaklu fazu monetizacije naših autocesta koje su većinom financirane kreditima. Postoji veliki interes konzorcija da uđu u taj posao. Ceste ostaju i bit će naše, neće nikamo otići, a upravljanje ćemo podijeliti na 30 ili 40 godina onome tko nam ponudi najbolje uvjete. Ništa ne rasprodajemo.

10.20 - Turizam Hrvatsku drži iznad vode

10.17-  Nisu u pravu oni koji misle da je procedura prekomjernog deficita poligon za nekakve ucjene. Moja vlada odgovorna je građanima koji su joj dali povjerenje, a tek onda dolaze svi ostali, pa čak i međunarodni kreditori prema kojima redovno izvršavamo obveze. Hrvatska ima suficit platne bilance, a to znači da imamo rashode koji nisu veći od prihoda. U ovom trenutku to znači stagnaciju, tvrdi Milanović

10.15 - Od 23 javnih poduzeća u prvih 6 mjeseci profit je ostvarilo njih 18. Intenzivno nastavljamo s provođenjem fiskalizacije. Više od 7000 tvrtki odlučilo se za institut predstečajne nagodbe. Stvaramo državu reda i poštivanja zakona. Inzistiramo na urednoj provedbi poreza, ali bez sijanja terora.

10.11 - Obrana partikularnih interesa  postala je dominantni diskurs našeg političkog života. Opkoljeni smo galamom u kojoj se barata teškim optužbama. Racionalni javni sustav ne postiže se mačem i ognjem. Svi građani koji primaju plaću iz proračuna obuhvaćeni su centralnim obračunom plaća. To je bilo moguće još prije 10 godina, ali to je napravila tek moja vlada. Ujedinili smo sustav javne nabave, racionaliziramo broj pravosudnih tijela nakon duge i dosadne rasprave. Nastavljamo s informatizacijom pravosuđa. Ono ima probleme, ali ono što vlada može je ograničeno. Pokrenuli smo projekt e-građani, novitet koji je uz malo dobre volje bio moguć prije 6 godina. Dosad se u sustav uključilo preko 70.000 građana.

10.10 - Izmjenama zakona o radu nije ugrožena isplata plaća i mirovina iz državnog proračuna. Štitimo prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Uspješno smo reformirali sustav socijalnih naknada.

10.07 - Moramo nalaziti nove modele rasta. Ne trebaju nam savjeti da državom trebamo upravljati kao tvrtkom. Mora se ostaviti prostor za prilagođavanje ekonomskim okolnostima koje su promjenjive. Borba za radnička prava iz ničije perspektive ne bi trebala postati svrha samoj sebi, već sredstvo. Još uvije 30.000 ljudi ne dobiva plaće što je manje nego kad smo preuzeli vladu, ali još uvijek puno.

10.06 - Plaće državnim dužnosnicima neće rasti

10.03 - Uvodimo umjereni porez od 12 posto na kamate na štednju. Vjerujemo da je to pravedno i pošteno.

10.02 -  Pokrenuli smo projekte energetske učinkovitosti s 1,5 milijardu kuna

10.00 - Došli smo do toga da je za EU Pelješki most najizglednija opcija cestovnog povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje

9.56 - Broj nezaposlenih je ispod 290.000, no to je i dalje naš najveći problem. Povećanju broja zaposlenih težnja je svih mjera zapošljavanja. To je ključ stabilnog razvoja i sretnijeg društva.

9.55 - Mi smo europska država i ne može pola države raditi u poljoprivredi. Povukli smo više od 700 milijuna kuna iz europskih fondova.

9.52 - Premijer je podsjetio na ovogodišnji rast izvoza i industrijske proizvodnje - Izvoz Hrvatske dosegnuo je 37 milijardi kuna, 14 % više nego godinu prije, kazao je.

9.50 - Moju vladu optužuju što nismo odmah otpustili velik broj ljudi, ali ja ne smatram da je to hrabrost. Odlučili smo se za reformski put koji je duži, ali taj smo rizik preuzeli. Nećemo održati od puta koji vodi stabilnom rastu. Dokazujemo da smo strukturna rješenja moguća bez drastičnih rješenja, iako promjena mora biti

9.47 - Naš veliki interes je stabilno okruženje u regiji, a vjerujemo kako je to interese i Europske unije. Nemamo ambiciju biti regionalnim liderom ili bilo čijim tutorom. Podizanje stabilnog gospodarstva zahjteva strpljivost i upornost, ali ne i populizam koji nas je doveo u ovu kompliciranu, ali ne i bezizlaznu situaciju. Nitko godinama nije vidio kako su se zidale gospodarske kule pijeska. Ipak, najcrnijih scenarija neće biti. Racionalizam je u politici raskusurana moneta te joj treba vratiti vrijednost.

9.45 - Hrvatska je bolja i stabilnija no što je to u Hrvatskoj popularno reći. Članica smo Europske unije i NATO-a. Unatoč krizi odlučni smo u odluci modernizacije hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ulaskom u zajednicu najrazvijenijih zemalja dobili smo priliku realizirati sebe i ostvariti svoje potencijale.

9.40 - Kada sam razmišljao čime otvoriti ovaj govor, zaključio sam da mogu započeti jedino s poplavama u županjskoj Posavini u svibnju. Ponosan sam na solidarnost koju je Hrvatska tada pokazala. Procjena šteta iznosi 297 milijuna eura. Istinski sam ponosan na rad vatrogasnih snaga, djelatnika Hrvatskih voda, civilne zaštite i svih ostalih službi. Naša je obveza da branimo prava slabijih

>> Milanović s delegacijom prvo ide u posjet Microsoftu u Seattleu

Komentara 137

DU
Deleted user
08:47 24.09.2014.

Jedva čekam da ovaj napuhanac nestane s političke scene.

KA
kavicakaka8
08:34 24.09.2014.

ja sam milanović-zoran milanović--stanje nacije je takvo kakvo je jer bog više ne hoda po zemlji-zato nacijo sorry

SP
Spezispezi
08:35 24.09.2014.

Baš me zanima što će ovaj put vođa svojim voljenim Jugoslovenima poručiti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije