Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U SABORU

Milanović: To je udar na Ustav i uvođenje verbalnog delikta!

Milanović (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
21.10.2011.
u 13:45

"O Zakonu o ništetnosti mi smo rekli sve, branitelji iz Vukovara, kojih se to osobno i egzistencijalno tiče, rekli su sve, ne znam što bih još o tome trebao reći. Pametnomu dosta."

Ukidanjem imuniteta SDP-ovu zastupniku Željku Jovanoviću zbog izjave da je HDZ zločinačka organizacija Sabor je napravio presedan i prvi put u 20 godina zastupniku ukinuo imunitet zbog izgovorene riječi.

Zastupnici su tu odluku donijeli protivno mišljenju Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Protiv odluke bili su Đurđa Adlešič, Zdenka Čuhnil, Boris Klemenić, Zdravko Kelić, Marijana Petir, Stanko Grčić i Stipe Gabrić Jambo, dok su suzdržani bili Josip Friščić, Zlatko Horvat i Šemso Tanković.

Većina je dala negativno mišljenje o izvještaju MIP-a te bez rasprave i argumenata odlučila ukinuti zastupnički imunitet. Tu točku, kao i Zakon o ništetnosti pravnih akata Srbije, bivše SFRJ i bivše JNA, stavili su kao prve dvije točke na glasanje koje su najavljivali tek za idući petak.

No danas su naglo promijenili odluku da će glasati samo o dopuni dnevnog reda te su postignuti kvorum iskoristili za odlučivanje. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang na pitanje koje je obrazloženje za ukidanje imuniteta kazao je da "u demokraciji zastupnik ne mora obrazložiti zašto je glasao za ili protiv".

Sporno je i to što je zastupnički imunitet ukinut na zahtjev HDZ-a, a ne suda ili nekog istražnog tijela. U Jovanovićevu slučaju zahtjev je podnijela politička stranka. Zoran Milanović, šef SDP-a, smatra da je taj potez presedan kojim se krši Ustav.

– Suprotno odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva skinut je imunitet Željku Jovanoviću, to je saborski presedan u povijesti Sabora. Ovo je protivno hrvatskom Ustavu, ovo je prvi put u 20 godina da je nekome oduzet, ukinut imunitet zbog izrečene riječi i time je uveden verbalni delikt. Dakle, toliko daleko smo otišli. Što reći, to, naravno, onaj koji ima većinu i siluje većinu može napraviti. Riječ je o jako ozbiljnom presedanu kojim se izravno krši hrvatski Ustav. Imunitet postoji samo zato da bi zastupnici mogli slobodno govoriti, bez straha od posljedica. Ne zato da bi bili zaštićeni od materijalnih kaznenih djela ili od krvnih delikata koje su eventualno počinili. Samo da bi mogli slobodno govoriti – komentirao je današnja događanja u Saboru predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

To je danas prvi put u 20 godina hrvatske demokracije, hrvatskog demokratski izabranog Sabora prekršeno. I sve je na neki način vodilo prema tome, još od one odluke MIP-a na kojem su kolege iz HDZ-a, još ću ih zvati kolegama, preglasani i odluka nije donesena, vjerovali smo da će razum i odgovornost prema hrvatskom Ustavu kao hrvatskoj povelji temeljnih prava i obveza prevladati, a nije.

Što sad raditi? U nadi da će sud biti svjestan da je ovo protuustavno, strpimo se još nekoliko tjedana ili mjesec i pol, pričekajmo izbore, u međuvremenu ćemo pokušati pronaći pravni i ustavni način da ovako neustavnu odluku obezvrijedimo. Naglašavam, ovo nije nikakav pritisak na pravosuđe, upravo ovo što je danas napravio HDZ više je od pritiska na pravosuđe, ovo je mali ustavni udar, možete me citirati. Dakle, ne vojni udar nego mali ustavni udar. Tako nešto nikome u Hrvatskoj u 20 godina nije palo na pamet. Sada ne samo da je palo na pamet nego su to i napravili. Daljnjih komentara na ovu temu nemam.

Izglasovan je Zakon o ništetnosti zajedno s deklaracijom. Koliko će to štetiti Hrvatskoj, s obzirom na to da je i Europska komisija rekla da to ne bi trebalo donijeti, pitali su novinari.

– O tome smo mi rekli sve, branitelji iz Vukovara, kojih se to osobno i egzistencijalno tiče, rekli su sve, ne znam što bih još o tome trebao reći. Pametnomu dosta – odgovorio je Milanović.

Na pitanje je li ovo krajnje zaoštravanje retorike prije izbora, Milanović je odgovorio da ovo nije zaoštravanje retorike nego je danas donesena odluka o ukidanju, oduzimanju imuniteta saborskom zastupniku zbog izrečene riječi.
– To nije zaoštravanje retorike, to je svjesno kršenje Ustava. Pitanje je gdje je kraj. Kraj je 4. prosinca, to ćemo tada promijeniti.

Ostajete li pri tome da ćete sudjelovati u izglasavanju pet europskih zakona i privremenog financiranja. Hoćete li glasovati?

– Ovaj je Sabor danas srušen, njegova demokratska bit je zatučena, prekršen je Ustav. O ovome moramo danas razgovarati i vidjet ćemo, ali ovime je obezvrijeđeno sve što Sabor predstavlja.

Naravno, ne želim reći da Sabor predstavlja imunitet zastupnika, to je zadnja stvar u Saboru, ali i ta je zadnja stvar važna stvar. Danas je izvršen jedan mali ustavni udar, većina to može. Onima koji su asistirali u donošenju i omogućavanju takve odluke svaka čast, borit ćemo se protiv toga zakonskim, demokratskim i ustavnim sredstvima, danas, sutra i za mjesec i pol, i nakon toga kada nam hrvatski građani daju povjerenje.

– Rekli smo što mislimo o ovakvu radu Sabora i treba li ga odmah raspustiti, ali ne možemo raspustiti Sabor na silu – zaključio je Milanović.

Novinarima se obratio i SDP-ov Željko Jovanović.

– HDZ je danas meni skinuo imunitet, ali je i skinuo sve svoje maske te pokazao da nije demokratska organizacija, a ova njihova današnja odluka pucanj je u parlamentarnu demokraciju čime su samo još jednom potvrdili da je vrh HDZ-a, na čelu s Jadrankom Kosor, koja je u maloj vijećnici jučer vikala i naređivala da moraju skinuti imunitet saborskom zastupniku, politička i kriminalna organizacija. Toj politički i kriminalnoj organizaciji – vrhu HDZ-a, ponavljam još jednom, presudit će građani na izborima koji će ih skinuti s vlasti, a to će biti najbitnije skidanje za hrvatsku državu – kazao je Jovanović.

Komentara 411

MI
mica1111
14:11 21.10.2011.

...mali Ustavni udar...:)))) kakav je to onda veliki???

Avatar madcap
madcap
14:29 21.10.2011.

Dovoljno je reći: 4. 12. 2011. I to da pamtimo.

OB
-obrisani-
08:40 22.10.2011.

fingirana novina uz CENZURU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije