Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer gost

Milanović smijenio Holy iz Tedeschijeve 
hvarske hacijende

zoran milanović 1. svibanj (1)
Goran Kovačić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Josip Bohutinski, Marina Šunjerga
08.06.2012.
u 08:00

Zorislav Antun Petrović: Ako je premijer besplatno noćio u poduzetnikovoj vili, onda je to problem

Premijer Zoran Milanović, prema informacijama Večernjeg lista, u srijedu i četvrtak bio je gost jednog od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika i vlasnika Atlantic Grupe Emila Tedeschija u njegovoj Villi Floriani na Hvaru. Milanović je tako neradni dan za Tijelovo odlučio provesti na Tedeschijevu raskošnom imanju, a kako neslužbeno doznajemo, u Zagreb se trebao vratiti u četvrtak navečer. U petak će opet biti na poslu i primit će patrijarha Irineja.

I Milanović i Tedeschi bili su nam jučer nedostupni. Premijer nije odgovarao ni na naše SMS-ove u kojima smo ga izravno pitali je li istina da je gost Tedeschija na Hvaru. Osobe bliske Milanoviću uvjeravale su nas da je premijer Tedeschiju na Hvar svratio samo na kavu! No nisu objasnili kako se to iz Zagreba svrati na Hvar na kavu, a pogotovo do Ville Floriana koja se nalazi u uvali Parja do koje se dolazi samo morskim putom.

Vila se prije iznajmljivala

S obzirom na informaciju da je Milanović na Hvaru od srijede, a to znači da je odmah nakon sjednice Vlade koja je održana taj dan krenuo na more, očito nije otišao samo na kavu nego je i prespavao kod Tedeschija. No neslužbeno smo dobili potvrdu da je premijer ipak noćio u Villi Floriani.

Premijer se ipak nije samo odmarao na Hvaru jer je očito ondje morao i raditi, a jedna od odluka koju je donio za tamošnjeg boravka je ona o smjeni ministrice zaštite okoliša Mirele Holy nakon što je izbila afera s njenim pismom šefu HŽ-a.

Milanović i Tedeschi, vlasnik jedne od najvećih hrvatskih kompanija, Atlantic grupe, dugogodišnji su prijatelji, još od školskih dana. Njih dvojica često su viđeni, na gotovo svakotjednim, zajedničkim ručkovima, na kojima im se također pridruži još jedan zajednički prijatelj – odvjetnik Siniša Petrović.

Iako Tedeschi, kao iskusni poduzetnik, može svojim savjetima pomoći premijeru oko vođenja gospodarske politike, pa njihova česta viđanja mogu biti i korisna i prihvatljiva, odlazak Milanovića u goste Tedeschiju na Hvar nije nimalo primjeren situaciji u zemlji, a besplatan boravak na raskošnim tuđim imanjima dovodi ga i u čisti sukob interesa.

Primio vrijednu uslugu

Vlada je prije nego je Milanović krenuo na Hvar donijela odluku kojom se ukida vječno trajanje kolektivnih ugovora, upravo su u tijeku pregovori sa sindikatima oko kresanja materijalnih prava radnika uz opravdanje da država nema novca i da smo na knap. Usto, BDP je u prvom kvartalu opet pao, premijer je jasno rekao da smo u recesiji, a onda otišao na kratak odmor!

Ako Milanović nije platio svoj boravak u Villi Floriani, što je vrlo vjerojatno, onda ga to dovodi u čisti sukob interesa jer je primio tako uslugu vrijednu nekoliko tisuća eura. Naime, kad je Villa Floriana svojedobno bila iznajmljivana sedam dana boravka u njoj naplaćivao se čak 15.000 eura.

A Villa Floriana je vrlo raskošno zdanje u kojem je 2006. ljetovao i ruski bogataš Dmitrij Železnjak. Mediji su već pisali pisali o Tedeschijevom hvarskom imanju pa se zna da vila ima pet spavaćih soba, dnevni salon, blagovaonicu i trijem s velikom terasom. U prizemlju vile je grill room i konoba dok su na podovima soba perzijski tepisi koje se može naći čak i na plaži.

Smještena je u prelijepu uvalu Parja, ispred luksuzno uređene vile odmah je plaža. A odmah uz vilu je i i lovište Pelegrin na kojem koncesiju ima obitelj Tedeschi. Radi se o 589 hektara zemljišta na istoimenom poluotoku.

U lovištu se može loviti divljač poput jelena, srna i muflona. Tedeschi je vlasnik Ville Floriana od 2007. godine, a koncesiju na lovište ima do 2025. godine i godišnje plaća za nju 107.000 kuna.

SDP ozbiljniji od premijera

Predsjednik Transparency Internationala Hrvatska, Zorislav Antun Petrović kaže da premijer nije u sukobu interesa ako je k Tedeschiju otišao na ručak ili kavu, ali smatra da bi problem bi bio da je Milanović besplatno noćio kod Tedeschija.

Politički analitičar Davor Gjenero osuđuje Milanovića, ističući da šalje katastrofalne poruke i s kojim, kako kaže, od početka imamo ozbiljne probleme.

– Raduje u ovoj situaciji što se SDP ponaša puno ozbiljnije nego premijer Milanović i njegova Vlada – kaže Gjenero. On tvrdi da se stranka pripremila za novog predsjednika.

Komentara 192

MR
mravac8
09:53 08.06.2012.

dsonjic Ne, ti si faca. Svojoj mami i nikom drugom.

ZG
zorbas.grk
10:15 08.06.2012.

jel platio cestarinu po novoj, staroj ili nikakvoj cijeni?

HI
highnoon
08:28 08.06.2012.

povijest se ponavlja....korito je uvjek isto, samo se pajceki mjenjaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije