Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova ideja

Milanović smanjuje prava državnim dužnosnicima

06.05.2014., Zagreb -Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic objavio je na danasnjoj izvanrednoj konferenciji za medije smjenu ministra financija Slavka Linica.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.05.2014.
u 15:00

Inicijativa: Nakon završetka mandata pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca pola plaće

Bez obzira na to što ideja šefa Hrvatskih laburista Dragutina Lesara da se državnim dužnosnicima smanje plaće nije naišla na odobravanje saborskih kolega, premijer Zoran Milanović njegovu je inicijativu posredno prihvatio obećavši da će smanjiti prava državnim dužnosnicima. Predložit će, najavio je u televizijskoj emisiji "2u9", da dužnosnici nakon završetka mandata, odnosno odlaska s funkcije, nemaju pravo šest mjeseci na punu plaću i šest mjeseci na pola plaće. Predlaže da i lokalni, koji sada koriste pravo da šest mjeseci primaju punu plaću, i državni dužnosnici nakon odlaska imaju pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca pola plaće. Drugim riječima, predložit će promjenu i Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika te Zakona o lokalnoj samoupravi.

Da bi budžet za dužnosnike koji više ne rade u državnom sustavu trebalo smanjiti, premijer se sjetio kada je vidio odgovor na Lesarovo zastupničko pitanje i kada je shvatio koliki je to zapravo trošak za državu. Naime, ministar uprave Arsen Bauk Lesaru je napisao da je u 2013. pravo na šest mjeseci pune plaće, na što se plaća i staž, koristilo 266 lokalnih dužnosnika, na što je potrošeno 24,97 milijuna kuna. Iz državnog proračuna isplaćeno je 2,168 milijuna kuna za plaće i staž triju zamjenika ministra, jedanaest pomoćnika i triju ravnatelja državne upravne organizacije koji su lani napustili svoje fotelje. Ukupno su lani građani potrošili 27,126 milijuna kuna na ljude koji više ne rade!

Najnovija inicijativa premijera zasad je ipak tek ideja i prvo će morati proći raspravu u Vladi s resornim ministrima, ali s koalicijskim partnerima. U HNS-u inicijativu, kako nam je potvrdio njihov saborski zastupnik Srđan Gjurković, ujedno šef saborskog Odbora za financije i državni proračun, podržavaju, a i model tri plus tri smatraju prihvatljivim. Milanović zbog toga vrlo vjerojatno neće morati posegnuti za "planom b" da u slučaju protivljenja partnera inicijativi ide preko saborskog Kluba zastupnika SDP-a.

Kakve bi promjene uštede mogle donijeti još je nepoznanica. U svakom slučaju, najveći učinci očekuju se 2017. godine, nakon lokalnih izbora.

>> Dužnosnicima koji su otišli s funkcije isplatili smo 27 milijuna kuna!

Komentara 48

ZA
zagorec51
15:44 14.05.2014.

Predlažem - kad radnik ostane bez posla da mu država plati 3 mj. punu plaču, a sljedeča 3mj. pola plače !! - (po mogučnosti - saborske).

GO
google385
15:24 14.05.2014.

politicari trebaju imati ista prava kao i svi ostali gradani a ne da muzu drzavni proracun i onda kad prestanu raditi

GO
google385
15:22 14.05.2014.

strani analiticari pisu da je milanovic zaluto u politiku a cuju se i price da bi leko trebo reci dosta zorane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije