Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilježen dan roma

Milanović romskoj zajednici zaželio više obrazovanih ljudi

dan roma, hrvatski sabor (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/8
11.04.2012.
u 17:50

– Romi su marginalizirani što je posljedica slabe obrazovanosti i načina života – poručio je Boris Šprem.

Međunarodni dan Roma, koji se obilježava danas, prvi je put proslavljen u Hrvatskom saboru gdje su čestitku predstavnicima te nacionalne manjine uručili Zoran Milanović i Boris Šprem, a dobrim željama pridružile su se i Jadranka Kosor i Vesna Pusić.

– Onaj koji svoju budućnost vidi samo kroz pomoć drugih, neće uspjeti, to vrijedi i za Hrvatsku, ali i za romsku zajednicu. Želimo da vaša zajednica bude uspješnija s više uspješnih i obrazovanih mladih ljudi. Poštovanje se stječe radom, zato su trud i upornost ključ uspjeha – poručio je Milanović.

Ove godine romskoj zajednici iz proračuna će biti dodijeljeno milijun i 206.000 kuna. Na obilježavanju Međunarodnog dana Roma jasno je istaknuto kako su Romi u Hrvatskoj ravnopravni građani, ali kako su i u svakodnevnom životu marginalizirani.

– Hrvatska je za manjine učinila više od bilo koje druge zemlje članice EU. No ipak, Romi su marginalizirani što je posljedica slabe obrazovanosti i načina života – poručio je Boris Šprem.

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, naglasio je da su romske organizacije sve važnije te poručio kako se već od jeseni na Filozofskom fakultetu otvara katedra za romski jezik.

– Moja je glavna vizija osigurati i zadržati dobru suradnju vlasti s predstavnicima romske nacionalne manjine – poručio je Kajtazi.

Komentara 29

LI
Lisnjak
18:23 11.04.2012.

Bolje bi bilo da je Milanovic to pozelio glasacima za Kokurikavce. Bilo bi manje razocaranih.

OG
Oger
18:11 11.04.2012.

Vlada bi dobro ucinila kad bi napravila integracioni program za te ljude. Moramo ih integrirati u drustvo jer ce inace i dalje biti nista do problema s njima t.j. s vecinom od njih. Nemam nista protiv da oni njeguju svoju kulturu, ali u prvom redu moraju se prilagoditi nasem nacinu zivljenja.

Avatar puky
puky
18:05 11.04.2012.

\"Milanović romskoj zajednici zaželio više obrazovanih ljudi\" ... a romi komunističkoj zajednici više onih sa obrazom ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije