Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Taktika bivšeg premijera

Milanović računa na birače ‘malih’ i na apstinenciju Škorinih

Zoran Milanović
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/6
24.12.2019.
u 09:51

Milanović je jučer povukao prvi potez: predložio je debatu koju bi organizirale sve televizije s nacionalnom koncesijom

Drugi krug predsjedničkih izbora novo je poluvrijeme. Karte se opet miješaju, a stožeri biraju taktiku za 5. siječnja. Zoran Milanović kao prvi u prvom krugu ima psihološku prednost, prema anketama ima trend rasta, ali za pobjedu mu ipak treba još novih glasova i ključno je pitanje gdje ih može dobiti. Izvori bliski Milanoviću kažu da njihov kandidat treba još barem 200 tisuća glasova i da ih treba tražiti najprije na ljevici i centru, i to među onima koji su u prvom krugu otišli tzv. “malim” kandidatima s tog spektra poput Dalije Orešković, Dejana Kovača, Katarine Peović i Darija Juričana.

Računa se i da će dio birača Miroslava Škore, pogotovo onih koji su protiv Andreja Plenkovića, svoj glas radije dati Milanoviću nego aktualnoj predsjednici, ali i da će dobar dio njih izabrati apstinenciju u drugom krugu, odnosno da opet neće glasati za Grabar-Kitarović. U promjeni taktike, s obzirom na to da je Milanovićeva kampanja od samog početka izgledala kao da se upravo u drugom krugu očekuje aktualna predsjednica, neke veće promjene i ne treba očekivati.

Želite državnika ili?

Jer kada se sve zbroji i oduzme, kaže naš izvor iz Milanovićeva stožera, ključno pitanje za drugi krug ionako je jednostavno i glasi: “Koga želite za predsjednika ako zagusti, nekoga tko je iskusniji i tko zna što treba napraviti u kriznim situacijama ili nekoga tko se raspada?”

VIDEO Zoran Milanović obratio se nakon objave prvih neslužbenih rezultata

Međutim, iako su u stožeru zadovoljni rezultatom, što je i logično jer biti prvi u prvom krugu ipak je velika psihološka prednost, neka poboljšanja za drugi krug ipak će biti potrebna. Naš izvor dodaje da su još u izbornoj noći u Milanovićevu stožeru detektirali koje su stranačke organizacije odradile posao vrhunski, a koje još mogu “potegnuti”.

– Milanović je uglavnom potegnuo na svoje ime i prezime. Na birališta je izišao popriličan broj njegovih glasača, ali ne i svi potencijalni birači. Njih ima još i na njih ponajprije moramo ciljati u drugom krugu predsjedničkih izbora – kaže izvor blizak Milanoviću. Uvjeren je i da stranačka infrastruktura nije dala svoj maksimum i da imaju dva tjedna za popravni. A prostora za napredak ima u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, ali i Zagorju.

Jača mobilizacija

– S druge strane, Istra, Međimurje i Varaždinska županija odradili su odličan posao, kao i IDS. S druge strane, kod HSS-a ima još prostora za napredak. Samobor, gdje je Krešo Beljak, posao je odradio odlično, ali neke druge županije mogu bolje – kaže naš izvor blizak Milanoviću.

Za drugi će krug zato, procjenjuju u krugu oko Milanovića, biti bitne dvije stvari. Prva je da se potpuno mobilizira stranačka infrastruktura.

– Oni jednostavno moraju odraditi posao do kraja, svi bez iznimke. Neki prstom nisu mrdnuli, a tako se izbori ne mogu dobiti – kaže naš izvor.

Druga je bitna stvar, kažu naši izvori, da Milanović ostane onakav kakav je bio dosad u kampanji, odnosno da pokaže državnički stav kao što je pokazao u jedinoj za sada održanoj televizijskoj debati u kampanji.

Svjestan da mu je debata koristila, Milanović je prvi potez u tom pravcu jučer već povukao – predložio je jednu debatu koju bi zajednički organizirale televizije s nacionalnom koncesijom.

– Debata je više nego potrebna. Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im – dogovorite se i organizirajte zajedničku debatu uoči drugog kruga izbora. Tu sam, spreman sam odgovarati na pitanja novinara svih televizija i debatirati o svim temama koje su važne za Hrvatsku – napisao je Milanović na svojem profilu na Facebooku.

Iako je SDSS koalicijski partner HDZ-u, iz riječi šefa SDSS-a Milorada Pupovca da se iščitati da u drugom krugu predsjedničkih izbora njegovu potporu ipak ima Zoran Milanović. Pupovac je u razgovoru za srbijanski Pink TV komentirao rezultate prvog kruga izbora te je istaknuo da je pobjedu odnio kandidat koji zagovara normalnost, toleranciju i koji poručuje da je rat završen te da treba graditi mir. Milanovićeve poruke Pupovac smatra vrlo važnima te je poručio da će u drugom krugu sve ovisiti o tome kako će se Milanović ponašati.

Zoran Milanović u društvu supruge glasovao na predsjedničkim izborima

Komentara 154

HR
hrza
10:39 24.12.2019.

Da li računa na nas gradjane slučajne države?

BA
bakulušić
10:38 24.12.2019.

Zgodno je promatrati ovaj sukob na ljevici.

OO
oo8787
12:39 24.12.2019.

Cijeli domoljubni dio Hrvatske se treba ujediniti i sprječiti povratak crvenih kmera na vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije