Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Milanović preuzeo odgovornost za 'nesporazume između SDP-a i Katoličke crkve'

26.01.2009.
u 14:32

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izrazio je danas spremnost na dijalog s vjerskim zajednicama, poručivši kako preuzima punu odgovornost za ranije nesporazume između njegove stranke i Katoličke crkve.

- U dijalogu kojem stremimo znalo je biti i nekih nesporazuma i gluhih kanala pa, ako ih je bilo, a naročito s Katoličkom crkvom, onda ja osobno, uime stranke, preuzimam odgovornost za to i učinit ćemo sve da se dijalog nastavi - poručio je Milanović s okruglog stola što ga je SDP-ov savjet za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav upriličio u povodu Dana vjerskih sloboda.

Milanović je naglasio kako je SDP, kao velika stranka, stranka svih hrvatskih građana, koja je svjesna da velik dio njezinih članova i birača, kao i većinu u hrvatskom društvu uopće, čine upravo vjernici.

- Ako je bilo nekih nesporazuma, ako je bilo pogrešnih tumačenja politike i svjetonazora SDP-a, onda ja kao predsjednik stranke preuzimam odgovornost za to. Od danas ih više definitivno neće biti - poručio je Milanović, koji je današnji okrugli stol nazvao "simboličkim otvaranjem dijaloga".

Na dijalog je pozvao i katolički teolog Ivan Grubišić, koji je poručio kako bi se različite konfesije trebale okupiti oko duhovnosti, a ljude vrednovati po moralnom habitusu.

Glavni rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israela Kotel Da Don upozorio je da zakonodavac često ne vodi računa o potrebama vjerskih zajednica, navodeći da je s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice Šefkom Omerbašićem u posljednji tren u Zakon o poljoprivredi uspio progurati odredbu po kojoj se obredno klanje smatra izuzetkom i na njega se ne primjenjuje obveza omamljivanja životinja.

Superintendent Protestantske reformirane crkve Jasmin Milić požalio se, pak, na diskriminaciju, ustvrdivši da tajnik Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama često daje neutemeljene preporuke, pa njegova zajednica, iako je riječ o najstarijoj reformističkoj crkvi u Hrvatskoj, ne može sklopiti ugovor s Vladom.

- Iako sam osobno protiv vjeronauka u školi, želim da moja djeca imaju ista prava kao i druga - rekao je Milić, koji se požalio da članovima njegove crkve država ne priznaje brakove, te da zajednica ne može povući novac iz državnog proračuna namijenjen vjerskim zajednicama.

Požalio se i na, kako je rekao, neodgovoran medijski tretman rata u Gazi, ističući da to nije bio rat između Židova i muslimana, kako se željelo prikazati.

Islamski teolog Mirza Mešić založio se, pak, za sustavnu edukaciju o islamu, jer u društvu vladaju predrasude da je ta vjera kroz povijest širena silom te da su muslimani teroristi. Hrvatsku je istaknuo kao primjer odnosa moderne europske države prema islamu, ali i primjer odnosa islamske zajednice prema europskim vrednotama.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije