Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'To ne može biti praznik svih'

Milanović nije položio vijence na Tuđmanov grob: 'Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram'

Zagreb: Državni vrh položio vijence na grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/20
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.05.2020.
u 10:00

Predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković zajedničke su vijence položili na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u subotu nakon polaganja vijenca na  groblju Mirogoj u povodu Dana državnosti, kako on obilježavanje Dana državnosti ne bojkotira, već da je riječ o predizbornom skupu i obećanju jedne političke garniture koju oni sad ispunjavaju. 

"Ovo je predizborni skup. Ja ne bojkotiram. Ovo je obećanje jedne političke garniture koji oni sad ispunjavaju. Po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma i volje većine u ovoj zemlji", rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je da je na današnji dan prije 30 godina demokratskim načinom konstituiran višestranački Sabor u kojem je apsolutnu većinu imala politička opcija za koju je glasala relativna manjina hrvatskih građana. 

"To ne može biti praznik svih. Tu je bilo i drugih opcija. To isticati kao blagdan hrvatske državnosti je jako pretenciozno. Trebate naći nešto za početak što nikome ne smeta. Kad kažem nikome, nekakvoj velikoj većini", tvrdi je Milanović, dodavši da je Dan pobjede puno važniji od 30. svibnja, ali i da je na referendumu za neovisnost glasao praktički svatko u Hrvatskoj.

Upitan zašto onda obilježava ovaj dan, odgovorio je da ga obilježava radi mrtvih

"To je onaj minimum koncilijantnosti i obzira koji ću uvijek pokazati jer to je ipak odluka koju je donio Sabor, ali Sabor, kao što znamo, može sa žeton većinom donijeti bilo kakvu odluku. To sam govorio prije pola godine, to je moj stav i ja ga taj ovaj način izražavam", poručio je Milanović.

Na Mirogoju nije s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Također je potvrdio da neće ići u nastavak programa obilježavanja. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković opetovao je u subotu, na Dan državnosti, kako je opravdano taj dan slaviti 30. svibnja, jer je to bio korak Hrvatske ka neovisnosti i demokraciji, a izjave predsjednika države Milanovićao o tom datumu, nije želio komentirati.

 „Opravdano je da ponovno, baš 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti, to je bio korak ka slobodi, neovisnosti, samostalnosti, početak borbe za slobodu, demokraciju, za neovisnu Hrvatsku“, rekao je Jandroković novinarima na zagrebačkom Mirogoju gdje je državni vrh položio vijence.

 Nije komentirao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je 30. svibnja HDZ-ov privatluk, a ne Dan državnosti.

 „To su njegove odluke, ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo pretvarati u polemiku sa predsjednikom Republike“, rekao je predsjednik Sabora ustrajavajući da 30. svibnja zaslužuje biti Dan hrvatske državnosti.

 „Na današnji dan sjećam se tog važnog datuma iz hrvatske povijesti, koji po mojem mišljenju zaslužuje biti Dan državnosti, sjećam se hrvatskih branitelja i predsjednika Tuđmana i nadam se da će to postati opće mjesto i da će i predsjednik Republike, sukladno zakonu prihvatiti obilježavanje ovoga dana na odgovarajući način“, rekao je.

FOTO Državni vrh položio vijence na groblju Mirogoj

Zagreb: Državni vrh položio vijence na grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata
1/13

 Nije izravno odgovorio na upit vodi li Milanović parlamentarnu kampanju, umjesto SDP-a.

 „U predstojećoj kampanji, naši politički suparnici su političke stranke koje bi željele doći na mjesto HDZ-a, a neće uspjeti, a predsjednik Republike treba biti predsjednik svih hrvatskih građana“, naglasio je Jandroković.

Komentara 227

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
10:11 30.05.2020.

Milanović uopće ne razumije ulogu i funkciju predsjednika države. On može kao privatna osoba imati bilo kakvo mišljenje o bilo čemu, ali kao predsjednik države mora poštivati Hrvatski Ustav i zakone koje donese Hrvatski Sabor. Ako je Hrvatski Sabor donio odluku da je danas Dan državnosti, onda on to mora poštivati dok se taj zakon ne promjeni, što god on privatno mislio o tome!!!!

Avatar rondo
rondo
10:19 30.05.2020.

Ako Predsjednik države ne poštiva zakone države kojoj je na čelu, zašto bi bilo tko drugi trebao poštivati bilo koji drugi zakon? Prestajem plaćati porez, ne sviđa mi se porezni zakon!

Avatar Sutjeska koalicija
Sutjeska koalicija
10:11 30.05.2020.

Lik se u kampanji predstavljao normalnim. Što smo do sada od njega doživjeli: cirkus od inauguracije i izvedbe himne, cirkus od Ureda predsjednika i uklanjanja bisti, cirkus na komemoraciji u Jasenovcu, cirkus na obljetnici u Okučanima, cirkus na obljetnici ustroja Hrvatske vojske, cirkus od Dana državnosti...već šesti nezreli ispad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije