Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija

Milanović: Nema se što EK miješati u spor sa Slovenijom

Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
01.10.2015.
u 17:35

“Granični sporovi članica nisu u nadležnosti Bruxellesa”

Dan nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uputio pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću te njegovom slovenskom kolegi Miri Ceraru u kojem izražava zadovoljstvo što arbitražni sud u slučaju razgraničenja dvije države nastavlja s radom nakon što je ponovno konstituiran imenovanjem dvojice arbitara na upražnjena mjesta “hrvatskog” i “slovenskog” suca, iz hrvatske je Vlade danas  u Bruxelles poslan oštar odgovor.

Možda i kaznena djela

Kako se doznaje, iz Vlade je predsjedniku EK Jean-Claudu Junckeru poručeno kako ne postoji pravna osnova za angažman Europske komisije u ovom slučaju te da Komisija ne bi trebala biti uključena ni u ovaj, kao ni u jedan drugi od brojnih graničnih sporova između država članica. Određivanje granica ne pada pod nadležnost Europske komisije te bi se Komisija tako trebala i ponašati, a ni jedan od graničnih sporova nema utjecaja na primjenu EU zakona.

Kako se doznaje, predsjednika Europske komisije iz Banskih dvora su podsjetili na hrvatsku poziciju te da je cijeli pravni proces kontaminiran namjernom, nezakonitom, nemoralnom i neetičnom postupanjima jedne od stranaka, Slovenije. Napominje se da je ta postupanja Slovenija prešutno priznala, tako što su akteri – slovenska zastupnica Simona Drenik te arbitar Jernej Sekolec – povukli iz arbitraže te nisu ni pokušali opovrgnuti optužbe.

U pismu iz Zagreba se navodi da postupci slovenske strane možda čak predstavljaju kaznena djela.

Ponavlja se kako se Hrvatska jednoglasnom odlukom Sabora povukla iz Arbitražnog sporazuma, ali se i naglašava kako je hrvatska strana odmah ponudila Sloveniji da se pronađe alternativno rješenje, što je ova odbila.

Pismo koje je izazvalo reakciju hrvatske strane uz predsjednika Europske komisije Junckera potpisuje i potpredsjednik Komisije Frans Timmermans. U njemu se jasno kaže kako EK podržava Arbitražni sud te kako smatraju da sam proces ima mehanizme za rješavanje nastalih problema te da će obje strane podržati odluke Suda. To je u interesu obje strane i u interesu nesmetane primjene EU zakona, kažu iz Bruxellesa.

Kako se pak doznaje, EK je u pismu granični spor između Hrvatske i Slovenije čak nazvala – sukobom.

Sud nastavlja rad

Unatoč tomu što se Hrvatska povukla iz arbitražnog postupka i sporazuma, sud – za sada – nastavlja s radom. Predsjednik Arbitražnog suda Gilbert Guillaume imenovao je Norvežanina Rolfa Einara Fifea kao “slovenskog”, a Švicarca Nicolasa Michela kao “hrvatskog” arbitra.

>> Europska komisija: Arbitraža će se nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasuje povlačenje

>> Haaški sud imenovao nove predstavnike Hrvatske i Slovenije u arbitražnom postupku

Komentara 34

Avatar delminium
delminium
17:48 01.10.2015.

u moru budalaština zoran milanović napokon dao izjavu koja je normalna i primjerena funkciji koju nije ničim zaslužio

DU
Deleted user
17:46 01.10.2015.

Ovaj odgovor Milanovica EK podrzat ce lijevi i desni.Napokon nesto pravo.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:52 01.10.2015.

Milanović se uživio u ulogu Orbana, samo ne kuži da je Orban "teška" desnica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije