Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NISAM ZAPRIJETIO'

Milanović: Nazvao me glavni tajnik i riješeno je sve u pola minute. To je fusnota, ali za nas je to Big Foot

Zoran Milanović
Tomislav Miletic/PIXSELL
14.06.2021.
u 13:32

– Priklanjamo se praktički svemu što stoji u communiquéu i s time ne samo da nemamo problema nego to podržavamo – rekao je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović na ulasku na summit NATO-a u Bruxellesu dao je kratku izjavu novinarima, odgovarajući na pitanja dopisnice HTV-a Jasne Paro.

Riječ je o njegovoj borbi oko spominjanja Bosne i Hercegovine u završnoj deklaraciji summita, o čemu smo pisali jutros:

– Prvo ne volim riječ zaprijetio, nisam zaprijetio, ali nakon šest dana ignoriranja i potpune gluhoće na našu molbu da se u završnoj deklaraciji uopće spomene Daytonski sporazum kao osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine, morali smo reći da ćemo se suprotstaviti konsenzusu. I razgovarao sam, nazvao me glavni tajnik oko 15 sati jučer i to je riješeno u pola minute. Što govori samo za sebe da je to trebalo biti riješeno puno ranije. Ali da, trebalo je šest dana dok nismo uspjeli isposlovati da se u završnu deklaraciju u pasusu o BiH uopće spomene Dayton Peace Accords kao osnova funkcioniranja. To je mala stvar za ovaj summit. Vrlo marginalna, to je fusnota, ali za nas to je Big Foot – rekao je Milanović. 

Hrvatski stav o ostalim dijelovima deklaracije koju se lideri spremaju podržati danas na summitu je sljedeći:

– Priklanjamo se praktički svemu što stoji u communiquéu i s time ne samo da nemamo problema nego to podržavamo. Tu se događaju nekakve promjene, i osobne naravi, Amerika ima novog predsjednika. To je samo po sebi velika promjena. Ne bi tako trebalo biti, ali jest. A sve ovo drugo, uz neke nijanse, Hrvatskoj je prihvatljivo, barem meni kao šefu delegacije – odgovorio je predsjednik RH.

Na pitanje hoće li imati priliku za kratki susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, kojemu je bio domaćin u Hrvatskoj kao američkom potpredsjedniku u doba kad je bio premijer, Milanović je odgovorio:

– Ne vjerujem da ćemo razgovarati jer ovo je sve našpanano u pet minuta. To je bilo prije šest godina, da, bio sam mu kratko i domaćin, ali mislim da on ima važnijeg posla – rekao je predsjednik Milanović. 

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar Mamlazac
Mamlazac
14:30 14.06.2021.

Dok se nije mjesao sve je bilo u redu , sad ispada i "NATO ga se boji" . Pad s patrije bio sudbonosan..

Avatar Dokman
Dokman
14:18 14.06.2021.

Zašto nije spomenuta konstitutivnost Zoki? Pa Dayton sam po sebi ne znači ništa, već su ga mijenjali na štetu Hrvata. Spinovi...

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
14:59 14.06.2021.

Pa koja je ovo lažovčina to nisu istine !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije