Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova izložba

Milanović na izložbi Hrvatska svijetu: Odlična je, sviđa mi se ideja i realizacija

Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović obišao izložbu "Hrvatska svijetu"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/22
25.02.2021.
u 15:42

Preporučio bih svima da je posjete - kazao je predsjednik

Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića oduševila je Večernjakova izložba "Hrvatska svijetu". U društvu glavnog urednika Večernjeg lista i autora izložbe Dražena Klarića, Milanović je gotovo sat vremena razgledavao postav koji se u Meštrovićevom paviljonu može obići do 15. svibnja i poslušao izlaganje kustosice dr.sc  Anite Ruso, autorice koncepta ove multidisciplinarne izložbe čiji je cilj brendirati znamenite hrvatske umjetnike i znanstvenike koji su svojim izumima promijenili svijet.

Zaintrigirali su ga aktovi studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti među kojima je ilustriran rad dubrovačkog liječnika Gjure Armena Baglivija iz 17. stoljeća čija su djela utjecala na razvoj kliničke medicine. Pažnju mu je privukao i Puljanin Herman Potočnik Noordung kojeg nazivaju i prvim svemirskim arhitektom. Predsjednik Milanović u šali je pak dometnuo kako ga na fotografiji podsjeća na ruskog pisca Mikhaila Bulgakova. 

VIDEO: Predsjednik Milanović na Večernjakovoj izložbi "Hrvatska svijetu": Svakom preporučam izložbu, odlična je!"

 

Predsjedniku se obratio i dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak koji ga je uputio u lik i djelo manje poznatog hrvatskog slikara Slavka Kopača. On je sredinom 20. stoljeća u Parizu prijateljevao s velikim francuskim pjesnikom nadrealistom Andreom Bretonom, a kritičar Michel Tapié ga navodi kao jednog od začetnika apstraktnog pravca Informel. Dojmila ga se  nadrealistička fotografija Dore Maar, možda najvažnije žene europske avangarde čiji je otac, arhitekt Josip Marković bio Hrvat.

Oduševile su ga i skulpture Tarara Hrvata, djelo kipara Marina Marinića iz ciklusa 'Mi, Hrvati' koji prikazuju novozelandski narod Tarara, nastao miješanjem dalmatinskih doseljenika s autohtonim Maorima. 

- Izložba je odlična. Preporučio bih svima da je posjete. Sviđa mi se ideja i realizacija - kazao je na izlasku Milanović te dodao da za dvoje, troje znanstvenika uvrštenih na izložbu ni sam do sada nije čuo. Svidjelo mu se i što je na njoj prisutno i nekoliko žena. 

Zagreb: Predsjednik Zoran Milanović obišao izložbu "Hrvatska svijetu"
1/22

- Mogli ste uvrstiti i Einesteinovu suprugu, matematičarku Milevu Marić. Ona je bila prva generacija ženskog smjera u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu - naveo je Milanović. 

- Tu smo nekad kao djeca gledali partizansko oružje, sad je sofisticiranije - zaključio je. 

Dodajmo kako je Hrvatska svijetu multidisciplinaran je izložbeni projekt nastao na temelju ideja i istraživanja Večernjeg lista ukoričenih u specijalno izdanje Hrvati koji su mijenjali svijet. Riječ je o izložbi nacionalnog značaja čiji je cilj revitalizirati pojedince s naših prostora koji su nesebičnim radom i trudom promijenili svijet na bolje kroz razne discipline stvaranja i izražavanja.

Premda se Hrvatska može podičiti zavidnom brojkom ljudi koji su ostvarili značajne znanstvene rezultate i dosegli vrhunce umjetničkog izričaja na lokalnim i nacionalnim razinama, na izložbi Hrvatska svijetu odabrani su samo oni pojedinci čije je djelovanje imalo konkretnog utjecaja na globalnu povijest čovječanstva. Sveo o izložbi možete pročitati OVDJE.

Komentara 9

SL
slavenZadravec
20:03 25.02.2021.

Izložba je ok, jedino što su pohrvatili dobru polovicu velikana. Doduše, tako se radi od devedesetih pa je možda u tome poanta izložbe - hrvatizacija za sve, a posebno mrtve koji se ne mogu braniti.

Avatar TheJack
TheJack
19:02 25.02.2021.

Putnik, ne lupaj.

VA
vadis1
17:49 25.02.2021.

Koliko ima ne Hrvata sto ih Hrvatska svojata??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije