Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
primopredaja vlasti

Milanović: Moji suradnici nisu kamikaze koji će se 'ubiti' za mene

zoran milanović, jadranka kosor, tomislav saucha (1)
Marko Prpić/PIXSELL
23.12.2011.
u 18:20

Ukinut ćemo zabranu okupljanja na Markovu trgu i smanjiti PDV u turizmu - najavio je premijer Zoran Milanović.

Milanović je u svome prvom premijerskom intervjuu za Novu TV kazao da će biti smanjenja stope PDV-a u turizmu, no temu PDV-a općenito nije želio komentirati rekavši da će javnost biti obaviještena na vrijeme.

Napomenuo je tek da je logično ako se u nekom segmentu stopa smanjuje, da se u nekim drugim segmentima povećava.

Novi premijer kazao je i da će se Vlada boriti da u novčanicima građana bude novca kao i do sada.

– Proračun će biti manji nego prošle gore, ovako više ne možemo. No, isključujemo ukupno povećanje poreza. Štitit ćemo standard najnezaštićenijih skupina, ljude kojima je najteže – kazao je Milanović.

Na pitanje jesu li upravo Čačić i Linić zaduženi za bolne rezove, a sam premijer za lijepe državničke govore, premijer Milanović za Hrvatsku televiziju kazao je sljedeće:

– Moji suradnici nisu kamikaze koji će se ubiti za mene. Svatko ima svoj stil, pa tako i Čačić i Linić imaju svoj stil, a ja svoj.

Ukinut će zabranu okupljanja na Markovu trgu

Milanović je ustvrdio kako će prvi potez nove Vlade biti proračun, no, nije kazao kome će prilikom rezanja uzeti. Dodao je i da se ne boji mogućeg nezadovoljstva i građanskih nemira nakon toga.

- Ne bojim se nemira. Ukinut ćemo zabranu okupljanja na Markovu trgu. Ako netko ima potrebu da prosvjeduje, neka dođe. Neka izrazi svoje nezadovoljstvo - kazao je.

Također, pozvao je sve da podrže projekt ulaska u EU, a referendumsko pitanje nazvao je "milenijskim pitanjem".

– Beneficije ulaska u EU su velike – rekao je Milanović najavivši ulaganje u energetiku i infrastrukturu (željeznice i ceste), privlačenje stranog kapitala, smanjenje nezaposlenosti i daljnji razvoj turizma.

 

>>Potpredsjednici Hrvatskog sabora Kosor i Šeks položili prisegu

>>Premijer Zoran Milanović i ministri položili prisegu kao članovi Vlade

>>Novi članovi Banskih dvora – Milanovićevih 21

>>Novom premijeru čestitali čelnik Europske komisije i Angela Merkel

Kosor predala Milanoviću ured premijera u manje od dvije minute

 Primopredaja vlasti između Jadranke Kosor i Zorana Milanovića odigrala se danas u 18 sati u Baskim dvorima, u prostoriji ureda predsjednika Vlade. Bivša premijerka s velikim brošem stiliziranoga grba HDZ-a, došla je prva. Pred brojnim fotoreporterima, snimateljima i novinarima, sa stola je podigla ogromnu knjižurinu naslova "Izvješće o radu Vlade Republike Hrvatske u mandatu predsjednice Jadranke Kosor".

- Kao što vidite, ima se što za pročitati, a toliko je teško da može poslužiti kao oružje - našalila se Kosor pred novinarima.

Minutu kasnije u ured je ušao i novi premijer Zoran Milanović, kojemu je Kosor zaželjela dobrodošlicu i kazala mu: "Želim vam da služite Hrvatskoj kao što sam joj i ja služila". Zatim mu je pokazala Izvješće o radu njene Vlade i kazala mu da se unutra nalazi baš sve što su njena Vlada i sva ministarstva radili za njenog mandata. Izrazila je nadu da će nova Vlada dovršiti otvorene projekte koji su opisani u tom Izvješću, a koje je započela ona osobno i njezini ministri.

- Vjerujem samo da je sve što unutra piše vjerodostojno, čak i ako nije sve baš najbolje, jer upravo se u tome razlikuju ozbiljne od neozbiljnih država - rekao je Milanović nakon što mu je Jadranka Kosor prezentirala i drugu, puno tanju knjigu naslova "Stanje javnih financija".

Sam je susret trajao ne više od dvije, tri minute - kratko su se pozdravili, Kosor je izašla, a Milanović je ostao odgovoriti na par novinarskih pitanja. Je li vas strah što piše u tom izvješću o javnim financijama, pitali smo premijera, na što je on ponovio da se nada da je sve što unutra piše točno, bez obzira jesu li brojke sjajne ili nisu.

- Vrijeme je za zaokret. Morat ćemo smanjivati proračunske rashode, povećati prihode, smanjiti deficit, trošiti samo ono što imamo, i ići u jako mali dug - rekao je Milanović.

Odgovarajući na pitanje kako ga se dojmi njegov novi ured (inače, pločica na kojoj piše "Ured predsjednika Vlade Zorana Milanovića" već je stajala na vratima, nap. a.), Milanović je rekao da mu je ta prostorija već otprije poznata jer je više puta u njoj boravio kao političar ali i kao diplomat. Inače u prostoriji gdje se odigrala primopredaja vlasti svojedobno se sastajao uži kabinet Vlade Ivice Račana.

Iako se najavljivalo da bi prva sjednica Vlade mogla biti održana, simbolike radi, 3. siječnja, Milanović je rekao da će se Vlada sastati već idućeg tjedna, najvjerojatnije u četvrtak.

U pratnji dosadašnje premijerke bila je Martina Banić, predstojnica njena ureda, te Andrea Gabrijel, zamjenica tajnice Vlade. Milanović je došao u pratnji svojeg šefa ureda Tomislava Sauche, potpredsjednika Vlade Nevena Mimice, te buduće glasnogovornice Vlade Ivane Grljak.

Čačićev prvi zadatak - rješavanje nelikvidnosti

U svoje Ministarstvo gospodarstva novi ministar i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić došao je u pratnji sad već bivšeg ministra Đure Popijača nešto iza 18 sati. Društvo su im pravili ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Dobro raspoložen nakon napornog dana, Čačić je novinarima kazao da će mu prvi zadatak biti rješavanje problema nelikvidnosti.

– Tri su osnovne stvari koje moramo odmah napraviti, država mora platiti što duguje, mora raščistiti registar dugova i otpisati ono što je nenaplativo i na kraju mora preuzeti odgovornost velikog vjerovnika. Bivša vlada je tu nešto počela raditi, ali nije puno napravila – kratko je kazao ministar gospodarstva dolazeći prvi put na svoje novo radno mjesto.

Dobro raspoloženi Karamarko i Ostojić došli u istom automobilu

Primopredaja vlasti u Ministarstvu unutarnjih poslova započela je oko 18 sati, kada su ondje pristigli sada već bivši ministar Tomislav Karamarko i njegov nasljednik Ranko Ostojić.

Kako je rečeno kada su došli, obavit će formalnost primopredaje, a o načinu funkcioniranja ministarstva u mandatu Ranka Ostojića bit će više riječi sljedećeg tjedna kada će novi ministar imati i prvi sastanak sa svojim najbližim suradnicima.

Kalmeta nahvalio Komadinu

Dosadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta čestitao je svojemu nasljedniku Zlatku Komadini, poželjevši mu također uspjeh u obavljanju posla, tijekom primopredaje vlasti u "Kockici" na zagrebačkom Prisavlju.

Na čelo ministarstva došao je čovjek s velikim iskustvom u politici, ali i ljudskim kvalitetama, istaknuo je Kalmeta, koji je s donedavnim primorsko-goranskim županom razgovarao o ustroju Ministarstva, financijskim obvezama u narednom razdoblju i drugim otvorenim pitanjima kao što su postupci dodjele koncesija za Zračnu luku Zagreb, brodogradilišne luke, luke nautičkog turizma i trajektne linije.

Komadina je Kalmeti zahvalio na korisnim savjetima, a darovao mu je i kristalnu kocku s grbom županije na čijem je čelu bio više od deset godina.

Komentara 210

OB
-obrisani-
19:08 23.12.2011.

Zorane,...narod ce imati strpljenja i snage za reforme samo ako mu vratis satisfakciju, a vratiti im mozes samo ako pozatvaras bandu.

OB
-obrisani-
22:52 23.12.2011.

Milanović: Moji suradnici nisu kamikaze koji će se \'ubiti\' za mene Ako nisu kamikaze sta ce mu blindirano auto ?

OB
-obrisani-
19:07 23.12.2011.

po slici se vidi . ko je iz...Zagreba....a tko sa....Papuka....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije