Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI NA TERENU

Milanović kreće iz Pule, predsjednica iz Dubrovnika

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
22.11.2019.
u 10:09

Od ponoći teče rok od 12 dana u kojemu kandidati za predsjednika države moraju prikupiti 10.000 potpisa za potvrdu kandidature

Rok od dvanaest dana u kojem svaki kandidat za predsjednika države mora prikupiti 10.000 potpisa za formalnu potvrdu svoje kandidature teče od ponoći. To znači da će se svi potencijalni kandidati i njihove što stranačke vojske, što grupe volontera od danas ponovno uputiti na teren, ali i da se intenziviraju pripreme za izbornu kampanju koja i službeno počinje 6. prosinca.

Povezati sjever i jug

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počet će je iz Dubrovnika jer taj grad, baš na prvi dan početka službene kampanje, slavi Dan dubrovačkih branitelja s obzirom na to da su tog dana srpski agresori izveli najžešći napad na Dubrovnik. Predsjednica, doznajemo, simbolički želi i naznačiti kako ulaskom u kampanju iz Dubrovnika, kao i s Prevlake, želi povezati jug i sjever Hrvatske. Tijekom službene kampanje imat će 21 izborni skup, od toga 17 manjih u svakoj županiji te četiri velika skupa u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

VIDEO: Kolinda Grabar-Kitarović objavila svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima

Stranačku klauzuru, prije početka službene kampanje, predsjednica će s članovima HDZ-a održati 30. studenoga u Zagrebu, a tijekom kampanje imat će i četiri donatorske večere u četiri velika grada. U njezinu timu upravo dogovaraju da Kolindu Grabar-Kitarović u utrci za drugi mandat podrže i određeni nezavisni župani i gradonačelnici, ali i neki ugledni sportaši, kulturnjaci, poduzetnici te glumci.

Potpise će za predsjednicu prikupljati 4000 registriranih volontera, a u HDZ-u će pokušati dostići brojku od 330.000 potpisa, koliko je za predsjednicu prikupljeno prije pet godina.

Milanović svih dvanaest dana prikupljanja planira biti na terenu i razgovarati s građanima. I sam će biti na štandovima na kojima će se prikupljati potpisi, a osim SDP-a u taj posao uključeno je i ostalih 12 stranaka koje su mu dale potporu u kandidaturi. Nije isključeno da će u kampanji dobiti potporu i od nekih jakih nestranačkih pojedinaca.

VIDEO: Zoran Milanović potvrdio kandidaturu

Natjecanje u prikupljanju što većeg broja potpisa ne zanima ih i to drže formalnošću. Puno im je važniji kontakt i druženje s građanima, kao i priprema službene kampanje u kojoj će, doznajemo, Milanović održati još nekoliko motivacijskih skupova poput onoga u zagrebačkoj Tvornici kulture, i to u nekoliko većih gradova u Hrvatskoj. U kampanji Milanović neće angažirati estradnjake i sportaše poput aktualne predsjednice, ali i Miroslava Škore.

Obilazak Hrvatske

Za Škoru će se potpis u prvom tjednu moći dati na 200-tinjak mjesta u Hrvatskoj, a sve počinje u Zagrebu. Za to imaju oko 5000 volontera koje će kasnije angažirati kao promatrače na biračkim mjestima. Tijekom prikupljanja potpisa Škoro planira obići cijelu Hrvatsku.

Volonteri će prikupljati potpise i za kandidata Mislava Kolakušića. Za izbore za Europarlament prikupili su mu 22 tisuće potpisa, tako da u njegovu stožeru drže da ni ovaj put neće biti nikakvih problema da se dostigne brojka od deset tisuća. Ni Kolakušić nema namjeru bildati broj potpisa i onog trenutka kad dođe do 15-ak tisuća, prestat će s prikupljanjem jer nemaju namjeru iscrpljivati ljude bez razloga. Potpise će prikupljati u svim županijama i većim gradovima osim Ličko-senjske županije, u kojoj za sada nemaju volontera.

U kampanji će se oslanjati na Facebook-stranicu Građani za Mislava Kolakušića, koja ima oko 156 tisuća pratitelja, dvije web-stranice, a nadaju se i sučeljavanjima s ostalim kandidatima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije