Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.09.2014. u 12:00

Do parlamentarnih je izbora više od godinu dana i Vlada je dužna raditi do kraja mandata.

Najvažnije što nam je premijer poručio prezentirajući u Saboru stanje nacije jest ono, kako se odmah složila većina analitičara, o čemu nije rekao ni slova. Naravno da je Zoran Milanović u prvi plan stavio sve pozitivne trendove, od manjeg broja nezaposlenih, nešto većeg izvoza, industrijskog rasta...., a da se nije zadržao na padu BDP-a ili potpunom izostanku investicija. Problem je, međutim, što u širokom luku zaobilazi reforme i još nas pravi ludima pa manevar izbjegavanja ključnih problema pakira u politiku socijalne osjetljivosti. – Moju vladu i mene neprestano se optužuje da nismo dovoljno hrabri za poduzimanje radikalnih reformi. Nismo hrabri zato što iz državne uprave i javne službe nismo smjesta otpustili više desetaka tisuća zaposlenih... Ja to ne shvaćam kao hrabrost! Nikad neću pristati na to da se društvena bešćutnost naziva hrabrošću – poručio je Milanović. Naravno da nam ne treba bešćutan premijer i da ne očekujemo da ljude izbacuje na cestu.

Ne radi se, međutim, o pitanju socijalne osjetljivosti, nego o tome da Vlada ni nakon tri godine na vlasti nema ideju kako riješiti problem glomazne i neučinkovite državne uprave i javnih službi. A upravo je funkcionalna državna administracija jedan od bitnih preduvjeta za stvaranje povoljnih uvjeta za ulaganje i poslovanje u Hrvatskoj. Nije, primjerice, stvar samo u tome kolike ćemo poreze plaćati, nego i u tome kako će se provoditi porezna politika. Trenutačno to izgleda tako da su svi službenici po uredima Porezne uprave upregnuti kako bi naplatili poreze. Blokirati će vam račune i zapečatiti ured ako nanjuše i najmanji dug, ali zato po pet, šest i više mjeseci ne rješavaju zahtjeve da se ljudima kojima je pao opseg posla smanji akontacija na PDV. E, pa pitam premijera možemo li tu govoriti o bešćutnosti?

Nije riječ, kako imputira Milanović, o zahtjevu da se radikalnim potezima stvaraju novi redovi na burzi. Govorimo o državnom aparatu koji mora postati učinkovitiji, manji, a time i jeftiniji.

Ali kako će se Vlada primiti toga ako nije mogla izaći nakraj ni s čistačicama? Zbog galame koja se digla u javnosti odustalo se od outsourcinga i gurnula priča o spin off-u – golemoj državnoj tvrtki za zbrinjavanje svih spremačica, kuhara i konobara koji primaju plaću iz proračuna. Nakon što se mjesecima ništa nije poduzimalo, odjednom se odustalo i od toga, pa se ide na treće rješenje koje znači da se neće ništa dirati, nego će se broj zaposlenih na održavanju i čišćenju smanjivati prirodnim odljevom.

Sve to skupa nije rješenje niti se u tome nalazi ikakva socijalna politika. Vlada je nesigurna i neodlučna, i zato se događa da se povuče pred prvom jačom kritikom. A galamdžija će biti uvijek. Sjetimo se samo koliko je bilo kritike na stažiranje za 1600 kuna. Na ministra Miranda Mrsića se nabacivalo drvljem i kamenjem, da bi se sada svi složili kako je to jedan od boljih projekata.

No, trebalo je neko vrijeme trpjeti udarce po leđima dok model prvog posla nije zaživio. A Milanović se ponaša kao da je već počela kampanja za parlamentarne izbore i ne želi povući ni jedan potez koji bi u prvoj rundi isprovocirao žešći otpor i kritike.

Hrvatska, međutim, nema vremena za takve kampanje. Do parlamentarnih izbora je više od godinu dana, i Vlada je dužna raditi do kraja mandata. Nema nikakvog opravdanja da se makar ne pripremaju reforme. U redu je što Milanović neće otpuštati ljude iz državnih službi, ali nije u redu da državne službenike i namještenike i dalje drži u posebnoj kategoriji zaposlenika. Zašto se, recimo, na njih ne primijeni Zakon o radu po čijim pravilima zasnivamo radni odnos i dobivamo otkaze svi mi koji nismo na državnim jaslama?

Državna administracija samo je jedan od primjera nužnih reformi od kojih Vlada bježi. Školstvo i zdravstvo su zapeli u lošim kadrovskim rješenjima, a o regionalizaciji Hrvatske nema smisla niti govoriti.

>> Milanović: Karamarko je govorio kao šef statistike u Sovjetskom Savezu

Komentara 11

MX
MXLCLGTG
14:25 27.09.2014.

kako sada zar oni ne rade marljivo i za drzavu pa i ptice znaju vise da Milanovic i Josipovic kompletan Mandat studiraju rezultate svoga rejtinga,ali ima tu nesto sto je mnogima promaklo kad Milanovic sinoc na HTV izjavi da ce on odnosno oni pobijediti na ovaj ili onaj nacin pa me jako interesuje na koji to on nacin misli ovo ili ono izborima ili necim drugim,jer to se moze protumaciti na veoma los nacin,pa bi zamolio premijera da na istoj toj tv objasni narodu koji je to ovaj ili onaj nacin.,ali posto je on otiso u USA na tulumarenje trebo bi ga neko zamoliti da to objasni sta je mislio reci.

MR
midnight rose
15:50 27.09.2014.

ova nesposobna Vlada mora čim prije otići s vlasti i tek onda nam može krenuti na bolje! Ajde Milanoviću nemoj više prodavati maglu nego se makni s vlasti.... više ti nitko ništa ne vjeruje!

VA
vadis
14:26 27.09.2014.

Hrvatskoj su potrebne temeljite reforme, bez njih nema napretka. One ce biti bollne, ali svake reforme su bolne. SDP je nesposoban, Milanovic je nesposoban, i sto sad? Jedina uzdanica je HDZ, ali i oni ne uljevaju nadu, gdja. Dalic ih je napustila radi nespremnosti sprovodjenja reformi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije