Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIO DATI SUGLASNOST

Milanović: HV ne može u misiju obuke jer Ukrajina nije saveznica

Zagreb: Na primopredaji Black Hawka Milanović i Banožić bez pozdrava i pogleda
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
22.11.2022.
u 20:30

Milanoviću je prvi razlog za odbijenicu to što ministar obrane nije ovlašten tražiti prethodnu suglasnost predsjednika. Također, u nacrtu odluke ne navode se konkretne aktivnosti HV-a

Kao što je i obećao, predsjednik RH Zoran Milanović odbio je dati prethodnu suglasnost za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU kojom se organizira obuka i uvježbavanje ukrajinskih vojnika.

Time je ujedno opet zakomplicirao vanjskopolitičku poziciju Vlade RH. Dopis mu je poslao ministar obrane Mario Banožić.

Tri razloga za 'ne'

U svom obrazloženju, Milanović tvrdi da su mu nejasne i neobrazložene okolnosti sudjelovanja naših vojnika u toj misiji. Prvi razlog za odbijenicu Pantovčak vidi u tome da se predsjedniku obraća ministar obrane, koji nije ovlašten tražiti prethodnu suglasnost predsjednika. Milanović, dakle, očekuje da mu se obrati Vlada, eventualno Sabor, ne i Banožić.

Drugo, u nacrtu odluke koji je priložen ne navode se konkretno ni aktivnosti koje bi pripadnici HV-a provodili u inozemstvu niti djelovanje odnosno aktivnosti koje bi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine provodili na teritoriju RH, samo općenito. Treći je razlog što Ukrajina nije formalno navedena kao saveznica RH, a čije vojske mogu prolaziti i dolaziti na vježbe u RH, kako to stoji u Ustavu i zakonima.

"Da bi uopće došla u obzir primjena ove odredbe Ustava, mora se raditi o: a) oružanim snagama država saveznica i b) ulasku ili djelovanju takvih snaga u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima", stoji u priopćenju s Pantovčaka. Dakle, kažu, nema pravne osnove ni međunarodnog sporazuma da bi se ta stvar s Ukrajincima organizirala.

Misija obuke ukrajinskih vojnika, inače, najveća je do sada vojna misija EU, očekuje se sudjelovanje 20-ak država, a odluku o uspostavi misije za obuku 15.000 vojnika iz Ukrajine već su donijeli ministri vanjskih poslova 17. listopada. Sjedište misije je u Poljskoj i Njemačkoj, koje ionako već osiguravaju velike programe obuke Ukrajinaca. Od nečlanica EU, obuku organizira i Velika Britanija, otprije. Mađarska jedina nije glasovala za tu odluku, već je bila suzdržana, pa neće sudjelovati ni financirati misiju. Austrija će podržati misiju, ali neće aktivno u njoj sudjelovati.

Za razliku od njih, Češka se postavila vrlo proaktivno, vlada je već odobrila obuku do 4000 ukrajinskih vojnika do kraja 2023. Obučavat će se u Češkoj na mjesečnim kursevima s maksimalno po 800 polaznika u svakoj rotaciji. Trebaju se uključiti i instruktori iz EU, a Češka će angažirati svojih 55 instruktora. Češka će obavljati obuku na osnovi bilateralnog dogovora s Ukrajinom.

U misiji će sudjelovati i susjedna Slovenija s nekoliko desetaka instruktora koji bi trebali biti poslani u Njemačku, najavio je državni tajnik Ministarstva obrane Damir Črnčec. No, zasad nema planova za obučavanje ukrajinskih vojnika u Sloveniji. Španjolska ministrica obrane Margarita Robles, pak, najavila je da će Španjolska moći obučavati 2400 ukrajinskih vojnika godišnje. – Španjolska je uvijek bila saveznik koji je bio uključen u sve misije EU i razumijemo da je ova misija važna za pomoć Ukrajini – rekla je Robles.

I belgijska ministrica obrane Ludivine Dedonder najavila je da će njezina zemlja sudjelovati u misiji, a belgijska vojska specijalizirana je za razminiranje na kopnu i moru, ali spremna je pružiti i borbenu obuku. Bugarska je prijavila da će obučavati četiri od ukupno 60 ukrajinskih jedinica sastavljenih od vojnih medicinskih sestara i medicinskog osoblja. Čeka se odluka parlamenta.

Razminiranje i medicina

Vlada RH najavila je i sudjelovanje Hrvatske u misiji, a moglo se čuti da bi u Hrvatsku stiglo nekoliko desetaka ukrajinskih vojnika koji bi bili obučavani u razminiranju, ali i medicinskoj pomoći na ratištu. Vlada ne želi ništa komentirati, očito držeći sve tajnom, ali potvrđuje da su izbor tih "modula" obuke stavovi struke, dakle stava unutar HV-a.

Ministar Banožić za Milanovićevu odbijenicu kaže kako je sada potrebna dvotrećinska saborska većina za donošenje te odluke te da je siguran da će je dobiti. Ustvrdio je da ne vidi ni jedan razlog zašto je Milanović odbacio njegov dopis.

– Ovo vidim kao poligon za izbjegavanje jer je vidio da će u Saboru biti dvotrećinska većina za to da se ide u obuku – napomenuo je i dodao kako su brojni oporbeni zastupnici rekli da će podržati odluku ako to učine i druge zemlje članice EU.

– Situacija u Ukrajini je sve ozbiljnija. Moramo joj pomoći, svi znamo kako je bilo nama. Naša je obveza pomoći – ustvrdio je Banožić.

>> VIDEO Nove mjere u Hrvatskoj zbog ptičje gripe: Sva perad mora se držati u zatočeništvu

Komentara 31

PR
prajdali100
20:43 22.11.2022.

Milanović !!! Pa što smo Mi Bogu skrivili ?

PR
Propitivač
20:36 22.11.2022.

Isse, kad će izbori da ga se riješimo? Za crnog vraga bih glasao samo da ga više ne vidim u medijima

Avatar Jopa
Jopa
20:17 22.11.2022.

Kad ga čovjek pogleda vidi da mu čak u zadnje vrijeme i fizički izgled prati jezik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije