Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob interesa

Milanović: Bio sam kod prijatelja. Macan: Nema toga kad ste premijer

zoran milanović,hvar
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
08.06.2012.
u 20:00

Ne treba se odreći prijateljstva, 
ali ni besplatan premijerov blagdan u poduzetnikovoj vili nije privatna stvar

Premijer Zoran Milanović ne vidi ništa sporno u svome boravku u Villi Floriana na Hvaru u kojoj je njega i njegovu obitelj ugostio u srijedu i četvrtak vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi. Javnost pak nije bila obaviještena o boravku premijera u ljetnikovcu poznatog poduzetnika, gdje je proveo blagdan Tijelovo, a ondje je i prespavao jednu noć. U Villi Floriana premijer je donio i odluku o smjeni ministrice Mirele Holy nakon skandala s e-mailom šefu HŽ-a.

Poziv Porezne uprave

Milanović je u petak  ipak priznao da javnost ima pravo znati s kime se on druži, na koji je način povezan s tom osobom, ima li ta osoba bilo kakav poslovni odnos s njim, sa strankom i dobiva li poslove od Vlade.

– Moram još jednom reći da Emil Tedeschi i njegova tvrtka nisu bili donatori moje, odnosno SDP-ove kampanje i mogu vam reći da će to tako biti sve dok sam ja šef SDP-a – poručio je Milanović.

Da pojača uvjeravanje kako nije riječ ni o kakvom sukobu interesa, ustvrdio je da Tedeschija zna još od osnovne škole, da su dugogodišnji prijatelji i kako on ne uživa nikakvu zaštitu ove Vlade jer je, uostalom, nedavno bio pozvan u Poreznu upravu.

Boravak Milanovića s obitelji na Tedeschijevu hvarskom imanju povuklo je pitanje sukoba interesa premijera jer je besplatno boravio i noćio u luksuznoj vili. Milanović se pri tome brani da je s Tedeschijem dugogodišnji prijatelj, no neki naši sugovornici kažu da se Milanović i Tedeschi nisu intenzivno družili. Na zajedničkim ručkovima navodno su se počeli viđati tek unatrag nekoliko godina.

Iako Tedeschi i njegove tvrtke nisu donatori SDP-a, na listi donacija za prošle parlamentarne izbore nalazi se, među ostalim, ime Nevena Vrankovića, člana uprave Tedeschijeve Atlantic grupe, i to u iznosu od 30.000 kuna.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra da je ono što je rekao Milanović u izjavi o svom boravku kod Emila Tedeschija sve dobro, ali imao je oštar ton. Macan smatra da se premijer ima pravo družiti s kim hoće, samo to treba biti transparentno.

 – No u ovakvoj situaciji bolje je djelovati preventivno i objaviti gdje će taj i taj dan boraviti premijer i u kojem kontekstu. Ako se to uredno ne kaže, onda će mu imputirati stvari koje su se povlačile uz njegove prethodnike koji su se isto tako družili s poduzetnicima poput Gorana Štroka, Roberta Ježića, Damira Vrhovnika...

I to ponekad samo jednom javno, no bilo je više nego dovoljno da ih se poslije stalno povezuje – upozorava Macan.

Dodaje da su neki primijetili kako su Milanovićeve izjave u oštrini slične onima Sanaderovima kada su ga pitali o putu u Veronu.

– I Sanader je tada govorio: tko meni brani da se družim s kime ja hoću. A zna se u kakvu se aferu pretvorio taj put u Veronu. Ne vjerujem da ima osnove za takvo što i ovaj put, samo je ton podsjetio na taj poznati slučaj – kaže Macan. Podsjeća da se kod Sanaderova puta u Veronu cijela priča raspetljala kad se tražio račun za smještaj kojega nije bilo.

– Sad netko tendenciozan može povući paralelu iako to nije usporedivo. Tko je platio Milanovićev boravak na Hvaru? Političar ne može primiti dar ili uslugu vredniju od 500 kuna i nema besplatnih stvari ili usluga baš zato da se to pogrešno ne protumači – smatra Macan. Dodaje da bi za Milanovića i Holy trebao biti isti kriterij: nema privatnih ili stranačkih e-mailova ako ste ministar, pa isto tako ni prijateljskih besplatnih boravaka.

Kačan: Nije sukob interesa

– Dok je premijer, prijateljstva se, naravno, ne odriče, ali nije privatna stvar to što je proveo blagdan s Tedeschijem. Iako je to po meni benigna stvar, oporba bi ga mogla prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa da položi račune o tome tko je platio taj boravak – upozorava Macan. Predsjednik Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Mate Kačan kaže da dužnosnici ne mogu primati darove i usluge bez naknade ako ih to može dovesti do ovisnosti i obveze prema darovatelju. No, smatra da u slučaju Milanović-Tedeschi nema sukoba interesa.

Na pitanje bi li to bio sukob interesa da su se njih dvojica počela družiti tek nedavno, Kačan nije htio komentirati, kako je kazao, rekla-kazala informacije.

Komentara 138

TO
tom
20:12 08.06.2012.

kačan kao predsjednik povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, umjesto da mudruje i izvrdava se, ima zadatak i zakonsku obvezu odmah staviti na dnevni red provjeriti da li poklon koji je milanović dobio od tedeschija prelazi zakonom propisani limit od 500 kuna i o tome dati pisano izvješće povjerenstva! a večera, noćenje i doručak za 2 osobe u raskošnoj vili kakva je tedeschijeva vrijede sigurno više od 500 kuna! samo da podsjetim da je takun železnjak za 7 dana boravka u toj istoj vili tedeschiju iskeširao 15.000 EUR-a!!! pa onda računajte!

ZZ
Zagreb Zagreb
20:13 08.06.2012.

Je li to koristio godisnji, slobodan dan ili bolovanje?

Avatar marnie
marnie
22:59 08.06.2012.

Stranka (vrlo) opasnih namjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije