Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Milanka Opačić: Vlada štedi na djeci

Milanka Opačić
Saša Zinaja
09.12.2009.
u 13:12

SDP-ova zastupnica Milanka Opačić upozorila je da Vlada štedi na djeci jer je u državnom proračunu za 2010. "srezala" 27 milijuna kuna namijenjenih programima za djecu i mlade.

U godini krize i pojačanog stresa roditelja, koji će energiju usmjeriti na golo  preživljavanje, država je nužna više pomoći u preventivnim programima za mlade, izjavila je SDP-ova zastupnica Milanka Opačić upozorivši na konferenciji za novinare da Vlada štedi na djeci jer je u državnom proračunu za 2010. "srezala" novce namijenjene programima za djecu i mlade.

U državnom proračunu za 2010. ukupno je smanjeno 11 milijuna kuna za preventivne programe koji se odnose na djecu i mlade, a u Ministarstvu obrazovanja ukupno za djecu i mlade "skinuto" 27 milijuna kuna.

Opačić je upozorila na rast nasilja među maloljetnicima i podsjetivši na brojne žrtve premlaćivanja, i ubijene i ozlijeđene. Naglasila je da su ubojice i napadači bili u dobi od 15 do 25 godina.

MUP u prvih devet mjeseci bilježi 315 maloljetnih počinitelja kaznenih djela, da je u 2008. znatno povećan broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava među maloljetnicima, a da u Hrvatskoj postoji samo jedna psihijatrijska bolnica za djecu i mlade. U isto vrijeme Vlada je za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa za Hrvate u BiH dodijelila ukupno 21 milijun kuna - kaže Opačić.

Ironično je dodala da su se s tim novcima mogli financirati preventivni programi za djecu, a sve drugo, poput narodnih nošnji za Hajdučku družinu Mijata Tomića ili skijaškog kluba Blidinje, moglo je čekati neka druga vremena.

Trebalo bi razmotriti i učinke zakonskih propisa o zabrani noćnih izlazaka maloljetnicima, prodaje alkohola i posjeta kladionicama, a u škole uvesti zdravstveni odgoj te osnivanje savjetovališta u domovima zdravlja ili školama, ali i vraćanje psihološkoga sistematskog pregleda za djecu u dobi od tri do pet godina.

Ključne riječi

Komentara 12

BT
bili-tartuf
17:08 09.12.2009.

barem ovi iz Esdipija bi tribali sútiti,..imaju najvecé placé za nerad u Hrvatskoj...udbaski-oportunisti....

SR
Srecko
19:40 09.12.2009.

Braco Hrvati ! Najvece blago na nasoj planeti su dijecji mozgovi. Jadan Vam je narod koji nema ljepe ,mlade , skolovane dijecje glavice. -cec

Avatar punkufer
punkufer
13:39 09.12.2009.

Milsanka je kao i njezin drug Linić odmah po dolasku SDP-a 2000. godine na vlast digla ruku za to da se prepolovi naknada za rodilje, ukinu trogodišnji rodiljni dopusti, zbog čega je 60.000 djece čije su se majke morale hitno vratiti na posao usred godine ostalo nezbrinuto. Bolje bi joj bilo da šuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije