Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK GRADONAČELNIKA

Milana Bandića pokopat će blizu Vece Holjevca

Milan Bandic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
28.02.2021.
u 19:11

Gradonačelnikova smrt šokirala je njegove suradnike: 'Dan prije bio je odlično raspoložen'

Bio je vođa, prijatelj i veliki čovjek. Najveći među nama. Tako se, sa suzama u očima, od dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića oprostila njegova zamjenica koja će nakon njegove iznenadne smrti voditi zagrebačku gradsku upravu do lokalnih izbora u svibnju. Stajala je Jelena Pavičić Vukičević ispred zgrade gradske uprave okružena svojim suradnicima i kolegama, pročelnicima gradskih ureda različitih sektora, od kojih su mnogi imali podočnjake od suza i neprospavane noći.

Plakali i susjedi

Šok je ono što se moglo iščitati s njihovih lica, a dok se dogradonačelnica obraćala javnosti, nekima su potekle i suze. Oni s kojima je radio svaki dan k sebi nisu mogli doći cijeli dan, a istodobno su rješavali tehničke stvari poput sprovoda koji je, javili su iz Službe za informiranje Grada Zagreba, u srijedu u podne na zagrebačkom Mirogoju, a dan ranije u 11 sati predviđena je i svečana komemoracija u Hrvatskom narodnom kazalištu. Za sve detalje ispraćaja brine se poseban odbor koji su oformili unutar gradske uprave, a Bandić će, kako neslužbeno doznajemo, biti pokopan na dijelu Mirogoja na kojem se nalazi grobnica narodnih heroja, gdje leži i nekadašnji zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac.

VIDEO: Preminuo je Milan Bandić

Bandić za života nije razmišljao o grobnom mjestu i danas je pripremana odluka o tome gdje će biti pokopan. Iako se, kako doznajemo, razmišljalo i o Aleji velikana, odlučeno je da Bandić počiva u grobnici izvan starog dijela groblja, koja se slučajno nalazi u blizini Holjevca i narodnih heroja. Istovremeno su na zgradi gradske uprave izvjesili i crnu zastavu, a od podneva je otvorena i knjiga žalosti. Brojni građani čekali su u redu da se u nju upišu uz zvukove Mozartova “Requiema”, a bilo je među njima i nekih javnosti poznatih lica poput Mire Ungara, Drage Prgometa, Hameda Bangoure, Slobodana Ljubičića Kikaša, bivšeg predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga, koji je stigao u pratnji obitelji.

Knjiga žalosti otvorena je i u zgradi Gradske skupštine u Ćirilometodskoj, lampaši su se palili i ispred gradske uprave, ali i u Praškoj, gdje je središnjica Bandićeve stranke, no i pod njegovim stanom u Bužanovoj, gdje su za njime plakali i njegovi susjedi. Na naglu smrt reagirao je i državni vrh, vijest su prenijeli i strani mediji, a sućut je izrazio i premijer Andrej Plenković, ali i predsjednik Zoran Milanović. Iznenađeni i šokirani bili su i Bandićevi oponenti koji su se kandidirali za njegovo mjesto na predstojećim lokalnim izborima.

Uz izražavanje sućuti, žao im je, govorili su gotovo svi, što neće doživjeti žestoku političku borbu koja bez njega neće biti ista. Činjenica da se potpuno promijenila situacija na sceni po pitanju lokalnih izbora bila je jedna od glavnih tema razgovora među sudionicima gradske politike. Mnogima će se, rekao je i Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, srušiti izborni program.

– Čovjek koji je bio 20 godina gradonačelnik sigurno je čovjek koji je označio jednu eru, međutim život mora ići dalje. Zagreb je veliki grad, puno je problema i treba raditi na njihovu rješavanju – rekao je Škoro, čija stranka još nije “izbacila” svog kandidata. Hoće li ga imati i u stranci pokojnog gradonačelnika, pojavilo se kao veliko pitanje, a sva je nagađanja prekinuo Bandićev suradnik Pavle Kalinić.

– Kandidat Bandićeve stranke vjerojatno će se pojaviti. Ta stranka ima potencijal, možda odu s nekim u koaliciju jer do smrti mog prijatelja imali su najozbiljnijeg kandidata – rekao je. Ostala je tako za Bandićem kao nedovršeni projekt sljemenska žičara, koju nije stigao otvoriti, a nije dočekao ni obnovu Zagreba.

VIDEO: Bandić je u Zagreb došao s jednim koferom, radio je u hladnjači

Kod prijatelja na večeri

Milanu Bandiću pozlilo je u subotu nešto prije ponoći dok su, kako je rekao liječnik pulmolog iz bolnice na Jordanovcu dr. Gzim Redžepi, koji ga je reanimirao, bili na večeri kod Bandićeva obiteljskog prijatelja Sergija Ivanovića. Nakon što su ga više od pola sata pokušali reanimirati, Bandić je vozilom hitne pomoći prebačen u KB Sveti Duh, gdje je preminuo. Prije toga bio je u prijateljskom posjetu u Brezovici.

– Družili smo se, bio je jako dobro raspoložen, ne mogu vjerovati da ga nema – zaključila je predsjednica Gradske četvrti Brezovica Marina Pucević.

Ključne riječi

Komentara 83

IT
itisa
19:34 28.02.2021.

lešinari dolaze na svoje. komentari su odvratni, pravo hrvatski, sve umire ali jal hrvatski nikad.

TM
trade_mark
19:19 28.02.2021.

zašto u zagrebu? zašto ga ne vozite u poganu vlaku? tamo mu je mjesto. ne ovdje.

PR
prokurator
22:31 28.02.2021.

samo malo! grob na mirogoju košta 10ak tisuća eura. kako će ovoga pokopati na posebnom počasnom mjestu? opet sa novcima građana? nastavit će nas pljačkati I MRTAV?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije