Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papirologija

Ministar Kujundžić naljutio pacijente i obiteljske doktore

Milan Kujundžić
Foto: Žarko Bašić/ PIXSELL
1/4
31.01.2018.
u 16:44

Ministar Kujundžić najavio upitnik koje će pacijenti morati ispunjavati da bi ga mogli uputiti na bolničke pretrage

"Da bi se uopće pacijent mogao uputiti na neku pretragu, morat će ispuniti upitnik kakve tegobe i nalaze ima. Za to će preuzeti odgovornost jer je to ispunio. I sada radimo na smjernicama. Niti je preko noći nastalo loše, niti će preko noći nastati dobro", izjavio je ministar Milan Kujundžić sinoć na RTL-u, govoreći o bespotrebnom gomilanju pretraga.

Ta je najava nove papirologije razljutila brojne građane koji su negativnim komentarima na ovu najavu reagirali po društvenim mrežama, ali i liječnike obiteljske medicine koji već dugo apeliraju da im nagomilani administrativni poslovi skraćuju vrijeme koje mogu posvetiti pacijentima. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom) izrazila je duboko nezadovoljstvo i poručila ministru da ne razumije kako funkcionira sustav primarne zdravstvene zaštitem kao ni potrebe pacijenata.

- Stoga ga podsjećamo da obiteljski liječnici čak osamdeset posto pacijenata na daljnje pretrage upućuju isključivo po preporukama bolničkih liječnika. Obiteljski liječnici, pak, pacijente šalju najviše na laboratorijske pretrage i rendgensko snimanje. Veliki je broj pacijenata koji se samoinicijativno jave na bolnički hitni prijem pa ih dežurni liječnici upute na dodatne pretrage.

Drugim riječima, obiteljski liječnici, a to statistika i potvrđuje, nisu odgovorni za eventualno nagomilavanje bespotrebnih specijalističkih pretraga - poručuju ministru iz KoHoma. Ukoliko će ministar inzistirati na popunjavanju upitnika, traže da u njemu stoji i rubrika iz koje je vidljivo koji je bolnički liječnik/specijalist ili specijalizant uputio pacijenta u daljnju obradu.

Pacijente upozoravaju da će uvođenje upitnika za upućivanje na daljnje pretrage produljiti čekanje kod obiteljskih liječnika "koji su prisiljeni baviti se hipertrofiranom administracijom nauštrb potreba pacijenata".

- Podsjećamo da je velik dio administracije iz bolnica i HZZO-a, od naručivanja, nepoštivanja izdavanja internih uputnica u bolnicama, zahtjevi za pomagalima, očitovanja u vezi prava osiguranika i slično) prebačen u ordinacije obiteljske medicine. Istodobno, i bolnice i HZZO zadržali su postojeće ili povećali administrativno osoblje. KoHOM apelira na ministra zdravstva da se očituje i o ovom problemu, a na dobrobit pacijenata, pozivaju iz KoHom-a.

Milan Kujundžić
1/6

Komentara 16

DU
Deleted user
17:35 31.01.2018.

Čovjek zbilja nije za ministra. Umjesto rada, stalno smišlja nove ......Od polupismenih Hrvata traži da ispunjavaju upitnik o tegobama kao i o nalazima. Jer se svaki Hrvat rodi s malom maturom iz medicine pa je sposoban pisati po upitniku, Uzz uvjet da mu naočale nisu ostale doma ili nije imao novac da si ih nabavi. I da uopće razumje što mu piše u nalazima. Koje mu specijalista ne želi objasniti niti odgovoriti na pitanja. Čudan neki ravnatelj bolnice koji nikad nije vidio kako pacijenti sestri daju cijelu hpu papira i uputnica, nek se ona izabere njezine........Trebamo li nositi i olovku kad idemo liječniku ili bu ih ministar kupio?

NV
NV
17:38 31.01.2018.

Strašno. Pacijent sam da piše šta mu je? Nije ni čudo što smo medju poslednjim u regiji u zdravstvu.

DU
Deleted user
17:08 31.01.2018.

Ministar Kujundžić je najnesposobnih ministar od neovisnosti! Užas! Mogao bih elaborirati na dvije strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije