Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzroci pobjede i poraza

Milan Bandić pogriješio je što je napao Stipu Mesića

bandić-mesić
Arhiva VL
11.01.2010.
u 21:44

Što je u korijenu poraza Milana Bandića i pobjede Ive Josipovića analitičari će utvrđivati još danima nakon izbora

U stožeru Milana Bandića ližu rane i pokušavaju utvrditi u čemu su pogriješili. Nisu trebali, misle danas, dopustiti da im potpora koju je Bandić dobio od branitelja bude zasjenjena time što je uz njega stao i Tomislav Merčep. Isto tako, morali su odgovoriti Bandića od toga da smanji cijene parkiranja u Zagrebu neposredno prije izbora jer birači nisu naivni da bi pomislili kako to nema baš nikakve veze s njihovim glasovima. Neki misle i da su pogriješili igrajući u Slavoniji na kartu potpore koju im može dati HDSSB jer bi to imalo smisla samo kad bi na tome djelatno mogao raditi Branimir Glavaš.

No, analitičar Davor Gjenero smatra da je najveća Bandićeva pogreška bila što je ušao u otvoreni rat s predsjednikom Mesićem koji je nakon toga upotrijebio sav svoj politički utjecaj, a taj nije malen, kako bi mobilizirao sve oporbene stranke da se okupe oko Josipovića.

Bandić je, nastavlja Gjenero, napravio težak gaf i kad je zadnjeg dana kampanje napadom na Državno izborno povjerenstvo pokazao da neće prezati ni od izazivanja nestabilnosti sustava. Da je rezultat izbora bio tijesan, naime, gotovo je sigurno da ga Bbandić ene bi priznao te da bi pokušao optužiti DIP da je lažirao izbore. Pogriješio je, osim toga, što je u završnici radikalizirao prljavu kampanju protiv Josipovića, a to birači nisu nagradili. Josipović je, s druge strane, ostavio dojam pristojnog kandidata koji jamči sigurnost i stabilnost sustava. Činjenica da je bio kandidat velike stranke bila je ključna za njegov ulazak u drugi krug, ali nije bila presudna za konačnu pobjedu, kaže Gjenero.

Komentara 51

MA
Matijas
22:09 11.01.2010.

Hrvatska je dobila gospodina za predsednika ,prethodni su bili zatvorenici ,zar to negovori da se svijest Hrvatskog pucanstva mijenja neglasa se vise za lopove i kriminalce zbog toga je Bandic izgubio.

OB
-obrisani-
22:10 11.01.2010.

Marx, zaboravio si dodati Mesića i Josipovića. Njih su hrvatski građani izabrali za predsjednike.

OB
-obrisani-
22:08 11.01.2010.

STARCEVIC DAPCEVIC RADIC JELACIC TUDJMAN TO JE HRVATSKA POVIJEST

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije